В Україні готуватимуть кадри з утвердження української ідентичності

Кабінет Міністрів затвердив порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Документ регулюватиме питання підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Метою підготовки фахівців з утвердження ідентичності є здобуття, поглиблення чи удосконалення компетентностей за напрямами національно-, військово-патріотичного виховання та громадянської освіти, а також їх безперервний професійний розвиток на основі раніше здобутої освіти.

Підготовка фахівців здійснюватиметься закладами вищої, фахової передвищої освіти, науковими установами за відповідними освітніми програмами.

Водночас підготовка фахівців з числа осіб, які вже мають відповідний рівень освіти за спеціальностями інших галузей знань, здійснюватиметься за освітніми програмами підвищення кваліфікації.

Планується, що до процесу підготовки та підвищення кваліфікації фахівців, розроблення та виконання відповідних освітніх програм залучатимуться заклади сфери утвердження української національної та громадянської ідентичності, а також інститути громадянського суспільства.

У Міністерстві освіти і науки, коментуючи норми документа зазначають, що  у нинішніх регіональних чи загальнонаціональних програмах підготовки фахівців патріотичного, військового спрямування та громадянської освіти немає єдиного вектору, методик та цінностей.

«Саме тому потрібно уніфікувати процеси підготовки таких фахівців, закласти єдині підходи, цінності та наративи, залучити експертні інституції та регулювати процес підготовки», – наголошують у МОН.

Фахівці зможуть навчатися за відповідними освітніми програмами спеціальностей галузей знань «Освіта / Педагогіка», «Гуманітарні науки», «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», якщо їхні освітні компоненти передбачають формування компетентностей у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Порядок розроблений відповідно до закону «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності».

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *