Гетманцев керує податковою через свого колишнього помічника – член Асоціації платників податків

Гетманцев керує податковою через свого колишнього помічника – член Асоціації платників податків

Представник Асоціації платників податків стверджує, що народний депутат України Данило Гетманцев керує податковою через свого колишнього помічника

Жодні важливі наради в Державній податковій службі України не відбуваються без участі керівника податкового комітету ВР, нардепа Данила Гетманцева. А один з в.о. заступника голови ДПС – колишній помічник Гетманцева Євген Сокур. Відповідно, і рішення не ухвалюються без відома Гетманцева. Про це у коментарі УНН розповів член Ради Асоціації платників податків Дмитро Олексієнко.

За словами Олексієнка, Сокур безпосередньо керує напрямками, де виникають найбільш болючі для бізнесу питання – блокування податкових накладних, перевірки тощо.

“Тобто всі, скажімо так, ділянки, які відповідають за податковий тиск, – вони у руках колишнього помічника пана Данила.

По-друге, як ми бачимо, – жодної великої наради у стінах податкової не відбувається без участі безпосередньої пана Гетманцева, що каже про його ручне керування всіма цими процесами.

Звичайно, там юридично важко доказати, що його підпис стоїть під якимись документами, які визначають діяльність того чи іншого платника, але ми бачимо, що неформально і фактично керує саме цей чоловік”, – заявив Олексієнко.

Він наголосив, що таке втручання нардепа у діяльність податкової є змішування законодавчої та виконавчої гілок влади. І їх розділення є основою демократичних процесів. І за Конституцією це є неприпустимим.

“Це як було при Януковичі – змішано реалізацію та методологію податків, визначення податків та митних зборів, коли було створене міністерство доходів і зборів, яке і визначало, і реалізовувало податкову та митну політику. Тут ми зараз бачимо те ж саме, тільки ще гірше: законодавець власноруч керує податковою”, – зауважує представник Асоціації платників податків, та додає, що це і питання до Глави держави, чому Гетманцев безпосередньо впливає на роботу податкової, адже він є нардепом з “Слуги народу”.

Олексієнко додає, що повноваження певним чином впливати на роботу ДПС є в Міністерства фінансів.

“Але в декількох інтерв’ю Марченку (міністр фінансів – ред.) задавали пряме питання – який вплив пана Гетманцева, і він так відповідаючи давав зрозуміти, що Мінфін не впливає ані на податкову, ані на митницю. Навіть кадрові питання, які вони мають за законами України врегульовувати, вони не врегульовують.

А з кадрами там біда. Більшість із патріотичною позицію – вони одразу були звільнені, при зміні керівництва ще до повномасштабного.

От, наприклад, відкрили декларування зараз чиновників – ми не бачимо декларацій ані в.о. голови податкової, ані заступника, при тому, що саме до них було найбільше питань від громадськості”, – зауважив Олексієнко.

На думку представника Асоціації платників податків, ситуація наразі тільки погіршується і, ймовірно, погіршуватиметься надалі. А те, що відбувається з реалізацією податкової політики, призводить до релокації бізнесу за межі України, або ж підприємці змушені шукати інші варіанти, як їм уникати тиску, який на них спричиняють.

“Ви бачите, що бізнес активно релокується в інші країни, що бізнес закривається, подрібнюється. Ми бачимо, як закриваються компанії, які платили ПДВ, і водночас, як відкривається багато ФОПів. Зростання ФОПів – це якраз внаслідок тиску на великий і середній бізнес, вони подрібнюються, відкривають ФОП”, – пояснив Олексієнко.

Додамо

Експерти та представники бізнесу неодноразово заявляли про вплив голови податкового комітету ВР Данила Гетманцева на податкову службу. Зокрема, саме Гетманцева називають причетним до масового блокування податкових накладних.

Водночас сам Гетманцев назвав свою діяльність щодо податкової – “парламентським контролем”. Він також відкинув звинувачення про те, що перебирає на себе повноваження виконавчої влади, вказавши, що просто допомагає підприємцям.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *