Уряд затвердив новий Держстандарт профосвіти

Кабінет Міністрів затвердив новий Державний стандарт професійної освіти.

Рішення про це було прийнято під час засідання уряду.

За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, створення освітніх стандартів професійної освіти тепер базуватиметься на компетентнісному підході.

«У цьому документі ми передбачили три ключових правила для створення якісних освітніх стандартів. По-перше, вони мають базуватись на компетентнісному підході, тобто передбачати здобуття учнями тих навичок, які є актуальними та потрібними для конкретної професії. По-друге, кожен освітній стандарт має містити чітко визначені показники ефективності навчання учня, тобто орієнтація на результат, а не процес. По-третє, нам дуже важливо, щоб автори стандартів передбачали умови для всебічного розвитку особистості», – підкреслив Сергій Шкарлет.

Документом передбачено отримання учнями ключових, загальних та професійних компетентностей, які будуть актуальними на ринку праці та сприятимуть особистісному розвитку учня.

Згідно з новим Держстандартом, ключові компетентності, які здобуває учень закладу професійної освіти протягом навчання, є загальними для всіх рівнів освіти. Вони створюють умови для навчання особистості протягом життя. Професійні компетентності мають формуватись на основі трудових функцій, що визначені стандартом певної професії.

Окрім того, новий Державний стандарт профосвіти має оновлену структуру та змінені вимоги до освітнього рівня вступників. Також він визначає коло зацікавлених сторін, які мають погоджувати створені освітні стандарти з конкретних професій.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *