Україна має далекобійні дрони, ПС уразили “Форпост” на 7 мільйонів доларів: хронологія 768 дня

Головні події 768 дня великої війни / Колаж 24 Каналу (фото бригади НГУ “Рубіж”)

Українські захисники тримають лінію фронту, не даючи ворогові просунутись вперед. Водночас наші воїни знищують противника: його особовий склад і техніку.

Понеділок, 1 квітня, – це уже сімсот шістдесят восьма доба від початку повномасштабного російського вторгнення в нашу державу. Читайте головні новини цього дня в матеріалі 24 Каналу.

23:55, 1 квітняУ Раді відповіли, чи буде бронь для журналістів

Під час воєнного стану деякі категорії підпадають під бронювання. Голова Комітету зі свободи слова Верховної Ради Ярослав Юрчишин пояснив, чи планують поширити це на представників медіа.

Бронювання існує в інших важливих галузях, тобто до 50% робітників певних підприємств чи відомств можуть бути заброньовані. Але говорити про саме бронювання журналістів не доводиться з багатьох причин,
– відповів Юрчишин.

Одна з таких причин – кількість людей. Наша держава має значно менше мобілізаційного ресурсу, аніж Росія. Агресор забронював працівників усіх федеральних каналів, у нас же “немає такої розкоші”.

“У нас не розглядається інформаційний напрямок як окремий напрямок боротьби. Інформаційний фронт як такий існує, але ми його ігноруємо. Ми сподіваємося на свідомість наших медіа”, – сказав депутат.

Мобілізація працівників засобів масової інформації насправді може стати значною перевагою України і “величезним козирем”.

23:40, 1 квітня

Греція планує продати велику партію боєприпасів для України, повідомили ЗМІ.

23:10, 1 квітняСирський висловився про призов

Для забезпечення цього процесу нам потрібні люди. Саме тому хотів би, щоб кожен чоловік призовного віку в Україні усвідомлював: від його волі та дій залежить, щоб Україна вистояла. Щоб ви розуміли – цей процес не обмежується тільки діяльністю ТЦК. Це цілий комплекс питань, який містить навчання людей, їх належне екіпірування та забезпечення,
– пояснив Головнокомандувач.

22:45, 1 квітняУ ГУР розповіли, яку мету має Путін після виборів

Плани та стратегія Росії не змінилися, говорить представник ГУР МО Вадим Скібіцький

Судячи з активних штурмів, ворог хоче вийти на адмінкордони Донецької і Луганської областей. На цьому зараз зосереджені основні зусилля загарбників, але вони мали це зробити до виборів. Оскільки для них ця мета залишається актуальною, є активність на фронті майже на всіх напрямках.

За словами розвідника, Путін пройшов черговий етап безпосереднього утримання влади і зараз буде вирішувати ті завдання, які стоять перед ним саме стосовно України.

Проте деякі заяви і дії росіян свідчать: вони готові воювати не тільки проти України, а й проти Європи, США, НАТО. Наприклад, прагнуть повернути два військові округи – Московський і Ленінградський. Адже поруч Фінляндія та Швеція, які вступили в НАТО.

З мобілізацією в державі-агресорі також не має виникнути проблем, бо є відповідні зміни до кримінального кодексу.

22:30, 1 квітняСили оборони Півдня – про вечірню ракетну атаку на Кривий Ріг

Втрачаючи бойову спроможність в повітрі над містом, ракета вибуховою хвилею пошкодила лінію електропередач. У кількох будинках вибито скління. Поранено одну цивільну особу. Падіння уламків ракети спричинило пожежу на відкритій території, яку оперативно ліквідовано,
– написали там.

Місто атакували двічі за день.

22:15, 1 квітняРосія планує виготовляти 20 – 30 тисяч ФАБів на рік

У ГУР повідомили, що окупанти нарощують виробництво авіабомб, зокрема ФАБів різних гатунків – 250, 500, 1500, 3000.

Це дуже серйозна загроза. Наприклад, ФАБ-500 повністю здатна зруйнувати позиції наших військових.

Аби протидіяти цій загрозі, наші воїни потребують більше ППО.

22:14, 1 квітня”Атеш” здобув секретну документацію про російські кораблі

Агент “Атеш” потрапив до закритого акціонерного товариства “НПК Пуск”, що спеціалізується на розробці та виробництві продукції для спостереження та кораблеводства, а також виявлення надводних і берегових об’єктів.

Партизан здобув матеріали, які стосуються комплектуючих російських кораблів. Зокрема, вони містять технічні характеристики оновленого корабельного прицільного приладу “УВ-450-01”.

Цей прилад служить для спостереження та ціленаведення. Він сприяє морським операціям, покращуючи ситуаційну поінформованість та можливості виявлення цілей.

22:10, 1 квітня

Володимир Зеленський вручив ордени “Золота Зірка” захисникам, яким присвоєно звання Героя України, та родинам загиблих Героїв.

22:10, 1 квітня

Російська армія обстріляла з мінометів Середина-Буду на Сумщині. Внаслідок атаки поранення отримав місцевий житель.

22:07, 1 квітняХарківщину протягом тижня Росія обстріляла близько 70 разів

Керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко розповів, що протягом тижня росіяни випустили по Харківській області:

  • три ракети Х-35У;
  • чотири УМПБ Д-30;
  • 10 ракет С-300;
  • три ракети “Іскандер-М”;
  • ракета “Гром Е1”
  • 15 керованих авіабомб — КАБ-250 та КАБ-500;
  • два ФАБ-500;
  • також фіксували удари з РСЗО “Град”, “Ураган”, “Смерч”, артилерії.

21:30, 1 квітняРосійська армія тисне по лінії Бердичів на Авдіївському напрямку

Російська армія тисне по лінії Бердичів на Авдіївському напрямку. Про це “Суспільному” розповів військовослужбовець ЗСУ Сергій Волков.

На Авдіївському напрямку зараз точаться бої по крайнім позиціям. Безперервно йде бій по західній частині Авдіївського фронту,
– зазначив військовий.

21:01, 1 квітняНовий комісар Ради Європи з прав людини анонсував свій візит до України

Комісар Ради Європи з прав людини Майкл О’Флаерті, який розпочинає свою роботу з 1 квітня, анонсував свій візит до України.

20:31, 1 квітняСБУ затримала у Києві колаборанта, який постачав росіянам будматеріали для виробництва “зубів дракона”

Служба безпеки затримала у Києві колаборанта, який постачав до Росії будматеріали для зведення укріпрайонів у тимчасово окупованих південних регіонах України.

Фігурантом виявився власник декількох підприємств у Бердянську. Після захоплення міста він почав співпрацювати з окупантами.

За даними слідства, колаборант постачав російським компаніям пісок, щебінь та цемент для будівництва фортифікаційних споруд на південному фронті.

Насамперед мова йде про масове виробництво протитанкових залізобетонних конструкцій, більш відомих як “зуби дракона”.

Згодом фігурант виїхав до Києва, звідки продовжив керувати незаконним бізнесом у тимчасово окупованій частині Запорізької області.

20:00, 1 квітняЩо відбувалося на фронті

Протягом доби зафіксовано 61 бойове зіткнення.

На Лиманському напрямку нашими воїнами відбито 8 атак противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 14 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Спірне, Івано-Дар’ївка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Часів Яр Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 6 атак в районах населених пунктів Бердичі, Первомайське Донецької області, де ворог намагався вибити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Георгіївка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 18 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 2 атаки на позиції наших захисників в районах Старомайорського Донецької області та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку протягом доби ворогом здійснено 1 атаку позицій наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

19:24, 1 квітняВ України є дрони, які можуть літати на понад 1000 кілометрів, – Федоров

Міністр цифрової трансформації повідомив, що дрони, які атакували НПЗ у Росії долали відстані у 700 – 1000 кілометрів.

Водночас в України є вже моделі, які можуть літати на понад 1000 кілометрів.

19:00, 1 квітняНад Чорним морем Повітряні сили вполювали рідкісну “пташку”

1 квітня Одеська зенітно-ракетна бригада збила багатофункціональний дрон “Фортпост”. Один такий БпЛА коштує близько 7 мільйонів доларів.

Цей БпЛА здатен не лише вести розвідку, але й вражати цілі.

18:34, 1 квітняЗСУ розбили танкову колону Росії під Авдіївкою

30 березня відбувся один із найбільших за час війни штурмів окупантів під Авдіївкою. В атаку росіяни кинули 48 одиниць техніки. Однак ЗСУ вдалося зупинити противника та завдати йому значних втрат. 20 одиниць техніки були уражені.

18:00, 1 квітняУ Росії палає ще один важливий завод

У Московській області загорілося підприємство “Електроізоліт” – найбільший багатопрофільний завод електротехнічної галузі. Основна продукція – ізоляційні матеріали.

17:33, 1 квітняКоли ухвалять законопроєкт про мобілізацію

Секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявив, що за законопроєкт №10449, ймовірно, проголосують у другому читанні у середині квітня.

Скільки він ще буде прийматися, не зрозуміло. Вступає він в дію через місяць. Тому цей рік буде роком мобілізації, поки він розкачається, поки зроблять підзаконну базу. Це те, що я прогнозував з самого початку. Але ще раз, це не означає, що у нас зупинена мобілізація,
– наголосив нардеп.

17:01, 1 квітняБуданов попередив, що Росія продовжить обстріли української енергетики

Очільник ГУР заявив, що окупанти більше року не завдавали ударів по енергетиці і це дозволило їм накопичити певну кількість озброєння. У ворога є сил для продовження обстрілів.

Водночас Росія надалі нарощує виробництво ракет.

16:24, 1 квітняУ Повітряних силах повідомили про небезпеку “Калібрів”

Речник Повітряних Сил Ілля Євлаш зазначив, що “Калібри” є досить точною і далекобійною зброєю. Тому для протидії цим ракетам Україна потребує більше ППО.

Нагадаємо, що раніше Буданов повідомив, що окупанти накопичили “КалібрИ” і незабаром можуть почати їх використовувати, оскільки запаси Х-101 у них зменшуються.

16:01, 1 квітняВ окупованому Старобільську підірвали авто колаборанта Чайки

Так, за повідомленням російських пабліків, в окупованому Старобільську підрівали авто, в якому перебував зрадник України Валерій Чайка.

У 2022 році Чайка перейшов на бік окупантів, був призначений “радником голови адміністрації Старобільського району так званої “ЛНР”.

Брав активну участь у створенні нових окупаційних органів. Один з організаторів “відкриття” у Старобільську підконтрольних Росії “таможенного поста” та місцевого підрозділу “мвд лнр”.

СБУ повідомила про підозру російській пропагандистці Симоньян

Служба безпеки України повідомила про підозру керівниці пропагандистського телеканалу Russia Today. Раніше Маргарита Симоньян закликала до вбивства українських дітей.

14:42, 1 квітняУ Харкові зруйнована практично вся критична енергетична інфраструктура

Мер Ігор Терехов розповів, що після масованої атаки 22 березня у Харкові зруйнована практично вся критична енергетична інфраструктура. Приватна теж зазнала значних руйнувань.

14:39, 1 квітняРосія обстріляла Вовчанськ: є поранена

Близько 13:20 у Вовчанську Харківської області росіяни завдали ударів по житлових будинках. Осколкових травм зазнала 27-річна жінка. Її ушпиталили.

14:19, 1 квітняЧим ворог атакував Київ від початку року

У КМВА повідомили, що з 1 січня по 1 квітня 2024 року в напрямку Києва ворог застосував понад 180 засобів ураження. Зокрема:

  • 5 одиниць 3М22 “Циркон”;
  • 11 одиниць Х-47М2 “Кинджал”;
  • 6 одиниць “Іскандер-М”;
  • 3 одиниці Х-69;
  • 1 одиниця “Калібр”;
  • 113 одиниць Х-101;
  • 48 ударних БпЛА типу “Shahed”.

13:37, 1 квітняЯкі засоби ППО здатні перехоплювати “Циркони”

Російська армія для обстрілів України використовує гіперзвукові ракети “Циркон”. Речник Повітряних сил розповів, що наразі збивати їх може тільки зенітно-ракетний комплекс Patriot.

13:08, 1 квітняУ Росії палає “Уралмаш”

Масштабна пожежа спалахнула на військовому підприємстві “Уралмаш” в Єкатеринбурзі. Вогонь вже охопив понад 800 квадратних метрів. Яка причина пожежі, поки невідомо.

13:02, 1 квітняЯк протидіяти авіабомбам ФАБ-1500

Росія заявила, що планує використовувати не лише ФАБ-250, а й ФАБ-1500. Такі бомби є дуже потужними, недооцінювати їх не варто. Адже можуть легко скласти багатоповерхівку.

Речник Повітряних сил Ілля Євлаш зазначив, що найефективніша тактика – це боротися саме із носіями цих бомб.

12:55, 1 квітняУ Воронежі пролунав вибух у кафе

У Воронежі пролунав вибух у кафе “Чайхана Східний”. Правоохоронці вважають, що вибух може бути пов’язаний з конфліктом між власниками закладів. Заявляють, що зловмисник міг кинути гранату всередину будівлі.

12:49, 1 квітняОкупанти опублікували список ліквідованого екіпажу А-50

У ніч 23 лютого над Азовським морем було збито російський літак А-50У. У мережі росіяни поширили перелік членів екіпажу, що загинули. Зокрема, вказали дані про 10 військових.

Джерело ЗМІ в Силах безпеки та оборони підтвердило правдивість цього списку, але зазначило, що він може бути неповним.

12:27, 1 квітня”Гаванський синдром” у посадовців нацбезпеки США: ЗМІ виявили російський зв’язок

Росія може стояти за серією нападів на представників американської розвідки та високопосадовців. Ворожі спецслужби могли застосовувати секретну зброю, яка викликала певні симптоми, названі гаванським синдромом.

Про це йдеться у спільному журналістському розслідуванні 60 Minutes (програма CBS News), The Insider і Der Spiegel.

12:06, 1 квітняМайк Джонсон анонсував важливі нововведення у проєкті щодо України

Спікер наголосив на складному становищі у Палаті представників та очікуванні просування пакета допомоги після канікул. Майк Джонсон пропонує надавати допомогу Україні у форматі кредиту або ленд-лізу.

12:05, 1 квітняВ окупантів мінус РЕБ “Житель”

Оператори 3-го окремого полку ССО виявили ворожий радіоелектронний бортовий комплекс “Житель” на Запорізькому напрямку. Ракетно-артилерійський підрозділ Сил оборони знищив цей комплекс.

12:03, 1 квітняНа Харківщині росіяни вдарили по цивільній інфраструктурі

Голова ОВА повідомив, що вибух, який було чутно у Харкові, пов’язаний з влучанням по Люботинській громаді поблизу міста.

Під ударом вкотре опинилася цивільна інфраструктура. Про жертв та поранених інформація не надходила.

11:51, 1 квітняУ Повітряних силах прокоментували часті комбіновані атаки росіян

Окупанти постійно обстрілюють Україну. Ворог використовує ракети класу “Х”, а також балістику разом з “Шахедами”.

Речник Повітряних сил Ілля Євлаш зауважив, що мета Росії залишається незмінною – дестабілізація ситуації в українському суспільстві, повне знищення стратегічної, критичної інфраструктури.

11:42, 1 квітняСБУ затримала шпигунку

Кіберфахівці СБУ затримали агентку російської розвідки, яка коригувала удари по Харкову. Нею виявилась працівниця дитячого садка.

11:41, 1 квітняСкільки крилатих ракет “Калібр” може мати ворог у запасі

Після рідких атак у липні 2023 року, ворог використовував “Калібри” лише у випадках масованих атак – в січні та лютому 2024 року. За даними ЗМІ, в окупантів наразі може бути від 245 до 285 таких ракет.

11:05, 1 квітняГоджес натякнув, що перевага Росії у снарядах не ключова

Росія зберігає кількісну перевагу у військових, боєприпасах та обладнанні. Однак, екскомандувач Сухопутних військ США в Європі заявив, що це не є ключовим фактором у війні.

Війна – це не лише про математику і хто має більше людей – ми програли у В’єтнамі й Афганістані,
– зазначив Бен Годжес, провівши аналогію з війнами, в яких брали участь США.

10:41, 1 квітняРосіяни масово звозять резерви на Запорізький напрямок

Днями окупанти перевозили через Маріуполь військову техніку в напрямку Бердянська. Однак, не нову, а відремонтовану. Здебільшого перекинув живу силу й боєкомплект.

Великої активності в Роботиному наразі немає, тому імовірно, росіяни десь накопичують резерви та намагаються щось готувати на Запорізькому напрямку,
– зазначив Петро Андрющенко.

10:36, 1 квітняНа Сумщині зупинили російську ДРГ

У Сумській області 31 березня українські прикордонники області виявили кілька осіб ворожої ДРГ, що рухалися з території Росії.

Зав’язався стрілецький бій, на допомогу оперативно прийшли резерви ДПСУ, НГУ та ЗСУ, зокрема, залучили артилерійські розрахунки. Ворог відступив.

10:14, 1 квітняОкупанти знову атакують Харків

У Харкові під час тривоги пролунали вибухи. Ворог завдає ударів по місту.

10:02, 1 квітняУ ГУР сказали, чим буде знищений Кримський міст

Міст через Керченську протоку – стратегічний об’єкт, через який іде все забезпечення окупантів. Це законна ціль, яка буде знищена.

“Якими силами й засобами – необхідно вже буде розраховувати, планувати, для того, щоб досягти успіху”, – зазначив представник ГУР Скібіцький.

09:31, 1 квітняБуданов про проблеми росіян зі стратегічною авіацією

Росія має проблеми зі стратегічною авіацією та бомбардувальниками. Ворог використовує їх лише для пусків ракет.

Про це заявив начальник ГУР. Наголосив, що йдеться про борти Ту-95, Ту-160 та Ту-22. Буданов зазначив, що на бойових завданнях їх не бачили.

09:30, 1 квітняАтака на Харків

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив про наслідки атаки окупаційних військ на регіон.

За його словами, у Харкові внаслідок обстрілу КАБами горіли транспортні засоби, зруйнований заклад освіти, пошкоджений гуртожиток та житлове помешкання.

“Постраждалих немає”, – наголосив посадовець.

09:29, 1 квітня

Керівник ГУР Буданов розповів про проблеми росіян зі стратегічною авіацією. За його словами, борти Ту-160 та Ту-22 окупанти нечасто використовують для бойових завдань, оскільки бережуть їх. Крім того, обмежено підіймають у небо літаки для пусків ракет.

09:12, 1 квітняСитуація в морі

Речник ВМС Плетенчук заявив, що після успішної роботи України по російському флоту, окупанти перейшли в оборону. Наразі вони майже не виходять у море.

Ворог заховався на своїх базах. Здебільшого це пункт базування на військово-морській базі в Новоросійську,
– сказав спікер.

За його словами, зараз в Криму перебуває лише корабель “Циклон”, який росіяни жодного разу не використовували для атак. Це може бути пов’язано як і з технічними причинами, так з і неготовністю екіпажу.

08:47, 1 квітня

Речниця Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк заявила, що до Москви з Ірану прибув вантажний борт. Використовуючи партнерство з Тегераном, окупанти транспортують компоненти для нарощування виробництва дронів на своїй території.

08:43, 1 квітня

Захисники з 72-ї ОМБр імені Чорних Запорожців встановили український прапор на окупованих територіях. Вони опублікували відповідне відео.

ЗСУ встановили прапор в окупованому ворогом населеному пункті: дивіться ролик

07:49, 1 квітняВтрати ворога

За минулу добу Росія втратила 710 бійців. Загалом від початку повномасштабного вторгнення – 442 880 представників особового складу.

07:23, 1 квітня

Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов заявив, що російські добровольці не можуть поки дійти до Москви. За його словами, у них немає для цього достатньо зброї.

07:17, 1 квітняНічна атака “Шахедів”

Вночі у Сумській та Харківській областях оголошували тривогу через загрозу застосування дронів-камікадзе. Російські окупанти атакували Україну за допомогою 3 безпілотників типу Shahed. У Генштабі зазначають, що знищили два дрони.

Згодом у ДСНС заявили, що окупанти вдарили по пожежно-рятувальному підрозділу на Харківщині, зруйнувавши третину будівлі. Однак, на щастя, рятувальники не постраждали. Їх було шість.

06:10, 1 квітня

Аналітики Інституту вивчення війни припускають, що потенційний масштабний наступ наприкінці весни чи влітку Росія може зосередити на заході Донецької області. Експерти додають, що війська окупантів зможуть наступати лише на одному оперативному напрямку.

00:45, 1 квітняБої під Авдіївкою

Офіцер ЗСУ Іван Матейко розповів, що ворог втратив у боях під Авдіївкою 30 березня третину з 36 танків, якими намагався атакувати українські позиції. За словами військового, Силам оборони вдалося вивести з ладу 12 російських танків і 8 БМП за один день поблизу Тоненького.

Те, що на Авдіївському напрямку гаряче, – це не те слово. За весь час повномасштабки, так, щоб одночасно рухався цілий посилений танковий батальйон – важко пригадати. Мабуть, і не було,
– заявив військовий.

Також захисник зазначив, що російські військові продовжують тиснути на лінію оборони ЗСУ та закидають фронт особовим складом.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *