В Угорщині спалахнули протести: там вимагають відставки Орбана через корупцію

Коротка версія новини

  • У Будапешті протестувальники вимагають відставки головного прокурора та прем’єр-міністра після оприлюднення аудіозапису зі свідченнями корупції.
  • Колишній чоловік ексміністерки юстиції Угорщини опублікував аудіозапис та підтвердив наміри створити партію для виклику Орбану на виборах.
  • Скандал виник через аудіозапис, що підтверджує змову на приховування корупції, але опонент заперечує звинувачення.
  • Протести угорців спрямовані на зміну політичної системи Угорщини.

Протести в Будапешті / Getty Images та колаж 24 Каналу

В Угорщині спалахнули протести через звинувачення чинного прем’єр-міністра Віктора Орбана у корупції. У проросійського політика з’явився опонент.

У столиці Угорщини, місті Будапешт, ввечері 26 березня на протест вийшли кілька тисяч людей. Вони вимагають відставки головного прокурора і прем’єр-міністра країни Віктора Орбана після оприлюднення аудіозапису зі свідченнями корупції в уряді.

У Орбана з’явився опонент

Протестувальники пройшли маршем від будівлі генеральної прокуратури до парламенту. Частина з них несла факели та вигукувала заклики до відставки.

Перед тими, хто зібрався на демонстрацію, виступив Петер Мадяр – колишній чоловік ексміністерки юстиції Угорщини Юдіт Варги. Він і опублікував аудіозапис.

Чоловік підтвердив наміри створити власну партію, аби кинути виклик Орбану на місцевих виборах і виборах до Європарламенту в червні.

Угорці дякують вам… за те, що ви прийшли сьогодні тисячами… щоб сказати владі, що з нас досить,
– сказав Мадяр.

Деталі скандалу

Скандал в Угорщині спалахнув через оприлюднення аудіозапису з голосом колишньої міністерки юстиції Юдіт Варги, на якому вона нібито підтверджує змову угорських урядовців для приховування корупції.

Петер Мадяр, колишній політичний інсайдер, опублікував запис у Facebook і YouTube. Він передав запис до прокуратури в Будапешті, аби його використали як доказ.

Натомість Варга звинуватила Мадяра у домашньому насильстві під час їхнього шлюбу та стверджувала, що заяви були зроблені під тиском.

Я сказала те, що він хотів почути, щоб якомога швидше втекти. У такій ситуації будь-яка людина може сказати те, що вона не має на увазі в стані страху,
– написала вона.

Мадяр її звинувачення заперечує.

Колись високопоставлений, але маловідомий член політичного оточення Орбана, Мадяр став відомим після інтерв’ю YouTube-каналу Partizan, де він звинуватив уряд Орбана в широкомасштабній корупції та використанні наклепницьких кампаній для дискредитації опонентів.

Прихильники цього експосадовця сподіваються, що його позиція може допомогти змінити політичну систему Угорщини.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *