Є проблеми, – Арахамія пояснив, що не сподобалося нардепам у законопроєкті про мобілізацію

Арахамія пояснив недоліки законопроєкту про мобілізацію / Колаж 24 Каналу

Нещодавно відбулася закрита нарада з військовим командуванням щодо нового законопроєкту про мобілізацію, який уже встиг стати головною темою для обговорень у суспільстві. Тоді було вирішено повернути документ на доопрацювання. Голова фракції “Слуга народу” пояснив, що саме стало причиною такого рішення.

Формат законопроєкту, який було оприлюднено раніше, не отримав підтримки ні в парламенті, ні в суспільстві. Про це в ефірі телемарафону розповів голова фракції “Слуга народу” Давид Арахамія.

Які головні недоліки законопроєкту

За словами Арахамії, у Верховній Раді усвідомлюють важливість мобілізації, проте виконувати її потрібно належним чином. Він зазначив, що формат, який було подано Кабміном раніше, не сподобався багатьом чиновникам.

Голова президентської фракції також звернув увагу на нещодавню заяву омбудсмена Дмитра Лубінця.

Омбудсмен з прав людини виступив з тим, що там (у законопроєкті – 24 Канал) є багато норм, що порушують права людини. Тобто є проблеми в цьому законопроєкті, їх не мало. Ми зустрічалися з багатьма військовими й вони запевнили всі політсили, що мобілізацію потрібно робити та продовжувати, аби поповнювати резерви,
– наголосив Арахамія.

Він розповів, що законопроєкт було повернуто до його ініціаторів, аби Кабмін узгодив певні моменти з військовими. Голова президентської фракції також додав, що Верховна Рада уже надала свої пропозиції стосовно змін у цьому документі.

Як зазначив Арахамія, серед ініціатив Кабміну, які не сподобалися чиновниками, є мобілізація транспорту у ФОПів, призов людей з інвалідністю III групи тощо.

Суперечливою, на думку Арахамії, також є ідея надсилання повістки за допомогою електронної пошти. Він пояснив, що у когось може не бути доступу до своїх даних, тому призначати кримінальне покарання за таке буде абсурдним рішенням.

Що цьому передувало

  • 25 грудня стало відомо, що Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону про мобілізацію. У ньому народні обранці пропонували знизити призовний вік по мобілізації з 27 до 25 років. Крім того, у документі були зміни щодо відстрочки, звільнення та військової підготовки, а також строкової служби.
  • Згодом зміст законопроєкту спричинив у суспільстві шквал обурень. Голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич зазначив, що у законопроєкті про мобілізацію відбудуться суттєві зміни окремих норм.
  • Пізніше під час закритої наради з військовим командуванням законопроєкт про мобілізацію вирішили повернути на доопрацювання. Присутніми були Головнокомандувач ЗСУ Залужний, начальник Генштабу Шаптала, міністр оборони Умєров, керівництво Верховної Ради, голови фракцій та комітетів.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *