Виклики нової фізичної культури: як їх долають вчителі

Усі реєструємось у ТікТок та популяризуємо фізичну культуру

ТікТок – популярна серед підлітків та дітей молодшого віку соціальна мережа з короткими відео, де вони проводять багато вільного часу та шукають інформацію. Отже, щоб знайти спільну мову і щоб більше популяризувати нову фізичну культуру – використовуйте цей канал комунікації.

Слідкуйте за трендами в ТікТок та дізнавайтеся, як ці відео стають вірусними із 30-40 тисячами переглядів. Адже це працює ще як мотивація для дітей. Бо спорт, рухова активність стають модним явищем. Якщо вчителі заполонять ці соцмережі, то популяризувати фізичну культуру в реальному житті стане легше.

У ТікТок є багато цікавих фітнес-батлів з відео для моторики рук, для зору чи якоїсь реакції. Все це можна використовувати, і діти з задоволенням будуть вас підтримувати. Наприклад, фітнес-батл «Крокуємо впевнено». Одна п’ятикласниця пройшла майже 79 000 кроків, хоча я була впевнена, що це нереальна сума кроків для одноденної рухової активності. Таким ігровим способом можна викликати в дітях звичку рухатися постійно. Є учні, які не хочуть демонструвати себе на відеозйомку. Тому вони можуть надсилати вам свої відео та результати в особисті повідомлення без зовнішньої публікації. Але з часом вони цей бар’єр самі переходять, бо чують, як батьки їх хвалять та бачать їхню активність.

Проєкт «Перемагаємо разом» – це праця багатьох вчителів фізичної культури України. Це збірка інновацій, які можна використовувати та вдосконалювати. Наприклад, на уроці під назвою «Make dream come true» діти самостійно створили урок фізичної культури і провели його для вчителів. Там було продумано все до дрібничок. Цей формат може стати прикладом тематичного уроку до якогось свята.

Адже мета навчання – це надихнути. Освіта – наймогутніша зброя, за допомогою якої можна змінити світ. Та зараз саме вчителі фізичної культури можуть допомогти дітям уникнути депресивних станів та негативних емоцій. А рухова активність та спорт цьому сприяє.

Зміна підходів до навчання

Перший виклик – зміна підходів до навчання

За новими стандартами базової середньої освіти, учителі повинні формувати гармонійний фізичний розвиток особистості та розширювати руховий досвід у формуванні стійкої мотивації. Цей стандарт привертає нас враховувати права дитини, її здібності, потреби та інтереси – тобто діяти за «принципом дитиноцентризму». Традиційна методика проведення уроку діями вчителя регламентує все: кількість повторень, тем, частоту, амплітуду рухів, техніку виконання нормативів тощо. У результаті ми даємо суто навчальний матеріал. Але орієнтації на особистість дитини немає. Отже, перший виклик для вчителя – змінити підхід та дати дітям проявити себе. Запропонувати власні варіанти вправ, сформувати особисте ставлення до руху, бути активним учасником процесу, а не просто відтворювати те, що йому каже вчитель.

У процесі уроків учні та учениці можуть вільно змінювати обраний варіативний модуль, до того ж модулі щочверті мають теж змінюватися. Це підвищує мотивацію до уроків фізичної культури. Такий підхід запускає процеси самореалізації, особистісного зростання через вільний вибір, дозволяє підвищити моторну щільність уроку. Зміни необхідні, бо зараз мова йде про здоров’я і виживання нашої нації.

Другий виклик – професійний розвиток педагога

Викладання фізичної культури в сучасних умовах – це і дистанційна форма навчання, і офлайн, і змішана, індивідуальна та сімейна, екстернатна в тому числі. Учителі не повинні чекати відновлення нормальної роботи школи, забезпечення спортивним інвентарем. Вони мають працювати, вмикаючи свою креативність та добирати ті модулі для викладання із використанням наявного інвентарю.

Проведення уроків онлайн стає сильною стороною сучасного педагога. Посилання на YouTube, уроки у Viber – це краще ніж нічого. Бо діти чекають на спілкування. Тільки так вони можуть позбутися стресу, тривожності і долучитися до фізичної активності.

Всеукраїнська учнівська ліга «Здорова Україна»: що це?

Це новий підхід до фізкультурно-оздоровчої діяльності з метою охопити 100% учнів. І це можливо, якщо віддати ініціативу дітям, сприяти їх самостійним заняттям, можливості проявити себе разом з друзями. Таким чином учні стають помічниками вчителів. Постійне залучення дітей до фізичної активності поступово сформує в них сталу звичку.

Треба створити на уроці команди першого етапу «Ліги дружніх», готуючись до ігор з варіативного модуля, який вони обрали в цій чверті. Після проведених в школі ігор ми захоплюємо дітей, запрошуючи їх взяти участь в іграх з суперниками з сусідньої школи за програмою «Ліги сміливих». Це не означає увійти до збірної школи або зайняти там 10 місце в першості міста. Мова йде про те, що у складі тієї самої команди друзів отримати задоволення. Для цього потрібна взаємодія між колективами двох шкіл. В основі методики організації цих змагань лежать маленькі групи, і це дозволяє розіграти перші-треті місця для всіх з нагородами. При цьому немає приниження, зберігається гідність і, що особливо важливо, змагальність.

Кожен учитель має щороку підвищувати свою фахову компетентність у кількості 30 годин протягом навчального року. Але головний виклик в тому, що те покоління, з яким ми працюємо, народилося в цифровому світі.

Цифрове покоління не сприймає ієрархію як таку. У підлітковому віці є потреба в соціалізації, і саме на уроках фізичної культури це досягається найшвидше. Підлітки надають перевагу тому освітньому середовищу, де вони відчувають себе безпечно та комфортно, де ставляться до них з повагою.

У вчителя нового покоління стоїть виклик бути сучасним та цікавим своїм учням, володіти цифровими компетентностями та медіаграмотністю. Бо діти дуже змінилися.

І обов’язково навчання впродовж життя стоїть основною ключовою компетентністю.

Як змінити урок, як підвищити моторну щільність та рухову активність дітей? Якими способами і методами ми маємо змінюватись? На сайті Інституту модернізації змісту освіти є багато записів семінарів та марафонів, тренінгових програм для вчителів фізичної культури, щоб можна було запровадити інноваційні варіативні модулі. Ми створили проєкти «Будь активним заради миру!», «Перемагаємо разом» спільно з громадською організацією «Рух Олександра Педана Junior». Учасники проєктів вже змінилися і розуміють, що за допомогою однодумців можна об’єднатися і провести цікаві уроки фізичної культури в онлайні.

Оновлювати обладнання та інвентар для фізкультурно-спортивних приміщень та закладів освіти можна за допомогою субвенцій та програм від благодійних фондів, як Parimatch Foundation.

У межах програми «Нова фізична культура» Parimatch Foundation вже придбано 500 спортивних наборів на загальну суму понад 5 млн грн. Більша частина з них вже розподілена між закладами освіти України у містах і селах, які найбільше потребували допомоги з обладнанням. Регіони, що вже отримали спортивні набори: Львівська, Тернопільська, Дніпропетровська, Чернігівська, Донецька, Закарпатська, Івано-Франківська, Миколаївська, Чернівецька, Рівненська, Вінницька, Полтавська, Кіровоградська, Одеська, Волинська, Хмельницька, Черкаська, Житомирська, Сумська, Київська та Херсонська область.

Нова модельна програма фізичної культури зараз поділена на інваріативну (обов’язкову) та варіативну складову із 60 модулів (видів спорту), які можна обрати або всі між собою поєднати. Програма кожного варіативного модуля має містити методичні вказівки, але без звичного контрольного нормативу, який ми повинні здавати. Як тоді правильно розробляти календарно-тематичне планування?

1. Діти самі обирають варіативні модулі, а вчителі потім відокремлюють 6 або 8, які набрали найбільшу кількість на думку дітей. Якщо ви вводите новий вид спорту в новій чверті/семестрі, потрібно на першому уроці показати цю гру дітям для розуміння правильності виконання рухів. А наприкінці кожної чверті в освітньому закладі провести «Дружні ліги».

2. Усі уроки мають бути спільними. А не спочатку дитяча легка атлетика, потім баскетбол 3 на 3, футбол, а в кінці року спільні уроки.

3. На першому уроці ви маєте проводити інструктаж з техніки безпеки. Бо, наприклад, регбі – це не «гра плечима» і не тактична гра, як багато учнів думає.

4. Сезонність – ще один момент при виборі варіативних модулів. Для спортивного залу можна обирати основні 2 види спорту і додатково якісь найпростіші та незвичні (дартс, петанк, шашки чи шахи).

5. На одному уроці вивчається 3 або 4 видів спорту одночасно в залежності від наявного інвентарю. Parimatch Foundation допомагає зараз в Україні з цим питанням. Тільки закладам у Рівненській області було передано 21 комплект сучасного спортивного інвентарю. Один набір містить футбольні, баскетбольні, волейбольні та футзальні м’ячі, конуси та маніжки для тренувань, набори для бадмінтону, шашок, шах і дартсу, координаційні сходи та фрізбі.

6. Останні 3 або 6 уроків календарного плану обирайте проведення ігор, змагань, челенджів, квестів, які охоплюють усіх учнів і спрямовані на закріплення та вдосконалення вивчення варіативних модулів.

7. При складанні тематичного плану на рік також треба пам’ятати про воєнний стан та дистанційну форму навчання.

Календарно-тематичний план та поурочні конспекти є індивідуальною справою кожного вчителя. Адміністрація закладу загальної середньої освіти або працівники методичних служб можуть лише надавати допомогу вчителю з метою покращення освітнього процесу, а не контролювати його. Відповідно до методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України та Інституту модернізації змісту доцільно в плані на рік визначати очікувані результати, згідно з державним стандартом базової середньої освіти.

Діти зовсім змінилися. Вони постійно хочуть бути присутніми на уроках. Їм не вистачає соціалізації, спілкування між своїми однолітками та навіть з вчителями. Якраз ми цим спілкуванням і збільшуємо для дітей можливість повсякденно бути та проживати наше життя в Україні.

БІЛЬШЕ ПРО КОНФЕРЕНЦІЮ Інновації тіловиховання 3.0

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *