В Україні бурхливо зустріли появу бота ChatGPT

Українські користувачі бурхливо відреагували на відкриття доступу до чат-бота зі штучним інтелектом ChatGpt.

Про можливість вільного доступу до програми повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Відразу після цього українці почали випробовувати можливості бота, ставити йому різноманітні запитання, просити порад, пропонувати написати статті, вірші, казки і навіть законопроєкти. Як відомо, у листопаді 2022 року компанія OpenAI представила чат-бот на основі штучного інтелекту ChatGPT, який вразив користувачів своїми розширеними функціями. 

Ця нейромережа спеціально розроблена як персональний помічник. Бот може взаємодіяти зі співрозмовником, давати відповіді на запитання, підказувати й надавати поради. 

Фактично штучний інтелект може писати так само добре, як людина.

Багато хто з дописувачів соцмереж, які вже поділилися своїми враженнями від користування ChatGpt, погоджується, що бот може давати чіткі відповіді на конкретні запитання. Наприклад, може порадити, як правильно розставити розділові знаки в реченні чи порівняти ідейно-художні особливості різних літературних творів.

Штучний інтелект легко шукає й видає відповіді на запитання зі шкільної програми, може допомогти виконати домашнє завдання.

 

Фото: фейсбук-сторінка Андрія Ночкіна.

Як стверджують розробники бота, він здатний автоматично генерувати учнівські твори та есе будь-якого рівня, давати розгорнуті відповіді на аналітичні питання, складати презентації, писати жарти, вірші і навіть компʼютерні програми.

Усе це безперечно впине на подальший розвиток системи освіти, адже учні та студенти зможуть користуватися цією програмою для виконання навчальних завдань.

Серйозне випробування для ChatGpt придумав міністр юстиції Денис Малюська, попросивши розробити законопроєкт і отримавши результат. «Підозрюю, що мін‘юст чекають скорочення вже з понеділка», – жартівливо прокоментував роботу бота міністр.

Дехто з українських користувачів скептично поставився до можливостей штучного інтелекту й перевірив його реакцію на фрагменти поетичних та абстрактних текстів. У цих випадках бот намагається підтримати діалог, сприймаючи передусів пряме значення наведених слів.

 

Фото: фейсбук-сторінка Оксани Меркулової.

Гірше реагує бот на запитання, повʼязані з актуальними подіями, приміром із перебігом російської агресії в Україні. На стартовій сторінці й у відповідях на запитання програма наголошує, що обмежено володіє інформацією про події після кінця 2021 року.

Бот ChatGpt є не єдиною подібною розробкою на основі штучного інтелекту. Зокрема, компанія Microsoft розробила свого бота Bing і нещодавно вдосконалила його, додавши йому більше рис і комунікативних можливостей живої людини. Журналісти газети Washington Post поспілкувалися зі вдосконаленою програмою й виявили, що бот Bing уже здатний ображатися на певні слова, сперечатися з людиною, обстоювати власну гідність і навіть самостійно міняти своє імʼя.

Редакція сайту Освіта.ua також випробувала можливості бота на основі штучного інтелекту. Запитавши ChatGpt про формат цьогорічного мультитесту й подальшу долю зовнішнього незалежного оцінювання в Україні, ми отримали обережну відповідь про те, що штучний інтелект не може прогнозувати майбутні події, тим більше можливий перебіг політичних процесів.

А ось на запитання про те, який сайт він рекомендує для підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, бот дав дуже конкретну відповідь, навівши першим у списку ресурс ЗНО-ОНЛАЙН.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *