У МОН розкритикували «соціологію» освітнього омбудсмена

Міністерству освіти і науки невідомо, з яких причин Служба освітнього омбудсмена ініціювала опитування щодо початку очного навчання у школах, результатам якого не можна довіряти.

Про це йдеться у заяві МОН стосовно появи даних освітнього омбудсмена.

Зокрема, йдеться про те, що за результатами опитування Служби освітнього омбудсмена, понад 60% батьків висловили думку, що не варто розпочинати очне навчання в закладі освіти, навіть якщо безпекова ситуація дозволяє це робити та є відповідно облаштовані укриття.

Зважаючи на це, у Міністерстві освіти і науки наголошують, що оприлюднені освітнім омбудсменом Сергієм Горбачовим дані за підсумками «опитування» батьків стосовно бажаної форми навчання їхніх дітей у новому навчальному році не є репрезентативними.

«У сенсі соціологічного наукового дослідження підсумки «опитування» не можна вважати об’єктивними з кількох причин. Зокрема, неможливо проконтролювати об’єктивність даних, що надані учасниками опитування, а також ймовірно проходження опитування одним учасником нескінченну кількість разів тощо», – повідомляють у МОН.

Також у МОН зазначають, що відомству невідомо, чи були на це витрачені бюджетні кошти, і якщо – так, у якому розмірі.

Натомість у Міністерстві освіти і науки інформують, що професійне опитування учасників освітнього процесу із різних питань на постійній основі проводить Державна служба якості освіти.

Останнє з таких досліджень, а саме щодо готовності до початку навчання з 1 вересня 2022 року, Держслужба завершила 8 серпня. Участь у ньому взяли близько 100 тисяч учасників. Нині фахівці ДСЯО завершують обробку та узагальнення результатів, які найближчим часом будуть оприлюднені.

«МОН невідомо, чому Офіс освітнього омбудсмена узяв на себе відповідальність та ініціативу дублювання функцій ДСЯО, тим паче тих, які виконати фахово не має фізичної можливості. Тому коментувати чи роз’яснювати оприлюднені результати «опитування» Офісу освітнього омбудсмена наразі є недоречно», – підкреслили у Міністерстві освіти і науки.

У відомстві попросили відстежувати інформацію лише за офіційними джерелами, а також обирати дослідження, проведені компетентними органами.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *