Блокування податкових накладних: в абсолютній більшості випадків податкова програє в судах за позовами бізнесу

Блокування податкових накладних: в абсолютній більшості випадків податкова програє в судах за позовами бізнесу

В абсолютній більшості випадків податкова програє в судах за позовами бізнесу щодо блокування податкових накладних

Майже 95% судових спорів щодо блокування податкових накладних виграють представники бізнесу. Однак така судова тяганина з податковою може затягуватися на рік і більше. Про це у коментарі УНН розповів керуючий партнер адвокатського об’єднання VINCO’S Максим Покотинський.

Кількість звернень щодо блокування ПН збільшується, якщо порівнювати з періодом до початку повномасштабного вторгнення. Дуже багато ще звертаються з приводу КВЕДів додаткових – на кожну операцію додатковий КВЕД. Раніше вони (податківці – ред.) дивилися більш лояльно, а зараз під кожну операцію вони вимагають, щоб був відкритий додатковий КВЕД у ТОВ. Якщо ви супутній якийсь товар купуєте і у вас немає відповідного КВЕДу – у вас буде блокування ПН

– пояснив юрист.

Покотинський розповів про механізм адміністративного оскарження блокування податкової накладної.

“Перше, що можна зробити, – віднести пояснення у ту саму податкову, яка заблокувала. Друге – віднести скаргу у Головне управління ДПС України.

На нашому прикладі ні скарги, ні пояснення не працюють, дуже рідко скарга має результати, пояснення, як на мене, взагалі не дієвий інструмент. Сама податкова, яка заблокувала, читає ці пояснення і має потім розблокувати.

Тенденція – усі йдемо до суду”, – каже адвокат.

За словами юриста, майже 90% тих підприємців, які звернулися за послугою розблокування накладної на етапі подання пояснення, – врешті доходять до суду.

“У суді ситуація набагато краща. Суди стають на сторону платників податків – майже 95% успішних у нас судових справ. Ми розблоковуємо ці податкові накладні, виводимо їх з ризикових платників, якщо вони є.

Податкова не бачить чи не хоче дивитися частину документів, що подається у поясненнях, то суд діє у межах законодавства. І якщо реально безпідставна ситуація з блокуванням ПН, то у 95% це виграшна справа. Єдиний мінус судової системи – це час. Якщо ми беремо Київ і Київську область – то це дуже довго, це більше року. Якщо це регіони – це 3-6 місяців”, – розповів юрист.

За словами Покотинського, дуже багато звернень про заблоковані податкові накладні надходить від представників рітейлу.

Нагадаємо

Блокування податкових накладних – одна з основних проблем, на яку скаржаться українські підприємці у сфері адміністрування податків. Загалом же, як вказується у статистиці Ради бізнес-омбудсмена, у третьому кварталі 2023 року 57% скарг від представників бізнесу стосувалися податкових питань.

Як зазначив бізнес-омбудсмен Роман Ващук у нещодавньому інтерв’ю, проблема в бізнеса навіть не в рівні податків, а в стилі адміністрування. Окрім того, він додав, що податкова і митниця 90-94% справ програють у судах – або у першій інстанції або в апеляції у Верховному Суді.

На думку експертів, така ситуація з судами свідчить про зловживання податківцями своїми повноваженнями, адже суди розбивають ці рішення. Дехто, як от економічний аналітик Павло Себастьянович, прямо називає це “схемами”.

Серед основних таких схем він називає фіктивний експорт, реєстрацію фіктивного ПДВ від фіктивних компаній, експорт товарів за фіктивними документами з фіктивним ПДВ і повернення вже реального ПДВ, скрутки, блокування податкових накладних, надання статусу ризикового підприємству і організація тіньових схем зі зняття цього статусу.

Член Ради Асоціації платників податків Дмитро Олексієнко вважає, що за такою політикою адміністрування стоїть народний депутат, голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев, адже без його відома у ДПС не ухвалюються жодні важливі рішення. І він фактично керує податковою через свого колишнього помічник Євгена Сокура.

Водночас сам Гетманцев назвав свою діяльність щодо податкової – “парламентським контролем”. Він також відкинув звинувачення про те, що перебирає на себе повноваження виконавчої влади, вказавши, що просто допомагає підприємцям.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *