У МОН оприлюднили показники освітнього бюджету-2024

Кабінет Міністрів затвердив проєкт державного бюджету на 2024 рік.

За інформацією Міністерства освіти і науки, загалом на освіту закладено 178,8 млрд грн, з них 148,5 млрд – загальний фонд МОН. Це майже на 22% більше, ніж 2023 року.

Цього року МОН вдалося закласти збільшення фінансування за багатьма бюджетними статтями, а також запланувати кошти на друк підручників, забезпечення Нової української школи й облаштування укриттів.

Тепер законопроєкт буде спрямований до Верховної Ради, після чого народні депутати мають його ухвалити.

Основні показники, закладені в проєкт держбюджету на 2024 рік

Освітня субвенція – 102,9 млрд грн (майже на 18% більше, ніж 2023 року). Збільшення освітньої субвенції дасть змогу підвищити зарплати працівникам освіти: на 10% з 1 січня і ще на 12% з 1 липня (за тарифною сіткою).

Облаштування укриттів – 2,5 млрд грн, що на мільярд більше, ніж цього року.

Підручники й посібники для школярів – 1,5 млрд грн 2022 року кошти на друк підручників були спрямовані на потреби армії. Цьогоріч на це виділено 754,9 млн грн, яких не достатньо для забезпечення всієї потреби в підручниках.

Субвенція НУШ – 1,5 млрд грн. За ці кошти для 5–7 класів НУШ планується придбати оснащення, навчальні матеріали, а також забезпечити восьмий пілотний клас. Окрім того, виділення субвенції дасть змогу підготувати вчителів.

У 2022 і 2023 роках реформа тривала без фінансової підтримки з боку держави. Наступного року МОН планує повноцінно відновити фінансування Нової української школи.

Субвенція на шкільні автобуси складе 1 млрд грн. Разом зі співфінансуванням з місцевих бюджетів це дасть змогу придбати орієнтовно 500 шкільних автобусів.

На модернізацію харчоблоків у школах буде виділено 1,5 млрд грн.

Субвенція для підтримки дітей з особливими освітніми потребами складе 304,6 млн грн.

Субвенція на створення навчально-практичних центрів сучасної професійної освіти – 500 млн грн.

Розвиток вищої та фахової передвищої освіти – 500 млн грн.

На підтримку досліджень і науково-технічних розробок у закладах вищої освіти спрямують 118 млн грн, що на 100 млн більше, ніж 2023 року.

фінансування освіти

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *