КМДА про демонтаж Арки дружби народів: не є найнагальнішим питанням сьогодні

Шукаєш правду?

Долучайся до нашого Telegram-каналу!

КМДА про демонтаж Арки дружби народів: не є найнагальнішим питанням сьогодні

У Департаменті культури КМДА заявили, що демонтаж Арки Свободи українського народу (Арки Дружби народів) не є найактуальнішим питанням в умовах повномасштабної війни, оскільки ресурси міського бюджету, в першу чергу, спрямовуються на відсіч збройній агресії, забезпечення функціонування бюджетної сфери, задоволення життєво важливих потреб мешканців, здійснення заходів територіальної оборони та захист громадської безпеки.

У Департаменті культури КМДА заявили, що під час повномасштабної війни  витрачання значних коштів з міського бюджету на проведення робіт з демонтажу арки “Свободи українського народу” (Арка дружби народів) не є найнагальнішим питанням. Про це повідомили журналісту УНН в КМДА у відповідь на запит, та зазначили, що Арку  визнано пам’яткою історії місцевого значення, яку, згідно із законом, забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати на інші місця.

Враховуючи, що у період дії воєнного стану наявні фінансові ресурси бюджету міста Києва насамперед спрямовуються на виконання завдань щодо відсічі збройної агресії, безперебійного функціонування бюджетної сфери та життєво необхідних потреб жителів територіальної громади, реалізації заходів територіальної оборони і захисту безпеки населення, вбачається, що витрачання значних коштів з міського бюджету на проведення робіт з демонтажу арки “Свободи українського народу” не є найнагальнішим питанням сьогодні 

– йдеться у відповіді на запит.

Окрім того, в КМДА нагадали, що арка “Свободи українського народу” закріплена на праві оперативного управління за Центральним парком культури та відпочинку міста Києва. Рішенням виконавчого комітету Київської міської Ради народних депутатів від 30.07.1984 № 693 Арку  визнано пам’яткою історії місцевого значення, які згідно із законом забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця.

Не розбазарювати ресурси, а сконцентруватися на ЗСУ: історик про пропозицію демонтажу Арки дружби народів2 квітня 2024, 11:15 • 79188 переглядiв

Також у КМДА зазначили, що у січні 2024 році робоча група з вивчення питань щодо усунення пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та СРСР, з публічного простору міста Києва прийняла рішення про збереження арки “Свободи українського народу”.

“Окрім того, листом від 12.12.2022 № 060-2118 Департаментом охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) було направлено подання до Міністерства культури та інформаційної політики України з обліковою документацією на вказаний об’єкт (без складових) зі зміною назви відповідно до рішення Київської міської ради від 14.05.2022 № 4585/4626 “Про найменування арки в місті Києві” – Арка Свободи українського народу та зміною виду на монументальне мистецтво”, – повідомляється у відповіді на запит.

У департаменті КМДА інформують, що станом на сьогодні інформація про прийняття Міністерством культури та інформаційної політики України рішення щодо вказаного об’єкту у Департаменті культури відсутня.

“Київською міською радою рішень щодо демонтажу зазначеного об’єкта не приймалось”, – йдеться у відповіді на запит.

Контекст

В Українському інституті національної пам’яті кажуть, що Арка дружби народів в Києві символізує імперську політику росії й підлягає демонтажу. 

В Українському інституті національної пам’яті пояснили, що експертна комісія лише ухвалила рішення щодо потреби демонтажу Арки дружби народів. Реалізація цього рішення та врахування порад експертної комісії УІНП залежить від міської влади та Міністерства культури й інформаційної політики. 

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *