Освітні потреби школярів у прифронтових областях України

Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну триває вже другий рік, здійснюючи згубний вплив на всі соціальні сфери. Зокрема – на сферу освіти, де громадські організації допомагають відновити доступ дітей із різних соціальних груп і різних регіонів до якісної освіти.

Щоб допомагати ефективніше, важливо глибоко розуміти контекст, у якому необхідно працювати. Саме задля цього було проведене комплексне соціологічне дослідження у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій і Харківській областях серед батьків учнів 11–13 років, учнів у віці 14+ років і вчителів.

Дослідження проведене дослідницькою агенцією Vox Populi у липні – вересні 2023 року на замовлення громадської організації «Навчай для України» за підтримки міжнародної організації Save the Сhildren.

У ході дослідження було зібрано інформацію про спосіб та формат навчання учнів, їхній досвід у попередньому навчальному році, способи подолання прогалин у навчанні, наявні бар’єри для успішного навчання, умови та успішність навчання у школах, самопочуття учнів та педагогів, плани учнів на майбутнє і потреби в підтримці.

Негативні тенденції, пов’язані із порушеннями освітнього процесу і неналагодженою дистанційною освітою ще під час пандемії COVID-19 і карантинних обмежень, посилилися аспектами безпеки, відключеннями електрики та додатковим стресом під час повномасштабного вторгнення російських військ.

Лише 16–21% учнів у всіх регіонах говорять, що вони повністю справляються з навчанням, а батьки вважають, що їхні діти недоотримують знань через війну і зрушення у навчальному процесі.

Різниця в оцінках ситуації серед представників різних груп спонукає до того, щоб віднаходити різні альтернативні формати освітньої підтримки дітей і педагогів в умовах війни.

Результати дослідження будуть цікаві як профільним експертам у сфері освіти, педагогам та представникам сфери освіти, так і всім, хто цікавиться темою гуманітарної стійкості і соціального відновлення в Україні під час війни.

Автори дослідження сподіваються, що результати їх роботи стимулюватимуть всіх зацікавлених до дискусії і спільного віднайдення шляхів покращення доступу до освіти дітей, які проживають у відносній близькості до лінії бойових дій.

ЗАВАНТАЖИТИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *