Сибіга завітав у Кишиневі до Українського дому та гімназії ім. Шевченка

Сибіга завітав у Кишиневі до Українського дому та гімназії ім. Шевченка

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга в рамках офіційного візиту до Республіки Молдова завітав до Українського дому та гімназії імені Тараса Шевченка у Кишиневі.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив Національний конгрес українців Молдови.

«…Міністр оглянув умови навчання у гімназії та високо оцінив внесок НКУМ і його партнерів у модернізацію закладу. Особливу увагу було приділено дитячому освітньому центру «Дивосвіт», що відкритий НКУМ та функціонує при гімназії», – ідеться в дописі.

Водночас Андрій Сибіга на своїй фейсбук-сторінці зауважив, що сьогодні гімназія є одним з головних осередків українства в Молдові, особливо для тих українських громадян, які були змушені покинути Україну після початку повномасштабного російського вторгнення.

За його словами, раніше ця школа була під загрозою закриття, бо були проблеми з тим, аби набрати перші класи. Зараз їх аж чотири. З 290 дітей, які навчаються в школі, 200 – українці. Навчаються діти за молдовською програмою, 80% викладання – українською, 20% – румунською.

Проте завдяки міжнародним партнерам, меценатам, українській громаді та адміністрації школи, заклад змінюється на очах: створюються та осучаснюються навчальні простори, а головне – згуртовується українська спільнота Кишинева.

Посол також повідомив, що він мав відверту розмову і з директоркою освітнього закладу Анжелою Мойзесович, педагогами та дітьми.

«Найбільше мене пройняло на зустрічі в школі те, що і діти, і дорослі кажуть, що дуже хочуть повернутися додому в Україну. І ми цього дуже прагнемо. Це один з озвучених пріоритетів моєї роботи, над яким ми будемо працювати щодня», – написав він.

Андрій Сибіга подякував президенту НКУМ Дмитру Лєкарцеву за лідерство у підтримці школи і навчального процесу та організацією цієї зустрічі, а також вчителям, педагогічному колективу гімназії за їхню самовіддану жертовну працю.

У стінах Українського дому очільник МЗС провів зустріч із головою та командою НКУМ, де ознайомився з численними проєктами та ініціативами, спрямованими на підтримку українців у Молдові.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Андрій Сибіга 19 вересня перебував з робочим візитом у Республіці Молдова. Перед тим він відвідав Румунію та Словаччину.

Фото: Andrij Sybiha, НКУМ / Фейсбук

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *