З 1 січня буде відновлено формульне фінансування вишів

З 1 січня 2024 року в Україні буде відновлена система формульного фінансування закладів вищої освіти, яке зокрема передбачає, що ставки викладачів не будуть залежати від кількості студентів.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький під час онлайн-зустрічі з представниками громадського об’єднання «Прогресильні».

Формульна система фінансування працювала в 2020-2021 роках, але була призупинена в 2022 році.

За словами Винницького, планується, що формула зазнає деяких косметичних змін, наприклад, буде дещо змінено коефіцієнт регіональної підтримки на користь вишів у прифронтових регіонах.

«Але загалом принцип розподілу коштів між закладами вищої освіти за формульним підходом повертається з 1 січня. Відповідно, відв’язується кількість ставок від кількості студентів», – наголосив заступник міністра.

Він також зазначив, що формульне фінансування означає, що ставки викладачів не будуть залежати від кількості студентів.

«Воно враховує контингент студентів, але принцип того, як відбувається фінансове планування оплати праці конкретного викладача, передається на автономний заклад освіти», – підкреслив Винницький.

Як відомо, формула розподілу видатків державного бюджету на вищу освіту між закладами вищої освіти була затверджена постановою уряду в 2019 році і була призупинена у березні 2022 року після початку повномасштабного вторгнення для впорядкування фінансування вишів в умовах воєнного стану.

фінансування освіти

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *