У Росії впав літак Іл-76, наслідки атаки на Харків: хронологія 700 дня війни

Війна в Україні / Колаж 24 Каналу

Триває 700 доба повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Країна-агресор продовжує терор мирного населення ракетами та дронами. Російські війська не полишають спроб захопити українську територію.

Про ситуацію на фронті, воєнні злочини, наслідки атак, головні події дня станом на 24 січня, розповідає 24 Канал.

23:52, 24 січняБританія запропонувала вихід із дилеми про Taurus для України

За даними ЗМІ, Британія запропонувала Німеччині, як можна вирішити питання щодо поставки Україні далекобійних ракет Taurus.

Нагадаємо, що Берлін відмовляється передавати Україні ці ракети через страх, що вона вдарить ними по території Росії.

Британці пропонують, аби німці передали Taurus їм, а вони своєю чергою передадуть Україні Storm Shadow.

23:51, 24 січняНаслідки обстрілу Харкова

В Харківській ОВА уточнили наслідки удару по Рогані Харківського району. Один будинок зруйновано, у двох приватних будинках виникла пожежа.

Поранення отримали 60-, 39-, 26-річні жінки та хлопець 17 років. Стан усіх – легкий.

Ліквідація наслідків обстрілів окупантів триває

23:49, 24 січня

Близько 23:20 в Одесі знову лунали вибухи.

23:48, 24 січняБавовна у російському Туапсе

Мешканці міста туапсе, що в краснодарському краї рф, повідомляють про велику пожежу в районі нафтобази.

Імовірно, причиною займання став удар дрона.

23:00, 24 січняЗеленський прокоментував падіння Іл-76

Президент заявив, що заслухав доповіді очільників Міноборони, Генштабу, ГУР, СБУ та Головкома щодо ситуації з літаком та обміном.

Зеленський зазначив, що наразі намагаються встановити факти, пов’язані з цією авіатрощею.

Глава держави наголосив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні цього інциденту.

22:53, 24 січняУдар по Харкову балістикою: є постраждалі

24 січня увечері Росія вдарила по передмістю Харкова балістикою.

Внаслідок російського обстрілу Харківського району медики вирішили госпіталізувати 17-річного підлітка.

Також можуть бути й інші постраждалі, повідомив начальник Харківського гарнізону Сергій Мельник.

22:47, 24 січняУ Білому домі відреагували на падіння літака Іл-76

Американська сторона станом на зараз не має інформації, яка могла б підтвердити, що в російському військово-транспортному літаку Іл-76, який упав у Бєлгородській області, перебували українські військовополонені. Ми бачили повідомлення (російської сторони – 24 Канал), але не можемо їх підтвердити,
– заявив представник адміністрації Джозефа Байдена Кірбі.

22:46, 24 січняЗеленський скасував поїздки до центральних областей до з’ясування обставин падіння Іл-76

Президент Володимир Зеленський до з’ясування обставин падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області скасував регіональну поїздку до центральних областей та заборонив призначати на завтра зустрічі для привітань із днем народження.

Про це РБК-Україна повідомили джерела в Офісі президента та обласних військових адміністраціях.

21:42, 24 січняВибухи в Одесі

В Одесі після вибуху внаслідок російської атаки “Шахедами” зайнялась пожежа – її зафіксовано у житлових кварталах міста. На жаль, є також постраждалий унаслідок вечірньої атаки дронами.

Є пошкодження цивільної житлової інфраструктури. Зафіксовані загоряння. Наразі відомо про одного постраждалого. Одесит отримав опіки. Медики надають всю необхідну допомогу,
– повідомив Кіпер.

21:27, 24 січня

За межами Харкова пролунало кілька серій вибухів. Окупанти атакували регіон з Бєлгородської області.

Після перший вибухів Повітряні сили попередили про загрозу балістики для Харківщини та Дніпропетровщини. Вже за 6 хвилин пролунали нові.

19:49, 24 січняРозмова Зеленського та Шольца

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Зазначається, що лідери обговорили посилення української системи ППО для захисту неба від повітряного терору Росії, забезпечення захисників України артилерією та бронетехнікою.

Приділили увагу питанням початку фактичного переговорного процесу щодо вступу України до ЄС. Відзначив важливу роль Німеччини в цьому та акцентував на необхідності подальшої підтримки України,
– зазначив Зеленський.

Також, за словами президента, підіймалася тема щодо забезпечення макрофінансової допомоги Україні з боку Євросоюзу.

18:57, 24 січняОбстріл Донеччини

Росіяни атакували приватний сектор міста Гірник, що у Донецькій області. Окупанти завдали по ньому ракетного удару.

Начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін повідомив про 2 загиблих та 8 поранених. Серед постраждалих є 16-річний хлопець, який перебуває у вкрай важкому стані.

Окупанти пошкодили 2 багатоповерхівки та 43 приватні будинки на п’ятьох вулицях.

18:22, 24 січняГУР про падіння Іл-76

У ГУР підтвердили, що сьогодні мав відбутися обмін полоненими. Україна зі свого боку виконала всі домовленості. Російських військовополонених вчасно доставили до точки, де мав відбутися обмін.

Водночас безпеку захисників, відповідно до домовленостей, мала б забезпечити російська сторона.

Українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому,
– наголосили у ГУР.

В розвідці підкреслили, що Україну не попередили про кількість транспортних засобів, маршрути та форми доставки полонених. Тому є підстави вважати, що Росія могла навмисно піддати загрозі життя та безпеку полонених для дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави.

18:19, 24 січняЧутки про новий законопроєкт про мобілізації

Деякі ЗМІ почали поширювати в мережі інформацію, що до Верховної Ради буцімто внесли “доопрацьований законопроєкт про мобілізацію”. Однак голова Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич спростував ці чутки.

Станом на зараз жодних подібних законопроєктів від уряду до Верховної Ради не надходило. Як тільки такий документ з’явиться, суспільство дізнається про це з офіційних джерел, а сам законопроєкт буде доступний для ознайомлення на сайті парламенту,
– наголосив Завітневич.

Він також закликав представників ЗМІ користуватися офіційними джерелами інформації.

17:46, 24 січняПолонені та Іл-76

Російські пропагандисти у мережі поширюють нібито “список з українськими військовополоненими”, які були на борту Іл-76. Втім, у ньому є принаймні одна особа, яку обміняли раніше.

У “списку” помітили Коноваленка Максима Анатолійовича 1990 року народження, якого обміняли під час наймасштабнішого обміну військовополоненими 3 січня 2024 року.

17:44, 24 січняПошук людей у Харкові завершено

Станом на 17:00 роботи на місці зруйнованої російською ракетою п’ятиповерхівки у Харкові завершені.

Загалом, у результаті російського удару по Харкову загинуло 10 людей. Зокрема, 24 січня з – під завалів дістали тіла 56-річної жінки та 57-річного чоловіка.

За допомогою важкої інженерної техніки протягом двох днів прибрали 160 тонн будівельного сміття.

17:00, 24 січняЗаява Генштабу на тлі падіння Іл-76

У Генштабі ЗСУ прокоментували падіння Іл-76 у небі над Бєлгородською областю. Там заявили, що Росія збільшила кількість військово-транспортних літаків, що протягом останнього часу направлялися до аеродрому Бєлгорода.

Задля зменшення саме ракетної загрози, Збройні Сили України не тільки контролюють повітряний простір, а й детально відстежують точки запусків ракет та логістику їх постачання, особливо, з застосуванням засобів військово-транспортної авіації,
– заявили наші військові.

Вони запевнили, що через збільшення інтенсивності атак ворога ЗСУ будуть і надалі вживати заходів, щоб знищувати засоби доставлення, контролю за повітряним простором, щоб знищувати терористичну загрозу, включно з тією, яка на Бєлгородсько-Харківському напрямку.

16:12, 24 січня

Радник керівника ОП Михайло Подоляк наголосив, що всі коментарі щодо падіння Іл-76 в Бєлгороді будуть згодом. Наразі необхідно зібрати усі дані та уточнити інформацію.

15:19, 24 січняДанілов про БпЛА в Усть-Лузі

Олексій Данілов коментуючи атаку безпілотників на Усть-Лугу, що розташована за тисячу кілометрів від українського кордону, заявив, що часто у Росії діє саме наша зброя.

Дуже багато сьогодні знищується об’єктів військової інфраструктури в Росії саме нашою рідною зброєю,
– сказав Данілов.

Він зазначив, що тисяча кілометрів для нас уже не така велика відстань, щоб Збройні Сили не могли туди проникнути.

15:12, 24 січняУдар по Харкову 23 січня

Мер міста Ігор Терехов розповів, що кількість загиблих внаслідок удару по будинках у Харкові 23 січня знову збільшилася. Під завалами рятувальники знайшли тіла двох людей – 57-річного чоловіка та 56-річної жінки.

Станом на зараз (мовиться про 14:17 24 січня) кількість загиблих збільшилась до 10 осіб,
– написав глава ОВА Олег Синєгубов.

14:25, 24 січняЗустріч Фіцо та Шмигаля

У середу 24 січня в Ужгороді пройшла зустріч прем’єр-міністрів України та Словаччини – Дениса Шмигаля та Роберта Фіцо. Як повідомив Шмигаль, лідери дійшли згоди з низки питань і мають конкретні домовленості.

Зокрема, за словами українського прем’єр-міністра, уряд Словаччини не блокуватиме купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу. Окрім цього, планується співпраця у питанні поставок з боку словацької компанії техніки для зведення оборонних рубежів.

Словаччина підтримає програму Ukraine Facility, яка передбачає виділення Україні 50 мільярдів євро з боку Європейського Союзу. Прем’єр Фіцо запевнив мене у повній підтримці євроінтеграційних прагнень України,
– зазначив Шмигаль.

Окрім цього прем’єри підписали домовленості, де затвердили співпрацю двох країн. Фіцо та Шмигаль висловили підтримку української формули миру та наголосили на повазі до цілісності України.

14:13, 24 січняУ ГУР підтвердили, що сьогодні мав відбутись обмін полоненими

У Головному управлінні розвідки підтвердили, що 24 січня між Україною та Росією мав відбутися обмін військовополоненими. Наразі перевіряється інформація, чи могли вони бути на борту Іл-76.

14:01, 24 січня

Президент Володимир Зеленський зустрівся з керівництвом і військовослужбовцями Служби зовнішньої розвідки України. Глава держави заслухав доповідь голови СЗРУ Олександра Литвиненка та розвідників щодо поточної ситуації та поспілкувався з працівниками Служби зовнішньої розвідки.

13:36, 24 січняКанада передасть Україні морські човни

Міністр оборони Канади Білл Блер оголосив про новий пакет військової допомоги Києву та долучення канадських інструкторів до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Пакет військової допомоги вартістю близько 15 мільйонів доларів містить 10 жорстко-корпусних надувних човнів компанії Zodiac Hurricane Technologies.

13:29, 24 січняВикрито фельдшера, який допомагав зняти військовозобов’язаних з обліку

У Києві викрили фельдшера, який за 9 тисяч доларів обіцяв допомогти зняти військовозобов’язаних з обліку.

35-річний медик обіцяв, що допоможе визнати їх непридатним до військової служби, а виключення з обліку підтвердять документами. Зокрема, висновком військово-лікарської комісії, яку надалі не потрібно буде проходити.

13:13, 24 січняФіцо приїхав в Україну

Прем’єр-міністр Словаччини приїхав в Україну. Він зустрівся зі українським колегою Денисом Шмигалем в Ужгороді.

13:10, 24 січняУ міноборони Росії підтвердили падіння Іл-76

У міноборони Росії підтвердили, що літак Іл-76 зазнав аварії в Бєлгородській області. При цьому у російському відомстві стверджують, що на борту літака нібито перебували 65 полонених українських військовослужбовців, які перевозилися до Бєлгородської області для обміну, а також шість членів екіпажу та троє супроводжуючих.

12:53, 24 січняІл-76 перевозив ракети до С-300

Джерела у Генштабі заявили, що літак Іл-76, який сьогодні упав у Бєлгородській області Росії, перевозив ракети для ЗРК С-300, якими окупанти обстрілюють Україну.

У Міноборони наразі не можуть підтвердити, що літак уразили українські Сили оборони, оскільки “ще з’ясовують інформацію”, пише Суспільне.

12:26, 24 січняМінус 200 російських дронів на Таврійському напрямку

На Таврійському напрямку захисники нейтралізували або знищили 200 російських безпілотників, повідомив командувач оперативно-стратегічного угрупування військ “Таврія” Олександр Тарнавський

Ворог завдав 39 авіаційних ударів, провів 36 бойових зіткнень та здійснив 919 артобстрілів. Загальні втрати окупантів склали 394 особи.

Також на Таврійському напрямку ворог втратив 5 танків, 14 ББМ, 15 артсистем, 1 РСЗВ, 1 засіб ППО, 16 автомобілів та 2 одиниці спеціальної техніки.

Сили оборони України знищили 1 склад боєприпасів, 1 склад пально-мастильних матеріалів та ще 1 важливий об’єкт противника.

11:51, 24 січняУ Росії впав літак Іл-76

Російські телеграм-канали повідомили, що у Бєлгородській області впав російський Іл-76. У мережу майже одразу ж потрапили кадри падіння. Літак у якийсь момент просто зникає за горизонтом, але натомість підіймається стовп диму та вогню.

Момент падіння Іл-76: відео

11:43, 24 січняВ Україні оголошено повітряну тривогу

По всій Україні оголошено повітряну тривогу. Повідомляють, що з російського аеродрому злетів носій “Кинджалів”.

11:25, 24 січня

Росія з тимчасово окупованого лівобережжя обстріляла Дніпровський район Херсона. Внаслідок цієї ворожої атаки був поранений 22-річний чоловік.

Наразі він ушпиталений з уламковим пораненням лівої ноги. Чоловік на момент обстрілу перебував на вулиці.

10:36, 24 січняЧи є загроза атак з моря

У Чорному морі 10 кораблів ворожого флоту, серед яких 2 підводних та 1 надводний ракетоносій, загальне спорядження – 16 “Калібрів”.

В Азовському морі на бойовому чергуванні 1 ворожий корабель.

10:34, 24 січняСитуація на фронті: дані Генштабу

На Сіверському та Слобожанському напрямках у прикордонних районах ворог веде активну диверсійну діяльність, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень уздовж держкордону в Бєлгородській області Росії.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили ворожу атаку біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські військові відбили чотири атаки окупантів у районах Ямполівки, Торського Донецької області та ще дві атаки – поблизу Білогорівки, Серебрянського лісництва Луганської області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито три атаки загарбників неподалік Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку.

Збройні сили України стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат.

Так, Сили оборони впродовж минулої доби відбили п’ять атак армії РФ у районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 11 атак – біля Першотравневого та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога поблизу Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області – там відбито 16 атак.

На Шахтарському напрямку росіяни наступальних (штурмових) дій не вели.

На Запорізькому напрямку українські захисники відбили чотири атаки окупантів південніше Червоного, західніше Вербового та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують заходи із розширення плацдарму.

09:40, 24 січняВорог продовжує тероризувати Херсонщину

За добу росіяни здійснили 101 обстріл Херсонщини, випустивши 524 снаряди з мінометів, артилерії, РСЗВ, танків, БпЛА та авіації. По місту Херсон ворог випустив 26 снарядів.

Окупанти поцілили у житлові квартали населених пунктів області; дошкільний навчальний заклад й територію заводу у Бериславі.

Унаслідок обстрілів 4 людини загинули, ще 6 – отримали поранення.

09:26, 24 січняОкупанти обстріляли Нікопольщину

У Дніпропетровській ОВА повідомили, що близько о півночі окупанти тричі обстріляли з артилерії Нікопольщину. Били по райцентру та Марганецькій громаді. Випустили близько десятка снарядів.

У Марганецькій громаді пошкоджено навчальний та медичний заклад, 4 багатоповерхівки, 11 приватних будинків, 3 господарські споруди, авто, газопровід та лінії електропередачі.

09:23, 24 січняГУР атакувало базу даних з російських супутників

ГУР МО здійснило чергову успішну кібератаку в Росії. Кіберфахівці знищили базу даних далекосхідного науково-дослідного центру космічної гідрометеорології “Планєта”, яке займається прийманням та обробкою даних із супутників.

Підприємство забезпечує відповідною продукцією понад 50 державних суб’єктів. Серед них – міноборони Росії, а також генеральний штаб та служби МНС.

08:38, 24 січняГенштаб оновив статистику втрат ворога

За минулу добу українські захисники ліквідували 840 окупантів. Від початку вторгнення втрати ворога у живій силі становить 378 660 бійців.

Втрати російської армії / Інфографіка Генштабу

08:20, 24 січняРанкове зведення Генштабу

Упродовж минулої доби відбулося 56 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 48 ракетних та 112 авіаційних ударів, здійснив 73 обстріли з РСЗВ.

Руйнувань та пошкоджень зазнали понад 200 різних об’єктів цивільної інфраструктури в Києві та Київській області, Харкові та Павлограді Дніпропетровської області.

07:37, 24 січняСкільки дронів випустив ворог уночі

У ранковому зведенні Генштабу ЗСУ повідомили, що минулої доби російські загарбники завдали чергового удару по Україні. Ворог випустив 6 “Шахедів”. Сили та засоби протиповітряної оборони знищили 1 дрон-камікадзе.

06:50, 24 січняСтолтенберг відповів, чи є загроза війни між НАТО та Росією

Єнс Столтенберг заявив, що у НАТО наразі не бачать безпосередньої військової загрози з боку Росії щодо будь-якого з членів військового Альянсу. НАТО продовжуватиме свою політику стримування.

06:37, 24 січняРосіяни намагалися повернути позиції в Кринках

Російські окупанти просунулися на північний схід від Новомихайлівки (на південний захід від Донецька), мали просування в районі Авдіївки і трохи на заході від Кремінної. Про це ідеться в огляді аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Позиційні бої тривали на заході Запорізької області, але підтверджених змін на лінії фронту у цьому районі не було. Фіксували позиційні бої в районі Роботиного і Вербового (на схід від Роботиного).

06:28, 24 січняНаслідки вечірньої атаки на Харків

Ввечері 23 січня окупанти завдали трьох ударів по Харкову. Імовірно, ракетами С-300 з території Білгородської області.

Внаслідок атаки зазнали поранень щонайменше дев’ятеро людей. ЗМІ показали наслідки атаки.

Вибуховою хвилею частково знесло дах наукової установи, повибивало всі вікна, фасад будівлі обпалений.

Наслідки російського обстрілу Харкова 23 січня / Фото Суспільне

01:22, 24 січняДеталі операції зі знищення Ту-22М3 у Росії

У ГУР МО розповіли про успішну операцію в тилу ворога – знищення ворожих літаків Ту-22М3.

Це завдання організував один із командирів розвідки Олег Бабій. Однак для самого командира, який прикривав відхід своїх, воно виявилося останнім.

Щоб знищити російські бомбардувальники, українські розвідники подолали пішки понад 600 кілометрів територією противника. Повертаючись, розвідувальна група потрапила у засідку.

Олег Бабій нагороджений званням Героя України з присвоєнням ордену “Золота зірка”. Посмертно.

00:20, 24 січняНімеччина вперше передасть Україні гелікоптери Sea King

Німеччина передасть Україні шість списаних багатоцільових військових гелікоптерів Sea King Mk41 разом із комплектом запасних частин. Про це за підсумками 18-го “Рамштайну” оголосив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Окрім того, Німеччина забезпечить навчання українських військових на гелікоптерах.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *