В Україні запрацює нова модель вступу в інтернатуру

З 2022 року в Україні діятимуть нові правила проходження інтернатури.

Нововведення регламентуються наказом МОЗ «Про затвердження Положення про інтернатуру та вторинну лікарську (провізорську) спеціалізацію», зареєстрованим у Міністерстві юстиції.

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, з 2022 року в Україні запровадять керовану систему підготовки лікарів-інтернів, аби у разі настання кризи країна знов не опинилась без фахівців потрібних професій.

«З наступного року саме Міністерство охорони здоров’я визначатиме пріоритетні спеціальності для підготовки в інтернатурі, виходячи з кадрових потреб держави. Так само ми будемо затверджувати перелік спроможних баз стажування лікарів-інтернів», – зазначив Віктор Ляшко.

Відповідно до наказу, вступ до інтернатури буде передбачати конкурс за рейтингом, у якому буде враховуватись середній бал, результати КРОК-2 та об’єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту.

Також почне діяти електронна система відповідного рейтингового розподілу – випускник закладу вищої освіти самостійно обиратиме бажану спеціальність, базу стажування та заклад вищої освіти, де проходитиме підготовку в інтернатурі, а також визначатиме 5 пріоритетів серед них.

Окрім того, з 2022 року саме МОЗ спільно з Національною служби здоров’я України та закладами вищої освіти щорічно розроблятимуть критерії визначення баз стажування та визначатимуть їх перелік – майбутні лікарі проходитимуть підготовку в інтернатурі лише у спроможних закладах охорони здоров’я, де можна отримати сучасні знання та необхідні практичні навички.

Державне замовлення на підготовку лікарів-інтернів також буде формувати МОЗ з урахуванням реальних кадрових потреб галузі.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *