Омелян розповів, як можна подолати транспортний колапс у Києві

Екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян розповів, як у столиці можна подолати транспортний колапс за допомогою відродження трамвайних маршрутів.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

“В Європі і не лише в ній трамваї зараз переживають свій ренесанс. Багато міст, які в середині ХХ століття позбувалися трамваїв як застарілого типу транспорту, осягнули хибність власних рішень і тепер повертають трамваї на власні вулиці.

У Києві ситуація геть інша.  Після «трамвайних погромів» Олександра Омельченка, який знищив майже половину трамвайної мережі Києва і ліквідував популярні серед пасажирів маршрути між лівим і правим берегом, міська влада ніяк не може повернутися до відродження і розвитку цього перспективного і екологічного транспорту. 

У сфері зараз занепад – більшість трамвайних шляхів перебувають в аварійному стані, а обіцяні нові вагони ніяк не потраплять на маршрути. Місто регулярно купує вживані трамваї в Чехії і Словаччині, віком 35-45 років, і замінює ними аналогічні київські вагони.

Єдиним винятком стала правобережна лінія швидкісного трамваю, в яку вклали кошти платників податків. Також для цієї лінії було придбано 50 цілком не пристосованих для швидкісного режиму роботи трамваїв польського виробництва, від закупівлі яких відмовилася Москва за раніше підписаним контрактом.

Тішить лише, що для цієї лінії були придбані, хоч і з великими складнощами, і 10 сучасних трамваїв Електрон львівського виробника. 

Водночас, після ремонту, станції не стали зручнішими для пасажирів, не з’явилися нові транспортно-пересадкові хаби, в тому числі, на міську електричку.

Не було збудовано вкрай важливого продовження лінії швидкісного трамваю до Вокзальної площі перед центральним терміналом залізничного двірця і до Палацу Спорту.

Певен, що трамвай в Києві повинен розвиватися. Політика «трамваї заважають, ми розширимо вулиці і всіх пересадимо на автомобілі» – зазнала краху. Місто втонуло заторах, почало задихатися.

Чи є кошти на створення комфортного, швидкого і екологічного муніципального транспорту?
Так, є! Ми знайшли на це гроші ще в 2015, коли ЄБРР і ЄІБ видали перший кредит у 400 млн євро для муніципального електротранспорту. Зараз запускається вже другий транш. 

Окрім ремонту і розбудови до «європейського» стану наявних трамвайних ліній, необхідно бодай відновити бездумно знищені старі. В першу чергу слід відремонтувати трамвайні лінії на Глибочицькій, Дмитрівській, Кирилівській, Дегтярівській і на Валах.

Трамвай повинен повернутися на міст Патона і Набережне шосе, на Гагаріна, Саксаганського і Старонаводницьку, на Соломянську і Грушевського. Нові лінії повинні відповідати європейським вимогам безшумності і безпеки.

На маршрутах повинні працювати сучасні трамваї, випущені світовими виробниками на українських заводах.

Пересадкові вузли з трамваю на інші види транспорту повинні бути зроблені з мінімальними відстанями для переходу пасажирів.

А тоді, певен, що кияни зможуть знову проїхатися трамваєм Набережним шосе, милуючись розкішними краєвидами Дніпра і Труханового острову”, – написав Омелян.

Раніше “Столичний регіон” писав про те, що у Ворзелі потяг збив 16-річного хлопця.

Хочеш дізнаватися новини Києва першим? Підписуйся на телеграм-канал t.me/stolychnyiregion

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *