Вишам слід об’єднуватись у регіональні центри, – Бабак

Заклади вищої освіти мають об’єднуватися і створювати потужні регіональні центри для того, щоб стати конкурентоспроможними.

Про це сказав голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, коментуючи необхідність скорочення мережі закладів вищої освіти.

За його словами, в українських випускників з’являється усе більше можливостей здобувати вищу освіту за кордоном, тому вони не будуть обирати невеликі виші.

«У нас зникають кордони, у нас зникають обмеження на рух людей, капіталів. Вгадайте, де будуть навчатися майбутні абітурієнти, на яких ви розраховуєте? Відповідь – в Європі. Якщо вони зможуть туди вступити і знатимуть іноземну мову, вони туди вступатимуть. Вони не підуть до вас, вам всім кінець. Думайте на майбутнє», – наголосив голова освітнього комітету.

Також він нагадав, що в межах бюджетної програми щодо додаткового фінансування вищої освіти вже були пропозиції зробити її програмою стимулювання об’єднання.

«Ми хотіли, щоб при об’єднанні навчальні заклади могли отримати додаткові кошти як на сам процес оптимізації, так і на необхідні капітальні видатки. І якби ми зробили таку програму, то дуже багато б об’єдналися самі по собі», – зауважив Бабак.

Тому він закликав керівництво вишів замислитись над такою оптимізацією.

«Я закликаю уже зараз об’єднуватися, створювати потужні регіональні центри. Ми можемо конкурувати з західними університетами. Але з потужними університетами там зможуть конкурувати тільки потужні університети тут. На мою думку, є два, максимум три роки для цієї оптимізації, і це потрібно робити швидко. Для цього потрібна політична воля і жорстка рука, яка це зробить», – резюмував голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *