Різдвяний піст-2019: традиції, страви та чого не можна робити в цей період?

Анастасія Киянчук, Юрій Кобів

З 28 листопада у православних розпочинається Різдвяний піст, у народі Пилипівка. Це останній з чотирьох багатоденних постів у році. Триватиме він 40 днів до 6 січня. За цей період віряни, які дотримуються посту мають відвідувати богослужіння, постити та ходити до сповіді. Священнослужителі просять вірян в першу чергу очиститися духовно.

Вже завтра, 28 листопада розпочнеться останній з чотирьох багатоденних постів у році – це Різдвяний піст, або як кажуть у народі Пилипівка.

Різдвяний піст веде нас до зустрічі одного із двунадесятих свят – Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. І для того, щоб достойно зустріти Різдво Христове, для того, щоб прославити новонародженого Младенця Христа і Православною Церквою і встановлений піст для того, щоб люди, перш за все, як духовно, а потім вже тілесно підготувалися до зустрічі цього великого свята, – розповідає клірик Свято-Покровського собору протоієрей Петро Мартинюк.

В період Різдвяного посту вірянам потрібно відмовитися від вживання деяких продуктів у їжу.

Кожна людина особистісно підходить до вживання їжі. Звичайно є рекомендації церковні, які вказують на те, що в цей піст належить обмежуватися від вживання м’яса і інших продуктів тваринного походження – яєць, молока і тому подібного. Однак, ми повинні розуміти, що це встановлення і регламентування у їжі пов’язане, зокрема, з людьми, які можуть взяти на себе цей тягар. Для людей, які хворі, для вагітних, для людей, які важко працюють звичайно піст послаблюється.

Священнослужителі розповідають, щоб отримати користь для душі, в першу чергу, потрібно очиститися духовно.

Ми повинні розуміти і пам’ятати про духовну основу посту, яка полягає не лише тільки в вживання в їжу, відмови від скорбної їжі. Духовна основа посту полягає в нашому душевному зустрічі з Христом, і нашому намаганні підготувати свою душу, для цього, я переконаний, що кожний православний християнин під час різдвяного посту, було б добре прийти до Святого Сповіді, Святого Причастя для того, щоб духовно себе укріпити і з достойністю зустріти Різдво Христове.

Ми запитали у пересічних рівнян чи дотримуються вони посту і як саме:

Дотримуюся, бо це ж дійсно піст, підготовка до Різдва. Тим більше, ти розумієш прекрасно, що зараз дуже багато людей готується і підготовлюють себе не тільки так, як фізично, а і духовно. Також, треба практикувати піст не тільки у фізичній формі, а й духовній. А от як ви саме дотримуєтесь посту? Як я, я відмовляюся від солодощів, бо я їх дуже сильно люблю, по-перше. По-друге медитую, тобто є практики духовні, релігійні, я католичка. Підготовка – молитва, молитва в роздумах, над життям, над сьогоденням такого типу от.

Варто пам’ятати, що піст має бути обов’язково пов’язаний з очищенням від гріхів.  

Источник: www.rivne1.tv

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *