Наразі достатньо механізмів, аби очистити Верховний Суд від недоброчесних суддів – нардеп

Наразі достатньо механізмів, аби очистити Верховний Суд від недоброчесних суддів – нардеп

Ярослав Юрчишин вважає, що наразі достатньо механізмів, аби очистити Верховний Суд від недоброчесних суддів

Вища рада правосуддя (ВРП), Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) та Громадська рада доброчесності повинні займатися очищенням Верховного Суду від недоброчесних суддів, на кшталт тих, які з порушеннями законодавства змінили вирок обвинуваченому у серії замовних вбивств, державній зраді та інших злочинах ексдепутату-агенту фсб Олександру Шепелеву. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

“На даний момент у нас є всі механізми дисциплінарних оцінок суддів, які нам здешевлюють потребу перезапускати новий повний добір суддів Верховного Суду. Якщо є дисциплінарні порушення, кримінальні провадження – працює ВККС, ВРП, ГРД, тому додаткових кроків і потреби я не бачу”, – сказав Юрчишин.

За його словами, нескінченні реформи набагато гірші, ніж коли на певному етапі можна зупинитися і працювати за допомогою тих механізмів, які є.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи дійсно реформа не потрібна, щоб очистити ВС від недоброчесних суддів, й це можуть зробити ВРП, ВККС, Юрчишин зазначив: “Цілком, ми вклали дуже багато зусиль для створення антикорупційних органів і органів добору суддів, щоб зараз вчергове робити ще одну реформу”.

Водночас, на його думку, після запуску служби дисциплінарних інспекторів, вони суттєво допоможуть Вищій раді правосуддя із розглядом дисциплінарних справ.

Раніше юрист, який нині перебуває на фронті, Олексій Лясковець в коментарі УНН заявив, що необхідні законодавчі зміни, аби був чіткий перелік підстав для перегляду рішень Вищої ради правосуддя членами Великої палати Верховного Суду, адже нині це гра в одні ворота.

Нагадаємо

Колегія Верховного Суду змінила вирок Шепелеву у справі втечі з-під варти й намагалася відпустити його на свободу. Судді В’ячеслав Маринич, Володимир Король та Алла Макаровець вирішили закрити один з епізодів справи, який стосувався підкупу, через, на їхній погляд, недостатню кількість доказів.

Окрім того, судді суттєво зменшили строк відбування покарання Шепелева, зарахувавши йому термін перебування в СІЗО рф з 19 березня 2015 року по 8 липня 2016 року. Тоді російські правоохоронці затримали його за екстрадиційним запитом України. Поки нібито вирішувалося питання його видачі Україні, Шепелев активно співпрацював із фсб рф і повинен був знаходитися в слідчому ізоляторі. Через рік росія все ж відмовилася видати нардепа-втікача українському правосуддю, посилаючись на загрози власній національній безпеці.

Колегія Верховного Суду також скористалася “законом Савченко” і зарахувала Шепелеву у строк відбування покарання його перебування в СІЗО за обвинуваченням в інших справах.

Таким чином, за рішенням касаційної інстанції Шепелев повністю відбув покарання за вироком Деснянського районного суду м. Києва від 7 серпня 2020 року. Окрім того, через закриття епізодів про підкуп майно екснардепа не конфісковуватимуть.

Прокурор оскаржила дії суддів Верховного Суду у ВРП.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *