Удар по оздоровчому центру в Харкові, Зеленський у Вільнюсі: хронологія 686 дня війни

Хронологія 10 січня / Колаж 24 Каналу

Триває 686 день війни Росії проти України. Росія продовжує терористичні обстріли українських міст та намагається йти у наступ на деяких напрямках.

Про усе, що відбулося 10 січня на фронті, у тилу та на міжнародній політичній арені – читайте у матеріалі від 24 Каналу.

22:59, 10 січня

Вадим Скібіцький, заступник начальника ГУР Міноборони, повідомив про значну чисельність російських сухопутних військ, які ведуть бойові дії проти України.

За його словами, наразі воює 462 000 окупантів, а укомплектованість підрозділів зберігається на рівні від 92 до 95%.

Удар по Харкову

Російські військові атакували Харків. Відомо, що в місті пролунали кілька вибухів. О 22:48 мер Терехов зазначив, що ворог поцілив у цивільний об’єкт.

За словами посадовця, існує висока ймовірність жертв серед людей, які перебували у будівлі. Також відомо, що на стоянці поблизу спалахнули автомобілі.

22:16, 10 січня

Папа Римський написав листа главі УГКЦ Блаженнішому Святославу. Він засудив російський терор. Власне, обстріл 29 грудня 2023 року та 2 січня 2024 року.

22:11, 10 січня

“Армія TV” пише, що наші захисники взяли у полон бійця російської армії зі Сомалі. Чоловік не розумів ані російську, ані українську мову. За наявною інформацією, як і інші полонені, він пішов воювати проти України, щоб заробити грошей.

21:58, 10 січня

Кремль “звинуватив” колишнього прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона в тому, що на початку повномасштабної війни він особисто наказав Володимиру Зеленському продовжувати боротися.

За словами пропагандистів, один з візитів Джонсона в Київ супроводжувався втручанням, яке зірвало мирну угоду між Києвом і Москвою.

21:33, 10 січняЗСУ посіли 18-е місце серед всіх армій світу

У Global Firepower оновили рейтинг найпотужніших армій. Цьогоріч українська армія посіла нижче місце у рейтингу, а Росія зберегла позиції. У ньому Україна з огляду на тогорічний рейтинг опустилася на три позиції. Тепер ЗСУ займають 18-е місце проти 15-го торік.

Цього року Україну обігнали Ізраїль, Австралія та Іран. Одразу за ЗСУ розміщуються Збройні Сили Німеччини. Лідерство у світі вже довгий час зберігають військові Сполучених Штатів Америки. За версією упорядників рейтингу, Росія вкотре лишається “другою армією світу”.

21:29, 10 січняРада Україна – НАТО обговорила російські масовані удари

На Раді Україна – НАТО обговорили наслідки повітряних російських атак на нашу державу. На позачерговому засіданні західні партнери, зокрема, зобов’язалася посилювати українську ППО. Також союзники підтвердили готовність надати нашій країні іншу військову допомогу.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг запевнив, що Альянс продовжить підтримку України в боротьбі проти російської агресії. Він заявив, що НАТО рішуче засуджує ракетні та дронові атаки Росії на українських цивільних, зокрема зброєю з КНДР та Ірану. За його словами, Владімір Путін намагається зламати Україну масовими ударами, але не досягне успіху.

21:25, 10 січняФракція “Слуга народу” хоче повернути законопроєкт про мобілізацію на доопрацювання, – ЗМІ

Як пише hromadske із посиланням на анонімне джерело у політсилі, фракція “Слуга народу” вирішила повернути на допрацювання законопроєкт про мобілізацію. Очікується, що у четвер, 11 січня, комітет ухвалить відповідне рішення. Після цього Кабмін внесе нову версію, а у п’ятницю, 12 січня Верховна Рада може проголосувати за новий текст.

20:08, 10 січняРосія вдарила по вуглевидобувному підприємству в Мирнограді

Росія вранці завдала ракетного удару по Мирнограду, що на Донеччині. У результаті загинула одна людина. Окупанти поцілили по одному з вугледобувних підприємств міста. Ракета влучила у триповерхову адмінбудівлю, внаслідок чого сталося часткове руйнування будівлі з 3 по 1 поверхи. Під завалами знайшли тіло чоловіка, чия особистість встановлюється. Про це повідомляє ГУ ДСНС у Донецькій області.

20:05, 10 січняПридністров’я заявило про стрілянину та “викрадення” на кордоні з Україною

“Міністерство оборони” так званого Придністров’я заявило, що 7 січня на кордоні з Україною нібито відбувся “інцидент з застосуванням вогнепальної зброї”. Там додали, нібито було викрадено двох осіб і вивезено з невизнаного Придністров’я.

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко у коментарі 24 Каналу зазначив, що ситуація на тій ділянці кордону була стабільною. Нестандартних ситуацій не фіксувалося. Він припустив, що заява так званої “ПМР” скоріше несе провокативний характер.

19:59, 10 січня

Протягом доби відбулось 42 бойових зіткнення. Росія завдала 2 ракетних та 29 авіаційних ударів, а також здійснила 19 обстрілів з РСЗВ по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Також окупанти пошкодили та зруйнували приватні житлові й багатоквартирні будинки та інша цивільну інфраструктуру.

Наші захисники відбили на Куп’янському напрямку 5 атак ворога, на Лиманському – 3, на Бахмутському – 1, на Авдіївському – 9, на Запорізькому – 4. На Мар’їнському напрямку росіяни 7 разів намагалися прорвати оборону ЗСУ. Крім цього загарбники 10 разів пробували вибити наших воїнів з плацдармів на лівобережжі Дніпра на Херсонщині, але зазнали невдачі. На інших напрямках окупанти не наступали.

Протягом доби українська авіація завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу противника. ППО знищила керовану авіаційну ракету Х-59. Наші підрозділи ракетних військ завдали ураження по 2 районам зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункту управління, складу боєприпасів та станції РЕБ росіян. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:51, 10 січняРосія обстріляла Червоний Маяк

Російські загарбники обстріляли село Червоний Маяк, що на Херсонщині. У результаті пострадало подружжя. Чоловіка 1959 року народження та жінку 1967 року народження ушпиталили з пораненнями кінцівок та вибуховими травмами. Також окупанти пошкодили щонайменше 7 житлових будинків. Про це повідомляє Херсонська ОВА.

18:56, 10 січняТрамп називав НАТО “мертвим”, – єврокомісар

Єврокомісар Тьєррі Бретон розповів про приватну та напружену розмову Дональда Трампа з Урсулою фон дер Ляєн на полях Всесвітнього економічного форуму у Давосі у 2022 році. Коли Трамп був президентом, він попереджав голову Єврокомісії, що США ніколи не прийдуть на допомогу Євросоюзу у разі військового нападу на ЄС. Зі слів єврокомісара, Трамп також назвав НАТО “мертвим” та казав, що США вийдуть з Альянсу.

18:51, 10 січняЗеленський закликав до єдності проти російської агресії

Володимир Зеленський на пресконференції у Литві вкотре наголосив на важливості спільної боротьби проти російської агресії. Об’єднане протистояння окупантам зараз переросте у день мирного життя для всіх держав. Президент України попередив, що Росія зараз прагне маніпулювати усіма, тому зараз небезпечно бути тихими та наодинці. Як пояснив Зеленський, будь-яка імперія будується на перших уламках після визначальної поразки свободи, і саме для цього Росія хоче захопити Україну.

Глава держави додав, що всі разом ми змінюємо історію на краще. Дня “після України” не буде, а буде день “після війни” та день “після Путіна”. Це стане днем української безпеки та днем мирного життя для всіх держав, чию долю Росія хоче потопити у сумнівах.

18:47, 10 січняАрахамія терміново збирає “слуг народу” для обговорення законопроєкту про мобілізацію, – ЗМІ

Як пише NV, ввечері президентська фракція “Слуга народу” збереться на велику нараду. Глава фракції Давид Арахамія збирає нардепів, щоб порадитися, що робити з поданим Кабміном законопроєктом про мобілізацію. Анонімне джерело повідомило виданню, що депутатам можуть запропонувати підтримати законопроєкт у першому читанні з рекомендаціями комітету, а потім вже доопрацьовувати його до другого читання.

17:16, 10 січняВерховна Рада ухвалила важливий для євроінтеграції України законопроєкт

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про лобіювання, який наблизить переговорний процес з Євросоюзом. “За” проголосували 309 народних обранців. На цьому законопроєкті наполягали західні партнери, зокрема з Єврокомісії.

17:12, 10 січняУ Кривому Розі пролунали вибухи

Ввечері Росія випустила у напрямку Дніпропетровщини ракету. За неофіційною та попередньою інформацією моніторингових каналів, це могла бути Х-59.

Повітряні сили ЗСУ спочатку повідомляли про пуск ворожої ракети з Півдня та закликали жителів Дніпра перебувати в укриттях. Через кілька хвилин ПС ЗСУ звернулися з таким закликом вже до населення Кривого Рогу. Згодом місцеві жителі повідомили у соцмережах, що чули звуки вибухів.

17:07, 10 січняЗеленський заявив, що Росія відступить

Зеленський на зустрічі з литовськими та польськими лідерами громадської думки заявив, що Росія не витримає, якщо продовжити бити її. Він назвав це підтвердженням “нашої з вами правоти щодо спільного історичного вибору бути незалежними”.

Президент України також зауважив на тому, що країна-агресорка обов’язково відступить. Втім, наразі конкретного дня, коли це станеться, назвати зараз неможливо.

17:03, 10 січняРада ухвалила законопроєкт про медзабезпечення ЗСУ

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт про організацію медичного забезпечення Збройних Сил України за стандартами НАТО. За словами нардепа Ярослава Железняка, документ дозволяє Міноборони затверджувати клінічні протоколи та стандарти відповідно до правил Північноатлантичного альянсу. За цей законопроєкт проголосувало 326 депутатів.

17:01, 10 січняУ Росії на смерть замерз капітан ВМФ

У Росії помер капітан ВМФ Владислав Івашкевич. Це сталося у Ленінградській області під Виборгом. Він на смерть замерз у власному будинку під час сильних морозів через відключення світла та проблеми з опаленням. Про це повідомив журналіст Денис Казанський.

15:49, 10 січняЗеленський розповів про очікування від саміту НАТО

Володимир Зеленський розповів про очікування від майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні. Президент хоче отримати дві конкретні речі – оборонне та політичне рішення. Мовиться про посилення української ППО системами та ракетами, здатними збивати російську балістику, та хоча б один конкретний крок назустріч до НАТО.

15:45, 10 січняЗеленський висловився щодо замороження війни

Володимир Зеленський відреагував на чутки про замороження російсько-української війни та наголосив, що наразі тиску від партнерів щодо припинення нашого захисту немає. Він закликав звернути увагу на риторику Владіміра Путіна. Російський диктатор не збирається зупинятися, він хоче повністю окупувати та зруйнувати Україну. За словами Зеленського, Литва, Латвія, Естонія, Молдова можуть бути наступними.

15:40, 10 січняЗ законопроєкту про мобілізацію можуть прибрати норму про електронні повістки

Оборонний комітет має намір прибрати з законопроєкту про мобілізацію можливість вручення електронних повісток. Про це заявив заступник голови оборонного комітету Верховної Ради Єгор Чернєв.

Наразі депутати вирішили прибрати норму, що дозволяла б відправляти повістки електронною поштою. За словами Чернєва, це неможливо проконтролювати та неможливо з’ясувати, чи людина отримала таку повістку.

15:34, 10 січняУкраїна та Литва схвалили угоду

Володимир Зеленський повідомив, що Україна та Литва підписали документи про спільне виробництво. Зокрема мовиться про створення антидронових засобів. Президент заявив, що таких контрактів і договорів буде багато, над цим уже працюють.

13:39, 10 січняКоли Рада розгляне законопроєкт про мобілізацію

У четвер, 11 січня, Верховна Рада розгляне новий законопроєкт про мобілізацію. Мовиться про перше читання.

Раніше нардеп Ярослав Железняк писав, що станом на ранок 9 січня в Раді вже є 5 версій законопроєкту про мобілізацію. Зокрема, урядовий і 4 альтернативних.

13:32, 10 січняУ Запоріжжі затримали міліціонера часів Януковича

У Запоріжжі викрили колишнього міліціонера, який вишукував інформацію для російської ФСБ. Він вишукував інформацію про оборонні заводи міста.

СБУ затримала його у власному помешканні, зафіксувавши факти розвідувальної роботи чоловіка.

Наразі чоловік під вартою. За скоєне йому загрожує довічне ув’язнення.й вишукував інформацію для російської ФСБ. Він шпигував за оборонними заводами.

13:03, 10 січняЯк ЄС може встигнути виготовити мільйон боєприпасів для України до весни

Єврокомісар із питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон переконаний, що ЄС ще може досягти мети щодо виробництва 1 мільйона артилерійських снарядів до весни 2024 року, які потім можна буде передати Україні.

Бретон зазначив, що для досягнення цієї мети необхідно скоротити експорт до країн, що не входять до ЄС. Окрім того, потрібна впевненість, що уряди країн-членів чинять тиск на свою збройову промисловість, аби наростити виробництво.

12:41, 10 січняЗаступник командувача Сил ТрО Собко залишає посаду

Бригадний генерал ЗСУ, начальник штабу – заступник командувача Сил територіальної оборони ЗСУ Сергій Собко залишає Сили ТрО. Він сам повідомив про це у фейсбуці, однак причин відставки не назвав.

12:03, 10 січня”Атеш” провів розвідку позицій росіян у Криму

Агенти “Атеш” повідомили про те, що розвідали місце розташування особового складу та тренувального табору Росії в Чорноморську. Вони зазначили, що база розташована прямо на старому винзаводі.

Кількість окупантів сягає до 120 осіб всередині, до 5 одиниць КамАЗів для перевезення особового складу та боєкомплекту, а також одна машина зв’язку “ГАЗ-66” та УАЗік. У “Атеш” припустили, що він може бути командирський.

Координати вже передані Силам оборони України.

11:54, 10 січняДСНС показали пожежу на Сумщині після удару по Будинку культури

Увечері 9 січня росіяни вдарили по Будинку культури в Сумській області. Будівля загорілася, а разом із нею і житлові будинки.

11:09, 10 січняОАЕ долучились до санкцій проти Росії

Танкерам під прапором Камеруну заборонили входити до вод Об’єднаних Арабських Еміратів. Так ОАЕ намагається захиститися від суден, які можуть бути залучені до транспортування підсанкційної російської нафти.

10:58, 10 січняКанада досі не передала Україні ППО NASAMS, – ЗМІ

Про плани передати Україні систему зенітно-ракетної оборони вартістю 406 мільйонів доларів – NASAMS Отава повідомила рівно рік тому – 10 січня 2023 року.

Та тепер одна з двох компаній, які виробляють системи NASAMS, заявила, що у неї немає відповідного контракту.

Хоч Канада заплатила за систему NASAMS у березні минулого року, залишається незрозумілим, коли та вона потрапить до України,
– пише видання CTV News.

10:53, 10 січняКулеба назвав нагальні потреби перед Радою Україна – НАТО

У середу 10 січня у Брюсселі має відбутися Рада Україна – НАТО. Це надзвичайне засідання, яке скликають, щоб обговорити жорстокі удари Росії по Україні.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба висловив сподівання, що на засіданні ухвалять негайні зобов’язання щодо посилення української ППО.

10:40, 10 січняЗеленський приїхав у Вільнюс

Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до столиці Литви. Там він зустрінеться з президентом Гітанасом Науседою та литовським урядом. Офіційні візити також заплановані у Латвії та Естонії.

Під час зустрічей Зеленський планує обговорити низку важливих питань, серед яких: безпека, інтеграція до ЄС та НАТО, співпраця в галузі РЕБ і дронів та подальша координація європейської підтримки.

10:28, 10 січняУ росіян великі проблеми на Херсонщині

В Інституті вивчення війни заявили, що осійські військові на лівобережжі Херсонщини скаржаться на неадекватне командування, координацію між підрозділами та всередині підрозділів, ППО, вогневу підтримку та РЕБ.

09:44, 10 січняЯк виглядає оздоровчий центр у Харкові після обстрілу

Ось так виглядає оздоровчий табір на околиці міста після атаки ворога. За даними слідства, росіяни вдарили по ньому двома ракетами С-300. Правоохоронці почали розслідування за порушення законів і звичаїв війни.

На щастя, постраждалих немає, адже табір зараз пустий.

08:55, 10 січняРосіяни продовжують підтримувати війну: свіже опитування

Національний центр вивчення громадської думки (NORC) Чиказького університету провів опитування серед понад тисячі росіян. Дослідники зателефонували мешканцям Росії і окупованого Криму.

У дослідженні йдеться, що 63% росіян сприймають війну в Україні як захист від Заходу. Для 56% важливі перемоги на фронті – військові дії вплинуть на їхні рішення щодо голосування на майбутніх виборах.

67% підтримують зовнішню політику Путіна, а 58% схвалюють його управління внутрішніми справами. Більшість збираються за нього голосувати – 70% жінок і 61% чоловіків.

08:45, 10 січняВ ISW оцінили ймоврність нового наступу на Харків

Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що окупанти зроблять усе можливе, щоб не допустити обстрілів Бєлгородської області з боку України. Російські пропагандисти почали закликати до створення “буферної зони у Харківській області” й пропонувати окупантам просунутися вглиб на 15 кілометрів.

В Інституті вивчення війн переконані, що Росія не зможе реалізувати такий план у найближчій перспективі. Це було б масштабною операцією, яка вимагала б угруповання сил, набагато більшого і значно краще забезпеченого ресурсами, ніж війська, які зосереджені вздовж усього кордону з Україною.

08:36, 10 січняУ парламенті Чехії спалахнув конфлікт щодо підтримки України

Деякі депутати у Чехії вимагають зупинити постачання озброєнь в Україну та почати переговори з Росією, мовляв, у пріоритеті має бути чеський народ.

Однак у Міноборони країни та МЗС наголосили, що рішення про мир залежить від Путіна. І якби не допомога Заходу, російські війська вже могли б бути в Ужгороді, а згодом в Європі. Тож Україна захищає Європу, а відтак і Чехію від агресивної поведінки Росії.

Також у МЗС наголосили, що світ має бути справедливим та відповідати міжнародному праву, а єдиною легітимною пропозицією є український мирний план президента Володимира Зеленського. І рішення щодо будь-яких “поступок” мають право приймати виключно українці.

08:07, 10 січняВтрати ворога зросли

У Генштабі повідомили, що протягом минулої доби Сили оборони ліквідували щонайменше 800 окупантів. Від 24 лютого 2022 року втрати так званої “другої армії світу” у живій силі сягнули вже 366 790.

07:58, 10 січняПо всій Україні оголошували тривогу

Повітряні сили оголосили ракетну небезпеку по всій території України – з аеродрому Саваслейка злетіли 2 борти МіГ-31К.

О 08:48 в Україні оголосили відбій тривоги.

07:56, 10 січняОкупанти заявили про “збитий БпЛА” в Саратовській області

Міноборони Росії заявило, що російське “пе-ве-о” нібито збило безпілотник над Саратовською областю. Губернатор Роман Бусаргін додав, що дрон буцімто намагався атакувати Енгельський район.

Цікаво, що в Енгельсі розташований аеродром, де базуються російські стратегічні бомбардувальники. Крім того, аеродром “Енгельс” вже опинявся під ударом.

07:00, 10 січняГоловне зі зведення Генштабу

  • За минулу добу на фронті відбулося 77 бойових зіткнень. Найбільше ворог намагався штурмувати Авдіївський, Мар’їнський та Куп’янський напрямки.
  • Росіяни завдали 5 ракетних та 52 авіаційних удари (застосувавши 3 ударних БпЛА “Шахед”, з яких 1 знищено), здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також під артилерійським вогнем опинилися близько 120 населених пунктів.
  • Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника, а підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 артилерійських засоби ворога.

03:08, 10 січняПриліт по нафтобазі в Орлі: фото наслідків

У мережі з’явилося ще одне фото наслідків удару по нафтобазі “Орелнафтопродукт” в Орлі, по якій влучив український БпЛА.

01:46, 10 січняУ Європарламенті ініціюють історичну петицію

У Європарламенті збирають підписи, аби позбавити Угорщину права голосу. Збір підписів ініціював Петрі Сарвамаа – депутат від Фінляндії. Він зауважив, що через дії Орбана робота заблокована.

Коли депутати підпишуть угоду, її передадуть на розгляд Роберті Мецолі.

00:53, 10 січняУ Bild заявили, що ЗСУ зірвали зимовий наступ Кремля

Видання Bild заявило, що російські окупанти зробили ставку на спробу загострити ситуацію у Харківській та Донецькій області. Однак ворог зазнав колосальних втрат у живій силі бронетехніці. Наразі Росія – так само далеко від захоплення Авдіївки та Куп’янська, як була й у жовтні 2023 року.

Масштабні хвилі атак з боку Росії, здається, наразі подолано, зимовий наступ Кремля зірвано,
– мовиться у повідомленні.

Тепер країні-терористці доведеться стягувати резерви.

00:25, 10 січняУ Харкові окупанти вдарили по дитячому оздоровчому центру

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що ввечері 9 січня окупанти вдарили по дитячому оздоровчому центру.

Пошкоджені територія та приміщення. На щастя, у той момент там не перебували люди.

00:02, 10 січняУ Росії за рік кількість пожеж зросла на 125%

Упродовж 2023 року на території Росії сталося 939 пожеж. Це – на 125% більше, аніж у 2022. Найчастіше у країні-терористці палали склади.

Рекордсменкою за кількістю вогників стала Московська область. Упродовж року там було “спекотно” аж 162 рази.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *