Залужного звільнили з посади головнокомандувача ЗСУ

Залужного звільнили / Getty Images

Президент України Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ. Про це глава держави повідомив під час вечірнього звернення.

Відповідне рішення президент оголосив сьогодні, 8 лютого. Що відомо про причини звільнення Валерія Залужного та хто його замінив, розповідає 24 Канал.

Залужного звільнили

Під час традиційного звернення до українців Зеленський повідомив, що від сьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда.

Сьогодні говорив із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським.
Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача,
– розповів президент.

Зеленський оголосив, що призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України. Він нагадав, що військовий має успішні досвіди визвольних операцій на Київщині та Харківщині.

Запропонував залишитися в команді

8 лютого президент України повідомив, що зустрівся із генералом Валерієм Залужним. Під час спілкування глава держави подякував військовому за два роки захисту України.

Також посадовці обговорили, якого оновлення потребують ЗСУ, а також, хто саме може бути в оновленому керівництві армії.

Час для такого оновлення – саме зараз. Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді,
– наголосив Зеленський.

Усі повинні змінитися, щоб перемогти разом

Валерій Залужний також прокоментував зустріч із президентом. Він заявив, що мав із ним “важливу та серйозну розмову”.

Прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії,
– наголосив генерал.

Генерал нагадав, що Україна вже два роки протистоїть підлому ворогу. Він подякував Команді Генерального штабу, Міністерства оборони, Президенту України, а також воїнам, які віддали своє життя за Україну і свободу.

Він наголосив, що завдання 2022 року відрізняються від завдань 2024 року.

Тому усі повинні змінитись та адаптуватись до нових реалій також. Щоб перемогти теж разом,
– зазначив військовий.

Окремо міністр оборони Рустем Умєров також заявив, що сьогодні було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних Сил України.

Війна змінюється та вимагає змін. Бойові дії 2022, 2023 та 2024 – це три різні реальності. 2024 принесе нові зміни, до яких мусимо бути готові. Потрібні нові підходи, нові стратегії,
– наголосив міністр.

Крім того, він щиро подякував Валерію Федоровичу за всі досягнення та перемоги.

Що цьому передувало

Ймовірне звільнення обговорювали майже тиждень. Ще 29 січня, у понеділок, українські медіа з посиланням на джерела поширили інформацію, що головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного звільнено за наказом президента Володимира Зеленського. Щоправда, за лічені години новину спростували.

Після того, як ситуація набрала розголосу серед суспільства, Міністерство оборони України лаконічно написало в своєму телеграм-каналі: “Це неправда”, а речник Зеленського Сергій Никифоров заперечив звільнення Залужного.

Втім, уже тоді аналітики наголосили, що рішення прийнято і те, коли його оголосять лише питання часу. Водночас західні експерти застерегли, що звільнення головнокомандувача, який є популярним серед солдатів і народу, “несе політичні та військові ризики”.

Іншим наріжним каменем ситуації є й те, що замінити Залужного особливо нема ким. За даними ЗМІ, в ОП розглядали дві кандидатури на посаду нового головнокомандувача: командувача Сухопутних сил ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського і голову української розвідки Кирила Буданова. Та нібито, обоє відмовилися.

Серед причин звільнення Залужного “різні погляди на ведення війни”. Про ймовірний конфлікт між верховним головнокомандувачем і головнокомандувачем писали і українські, і західні медіа давно. Та почастішала ця інформація після результатів українського літнього наступу та заяви Залужного про “глухий кут у війні”.

Факти з біографії Залужного

  • Валерій Залужний народився 8 липня 1973 року в Новоград-Волинському в родині військовослужбовців.
  • У 1997 році закінчив з відзнакою загальновійськовий факультет Одеського інституту Сухопутних військ. Згодом здобув другу вищу військову освіту в Національній академії оборони та закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняхівського. У 2020 році отримав магістра міжнародних відносин в Острозькій академії.
  • Залужний пройшов усі щаблі військової служби: командир навчального взводу, командир бойового взводу, командир навчальної роти, командир роти курсантів, командир батальйону.
  • З величезним досвідом Залужний обійняв посаду головнокомандувача українського війська у 2021 році.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *