Фактор Ярової: чому громадська діячка, яка виступала за зміни в системі закупівель Міноборони, тепер їх критикує

Фактор Ярової: чому громадська діячка, яка виступала за зміни в системі закупівель Міноборони, тепер їх критикує

Останнім часом у медійному просторі знову активізувалася відома громадська діячка, член Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова.

Презентація та поступовий запуск роботи Державного підприємства Міноборони України “Державний оператор тилу”, за логікою, мали б зменшити градус дискусії довкола цієї структури, яка відтепер займатиметься нелетальними закупівлями для потреб української армії. Гендиректор ДОТ Арсен Жумаділов неодноразового озвучував, завдяки яким інструментам нове державне підприємство збирається залучати більшу кількість національних виробників, зменшувати закупівельні ціни, викорінювати корупцію з процесу торгів, пише УНН.

Деталі

І очевидно, що якісь висновки щодо доцільності створення “Державного оператора тилу” та ефективності його роботи можна буде робити, коли відбудуться перші закупівлі.

На даний же момент складається враження, що деякі особи, які активно критикували попереднє керівництво Міноборони вже якось за інерцією висловлюють невдоволення діями і нової команди оборонного відомства.

Зокрема, останнім часом у медійному просторі знову активізувалася відома громадська діячка, член Громадської антикорупційної ради при Міноборони Дана Ярова.

Саме Ярова була криголамом нищівної критики попереднього міністра оборони за закупівлі для армії, тригером якої стали яйця по 17 гривень.

Для всіх вкотре стало очевидно, що проблеми із закупівлями харчування для української армії дійсно існують, і їх треба вирішувати. Власне, цим нова команда Міноборони і зайнялася, але знову нарвалася на критику.

Якщо проаналізувати останні ефіри Ярової в одному з Youtube-каналів, то можна виокремити декілька її ключових претензій.

Арсен Жумаділов, нагадаємо, неодноразово казав, що закупівлі продуктів харчування й далі відбуватимуться за каталогом з 409 найменувань, який розіб’ють на 25 категорій товарних груп.

Ярова стверджує, що була створена робоча група, яка проаналізувала цінові пропозиції виробників хлібобулочних виробів і дійшла висновку, що при прямій закупівлі у виробника вони, нібито, обійдуться дорожче на 20-30%.

Елементарна економічна логіка підказує, що при закупівлі товару без посередньо у виробника без участі посередника немає підстав для його подорожчання.

Більше того, у численних коментарях УНН виробники різноманітних продуктів харчування, у тому числі і хлібобулочних виробів, практично в один голос казали, що виключення посередників і безпосередня конкуренція між виробниками призведе до зменшення закупівельних цін та економії бюджетних коштів.

Також Яровій не подобається, що ДОТ планує розділити закупівлю самих продуктів та закупівлю послуг з їх доставки.

Хоча, в контексті виключення посередників це є абсолютно логічним кроком, коли виробник доставляє продукцію на розподільчий центр, а логістична компанія доставляє її до місця дислокації військових частин.

Окрім цього, Ярова говорить, що у вартість товарів, які купуватиме ДОТ буде закладено 0,4% агентської винагороди.

По-перше, ДОТ хоч і державне, але підприємство, яке повинно буде сплатити податок на прибуток та дивіденди державі.  По-друге, стеля доходів визначена на рівні 250 мільйонів на рік, тобто при великих обсягах закупівель розмір агентської винагороди буде зменшуватися.

Найцікавіше, що в цілому Ярова, фактично сама собі протирічить. Людина у розпал повномасштабної війни пішла, у певній мірі справедливим, хрестовим походом на Міноборони, щоб позбутися певних негативних явищ.  А тепер звинувачує нову команду оборонного відомства у тому, що та під час війни хоче через коліно зламати систему і вибудувати нову, а так не буває, і на думку Ярової, це погана історія.

Після призначення Рустема Умєрова міністром оборони з’явилися чутки, що Ярова може стати його заступницею з питань тилового забезпечення та державних закупівель.

Посаду вона так і не отримала. Чутки не підтвердила, але, фактично, й не спростувала.

Може саме цим і викликані критика та скепсис Ярової???

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *