Виборчий цикл не завершився: з чим пов’язана деблокада деяких КПП на польському кордоні

Коротка версія новини

  • Поляки розблокували три КПП на польському кордоні – “Ягодин – Дорогуськ”, “Медика – Шегині” та “Корчова – Краківець”.
  • Деблокада пунктів пропуску стала результатом зустрічей між українською та польською владою.
  • Польща та Україна ухвалили спільну нормативну базу, що надає право польській владі насильно розблоковувати пункти пропуску.

Не варто пов’язувати деблокаду трьох пунктів пропуску – “Ягодин – Дорогуськ”, “Медика – Шегині” та “Корчова – Краківець” – із завершенням виборів у Польщі. Виборчий цикл триває, попереду – європейські вибори.

Розблокування кордону – результат зустрічей, зокрема, між українською та польською владою. Такою думкою у розмові з 24 Каналом поділився колишній член уряду Польщі Пьотр Кульпа.

Як вдалося розблокувати деякі КПП

За словами колишнього члена польського уряду, під час зустрічей було визначено, що оскільки Україна у стані війни з Росією, а Польща у стані гібридної війни, то критична інфраструктура, дороги й переходи не можуть підлягати блокуванню.

Тому Київ та Варшава спільно створили нормативну базу, яка дає можливість польській владі насильно деблокувати пункти пропуску на кордоні з Україною.

“Прем’єр Дональд Туск досить часто у своїх заявах, з одного боку, просить не робити цього. З іншого – є пряма загроза, що сили порядку не будуть зупинені у випадку порушення прийнятих законів”, – наголосив Кульпа.

Зверніть увагу! Польські протестувальники регулярно блокують кордон з Україною через політику Євросоюзу щодо українського зерна, а також щодо митної політики, які пом’якшили у зв’язку з наслідками воєнної агресії Росії.Про результат місцевих виборів

Кульпа зауважив, що місцеві вибори не були надто трагічними для колишньої коаліції “Право і Справедливість”, яку пов’язують з блокадою польського кордону. Перший тур довів високу популярність партії.

Це сила, яка, за статистикою, зайняла перше місце. Проте через відсутність здатності бути коаліцією програла вибори. Найбільше місто, де править “Право і Справедливість”, має населення 70 тисяч. Все інше – далеко від того, що рік тому здавалося польською дійсністю,
– додав він.

Місцеві вибори продемонстрували надзвичайно низький рівень зацікавленості поляків рішенням про те, хто буде мером міста. Частка 15% – це тотальна поразка демократичної системи Польщі.

Що відомо про блокування кордону

  • У понеділок, 22 квітня, поляки розблокували найбільший пункт пропуску на кордоні з Україною – “Ягодин – Дорогуськ”. Акція завершилася близько 13:00.
  • Раніше, 20 квітня, польські фермери розблокували рух вантажівок у пунктах пропуску “Шегині – Медика” та “Краківець – Корчова”.
  • Напередодні, 19 квітня, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск після саміту Європейської ради в Брюсселі закликав протестувальників припинити блокування кордону з Україною.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *