Вступникам видаватимуть гранти на навчання у вишах: як, коли і хто отримає

Вступникам видаватимуть гранти на навчання у вишах / Freepik

Незабаром уряд запропонує на розгляд Верховної Ради впровадження нового підходу до бюджетного фінансування вищої освіти в Україні. Він передбачатиме запровадження грантів на навчання.

Про це повідомив заступник очільника МОН з питань вищої освіти Михайло Винницький. При цьому зазначив, що система розподілу держзамовлення в Україні є неправильною.

Вступникам видаватимуть гранти на навчання у вишах

Так, МОН планує відмовитися від “чорно-білого” поділу “бюджетник-контрактник”. Натомість запровадити грантову систему, яка дасть можливість більшій кількості вступників отримати кошти на здобуття вищої освіти.

Замість сьогоднішніх 25% вступників, які отримують бюджетне фінансування, 50 – 60% студентів мають отримувати державну підтримку здобуття освіти через гранти. Ця підтримка може покривати не всю вартість навчання, але все ж уможливить більшій кількості здобувачів вступити на омріяну освітню програму в ЗВО, який на все життя гордо називатимуть “алма матер”,
– зазначив посадовець.

Сума гранту, за словами Винницького, залежатиме від бала ЗНО/НМТ. Іншу частину студент співфінансуватиме або матиме можливість отримати пільговий кредит чи соціальний грант (для вразливих категорій населення).

Конкуренція університетів за вступника з державним грантом посилиться, що сприятиме якості пропонованої освіти,
– додав заступник Лісового.

Хто і коли отримає гранти на здобуття вищої освіти

Винницький також розповів, що система держзамовлення в Україні збережеться для тих спеціальностей, які потрібні для державного сектору економіки. Тобто для навчання лікарів, вчителів, фахівців з атомної енергетики тощо. Іншим держава забезпечить можливість здобувати освіту вільно: вони матимуть шанс отримати грант та обрати професію і виш, які хочуть.

Дистанційна школа “Оптіма” увійшла у рейтинг найкращих освітніх закладів України за результатами НМТ-2023 року. Це ще раз підкреслює високу якість навчання та ефективність підходів, що використовують викладачі школи.

Ми прагнемо запустити систему грантів для нових вступників уже з вересня 2024 року. Завдяки цьому ми прогнозуємо, що вдвічі більше вступників зможуть отримати державну підтримку в здобутті якісної освіти в Україні,
– заявив заступник очільника МОН.

І додав, що значна кількість таких студентів зможе реалізувати свої здібності в ІТ-галузі. Це відповідно дасть потужний поштовх інноваціям та швидкій відбудові України.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *