Риба гниє з голови. У ЦПК наполягають на очищенні Верховного Суду якнайшвидше

Риба гниє з голови. У ЦПК наполягають на очищенні Верховного Суду якнайшвидше

У ЦПК наполягають на очищенні Верховного Суду якнайшвидше

Скомпрометований Верховний Суд може перетворити на попіл усю судову реформу, яка впроваджується в Україні, тому його необхідно реформувати й очистити за першої можливості. При існуючій політичній волі цей процес може тривати 4-7 місяців. Таку думку у ексклюзивному коментарі УНН висловила заступниця виконавчого директора, керівниця юридичного відділу Центру протидії корупції (ЦПК) Олена Щербан.

“Так, звісно реформувати потрібно. Потрібне очищення, процедура очищення на кшталт кваліфікаційного оцінювання або оцінювання доброчесності. Процедура, подібна до того, як очищували ВРП. І ми думаємо, що якщо таку процедуру впровадити, то вона матиме наслідком те, що низка недоброчесних суддів самі позвільняються, так як відбулося з ВРП свого часу”, – сказала Щербан.

За її словами, для реформи Верховного Суду в частині очищення є багато інструментів. Щербан нагадала, що в Україні є чинна етична рада, яка очищувала Вищу раду правосуддя, а також є Громадська рада міжнародних експертів, яка відбирала суддів антикорупційного суду.

“Ці, власне, утворення можуть перевірити недоброчесність суддів Верховного Суду, і, власне, внаслідок цього недоброчесні судді позбудуться своїх посад. Це критично важливо, тому що саме оцей неочищений, скомпрометований Верховний Суд уповноважений переглядати рішення ВРП, Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), які зараз мають очистити судову систему, і, відповідно, вони можуть скасувати будь-яке звільнення судді, позбавлення його посади і так далі”, – зазначила Щербан.

Вона підкреслила, що Верховний Суд формує всю практику всіх судів.

“Наприклад – негатив, породжений у кримінальному процесі через “правки Лозового” (низка змін до КПК, ухвалених ВРУ за ініціативою нардепа Андрія Лозового – ред.) – частина вини через це лежить також на Верховному Суді, який фактично забетонував свій негатив своєю практикою. Тому, якщо його не очистити в найближчий рік, це може перетворити в попіл дуже багато того, що зроблено в судовій реформі”, – зазначила Щербан.

Юристка додала, що для цього потрібно змінити законодавство, і, власне, моделі такі вже є. За словами Щербан, при наявності політичної волі парламент може їх ухвалити за місяць-два, а сама процедура очищення Верховного Суду після цього триватиме 3-5 місяців.

Відповідаючи на запитання про те, чи є шанс, що на заміну недоброчесним прийдуть доброчесні судді, Щербан зазначила: “Звісно. Це як історія про те, що риба гниє з голови. ВС – це голова судової системи. І тому треба очистити його найближчим часом і за найближчої можливості”.

Нагадаємо

Вищий антикорупційний суд ще на два місяці продовжив дію запобіжного заходу ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву. Його 15 травня було затримано на хабарі загальним обсягом 2,7 млн доларів. Така неправомірна винагорода мала сприяти розв’язанню питання у справі, яку розглядала Велика палата Верховного Суду. Ідеться про справу стосовно права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК) Ferrexpo. Своїм рішенням орган залишив зазначені акції пов’язаним із Жеваго компаніям, скасувавши визнання недійсними договорів купівлі-продажу, укладених 20 років тому.

Окрім того, ми розповідали, що судді Верховного Суду В’ячеслав Маринич, Володимир Король та Алла Макаровець розглянули касаційну скаргу захисту на вирок по справі обвинуваченого у замовних вбивствах, державній зраді та інших злочинах ексдепутата Олександра Шепелева, змінили йому вирок й намагались відпустити на волю у справі підкупу й втечі з СІЗО. Прокурор оскаржила дії суддів Верховного Суду у ВРП.

За автоматичним розподілом скаргу у справі Шепелева розглядатиме перша в історії суддя-член ВРП, яка воює на фронті проти рф, Олена Ковбій.

Шепелев активно виправдовував російську агресію й анексію Криму, яку він висловлював під час спілкування із представниками фсб, й активно співпрацював з терористичною “днр”.

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *