UNN представляє 5 надійних варіантів сезонних консервацій: солоні огірки, томати в маринаді, баклажани, персиковий компот та кавун у маринаді. Ці страви дозволять продовжити літні аромати до зимових місяців.
Літній сезон – ідеальна пора для створення запасів овочів і фруктів. УНН підготував колекцію перевірених консервацій, які оздоблять зимове меню та нагадають про теплі дні навіть у морози.
Солоні огірки
Компоненти на літрову банку:
400 г дрібних огірків;
1 парасолька кропу;
2-3 ароматних лаврових листки;
2 часникові зубчики;
0,5 ч. л. пахучих перець-горошин;
хроновий корінець;
1–2 листки хрону;
1 ст. л. кухонної солі (без вершка) на літр води.
Інструкція:
Ретельно вимити огірки та залити холодною водою на 3–4 години для хрусткості. У продезінфіковану банку покласти листя хрону, парасольку кропу, лаврушку, часник і перець. Щільно укласти огірки, додавши корінець хрону. Залити окропом із сіллю. Накрити кришкою, прогрети банку 5–7 хвилин, герметично закрити. Перевернути, загорнути в ковдру до повного вистигання.
Мариновані помідори
Склад для літрового маринаду:
3 ст. л. цукрового піску;
1 ст. л. солі;
2 ст. л. столового оцту 9%;
помідори (за кількістю, що поміститься);
гілочка петрушки;
4–5 перець-горошин;
цибулеві кільця (на власний розсуд);
2 зубчики часнику.
Спосіб приготування:
У стерилізовані посудини покласти петрушку, подрібнений часник, перець та цибулю. Щільно розташувати помідори. Приготувати розчин: у кип’ячену воду додати сіль і цукор, після закипання – оцет. Залити овочі гарячим маринадом, накрити. Прогрівати 10–12 хвилин, герметизувати та залишити під покривалом до охолодження.
Мариновані баклажани
Необхідні інгредієнти:
5 кг баклажанів;
4,5 л фільтрованої води;
50 мл оцту 9% (для обробки);
3 головки часнику;
пучок свіжого кропу;
300 мл соняшникової олії;
250 мл оцту 9% (для заливки);
1 ч. л. чорного меленого перцю;
4 ст. л. солі;
1 ч. л. цукру.
Порядок дій:
Баклажани нарізати кругами товщиною 1–1,5 см. У великій ємності з киплячою водою та 50 мл оцту бланшувати кружальця 5 хвилин, потім відцідити. Подрібнити часник, порізати кріп. У банки шарами викладати баклажани, пересипаючи зеленню. Приготувати заливку: до води додати сіль, цукор, перець, 250 мл оцту, довести до кипіння. Залити овочі окропом, додати олію. Герметично закрити, перевернути та закутати до втрати тепла.
Компот із персиків
Складники:
1 кг дозрілих персиків;
1 л питної води;
0,5 ч. л. лимонки;
400 г цукру.
Як готувати:
Обмити персики, розділити на половинки, прибрати кісточки. Розмістити у стерильні банки. Приготувати сироп: у воді розчинити цукор та лимонну кислоту, довести до кипіння. Залити персики сиропом, накрити. Прогрівати 15 хвилин, закатати та закутати до охолодження.
Маринований кавун
Склад:
2 кг кавунової м’якоті (без насіння);
2,5 л води;
3 ст. л. натурального меду;
1 ст. л. цукру;
1 ст. л. солі;
160 г столового оцту 9%.
Технологія:
Кавун порізати на середні шматочки. Розкласти у стерилізовані банки. Здійснити маринад: у воді розчинити сіль, цукор, мед, довести до кипіння. Додати оцет, негайно вимкнути вогонь. Залити кавун гарячим розчином, накрити. Прогрівати 8–10 хвилин, закрити герметично та залишити під покривалом до вистигання.