Вибухи у Криму та Донецьку, підрив гранат в сільраді на Закарпатті: хронологія 660 дня війни

Триває 660 доба війни / Колаж 24 Каналу

Незабаром виповниться два роки великої війни. Україна продовжує виборювати своє право на суверенітет у протистоянні російській агресії та відстоювати європейський вибір на дипломатичній арені.

Про ситуацію на полі бою, хід військових операцій та перебіг міжнародних подій 15 грудня, читайте у 24 Канал.

00:12, 16 грудняУмєров висловився щодо повісток

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що сільський голова має право особисто формувати та підписувати повістки. Голова Міноборони послався на постанову Кабінету Міністрів за номером 352.

00:04, 16 грудняКиївстар відновив голосовий зв’язок та інтернет

Після хакерської атаки Київстар відновив голосовий зв’язок, а також мобільний та домашній інтернет по Україні. Тепер компанія працює над відновленням послуг SMS та доступу до системи “Мій Київстар”.

00:01, 16 грудняВвечері Росія атакувала Україну “Шахедами”

Моніторингові канали повідомляли, що у Дніпропетровській області пізно ввечері працювало ППО по російських дронах-камікадзе. Також вони попереджали про ймовірні вибухи в районі Миргорода. Пізніше користувачі соцмереж повідомили про вибухи у столиці. Мер Києва Віталій Кличко пояснив це роботою ППО по “Шахедах”.

22:48, 15 грудняРосія знову обстріляла Херсон

Російські загарбники обстріляли обласний центр з тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини. Херсон опинився під атакою після 22:00. В результаті постраждав 51-річний чоловік, якого ушпиталили з контузією, вибуховою травмою та осколковим пораненням. Про це повідомив начальник Херсонської МВА Роман Мрочко.

21:54, 15 грудняЄврокомісія перерахує Україні транш у розмірі 1,5 мільярда євро

Єврокомісія схвалила перерахування Україні останнього траншу у розмірі 1,5 мільярда євро з цьогорічної програми макрофінансової допомоги, який дозволить підтримати фінансову стабільність уряду. Про це повідомила президентка ЄК фон дер Ляєн.

21:48, 15 грудняЛитва відремонтувала для України пошкоджені танки Leopard 2

Міністерство національної оборони Литви повідомило, що до відправки в Україну готують танки Leopard 2. Вони були привезені із зони бойових дій на ремонт.

20:45, 15 грудняЗа добу на фронті 82 бойових зіткнення

У Генштабі ЗСУ повідомили, що впродовж доби на фронті відбулося 82 бойових зіткнення. Також ворог завдав 2 ракетних та 11 авіаційних ударів, здійснив 17 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Однак наші захисники завдають ворогу значних втрат. Авіація Сил оборони завдала ударів по 7 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Крім цього, підрозділи ракетних військ уразили 4 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів противника.

20:45, 15 грудняУ Донецьку прилетіло в нафтобазу

У Будьонівському районі Донецька пролунали вибухи. На території нафтобази спалахнула масштабна пожежа.

20:26, 15 грудняНімеччина та Нідерланди теж оголосили про нові пакети допомоги

Нідерланди та Німеччина теж оголосила про нові пакети допомоги для України. Зокрема Нідерланди нададуть для ЗСУ:

  • 11 БТР YPR-765;
  • 15 танків T-72;
  • 24 малих човни;
  • 14 збірних мостових конструкцій.

А Німеччина надасть: понад 500 електрогенераторів і обігрівачів, похідні ліжка, намети і житлові контейнери, зимові спальні мішки та одяг, мобільну польову кухню та дві системи очищення питної води.

20:12, 15 грудняУ Криму лунають вибухи

У Криму в Сімферопольському районі та у Джанкої пролунали вибухи. Також у мережі з’явилися кадри, як у районі між населеними пунктами Чорноморське та Міжводне працює російська ППО.

У міністерстві оборони Росії заявили, що за дві години тривоги російські військові буцімто збили у небі 26 безпілотників. В атаці міноборони країни-агресорки традиційно “звинуватили Україну”.

20:12, 15 грудняЛитва передала Україні новий пакет військової допомоги

Збройні сили Литви передали Україні кілька мільйонів патронів і кілька тисяч боєприпасів до переносних протитанкових гранатометів малої дальності. До комплекту також увійшли близько тисячі складних розкладачок.

19:38, 15 грудняОкупанти заявили, що розбирають захоплений український корвет “Луцьк”

Російські окупанти повідомили, що розбирають на частини корвет ВМС України “Луцьк”, який вони захопили ще у 2014 році під час окупації Криму.

19:19, 15 грудняПравоохоронці документують обстріл Херсона

15 грудня близько 12:50 російські військові вкотре обстріляли житловий сектор міста Херсон. З вибуховою травмою у стані середньої важкості, госпіталізовано двох літніх жінок.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

18:51, 15 грудняРосію виключили з Дунайської комісії

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Росію виключили зі складу Дунайської комісії, яка регулює судноплавство на річці.

18:32, 15 грудняЗеленський у Львові провів Конгрес місцевих і регіональних влад

У Львові Зеленський провів чергове засідання Конгресу місцевих та регіональних влад. Він закликав учасників до розвитку відносин з Європейським Союзом.

18:29, 15 грудняОкупанти обстріляли Нікополь

Впродовж дня окупанти 4 рази обстріляли Нікополь, випустивши більше десятка снарядів. Постраждала 16-річна дівчина та жінка 83 років.

Також пошкоджений магазин, 14 приватних будинків, 10 господарчих споруд, гаражі, 2 авто, 7 парників, 4 лінії електропередачі, газопровід та паркани.

18:16, 15 грудняНа Миколаївщині посилюють мобілізаційні заходи

У Миколаївській області видали наказ про посилення мобілізаційних заходів. Віталій Кім зазначив, що ухилянтів будуть ловити.

18:05, 15 грудняУ Курську знову вибухи

Ввечері у Курську знову пролунали вибухи. У Росії заявили, що дрони атакують Залізничний округ. Час від часу в місті вмикають сирену і тремтять вікна від вибухів.

17:45, 15 грудняНаслідки обстрілу Кропивницького

Голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович написав, що силам ППО вдалося збити ракету, яку Росія випустила по Кропивницьку. За його словами, попередньо відомо, що минулося без постраждалих і руйнувань.

17:33, 15 грудняУ Білорусі раптово почали перевірку чергових сил ВПС і ППО

У Білорусі 15 грудня розпочали раптову перевірку чергових військ Військово-повітряних сил і протиповітряної оборони. Такі дії нібито відбуваються згідно з планом командування.

Повідомляється, що під час перевірки особовий склад має виконувати завдання з виявлення та умовного знищення контрольних цілей.

16:49, 15 грудняВорог атакував Кропивницький

Росія запустила ракету по Кропивницькому – у місті пролунали вибухи. Попередньо, ворог застосував ракету X-59.

16:47, 15 грудняУ Росії вибухи

У російському Курську пролунали потужні вибухи. Ворог заявив про роботу ППО.

16:28, 15 грудняЗакарпатська ОВА скликає Раду оборони

У Закарпатській ОВА терміново скликали Раду оборони області через інцидент у Керецьківській громаді – депутат Сергій Батрин кинув бойові гранати в сесійну залу.

Тим часом міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявив, що депутат, який підірвав гранати, готувався до цього заздалегідь. Це випливає з записки, яку знайшли у нього вдома. Більше подробиць міністр не надав через таємницю слідства.

16:02, 15 грудняФінляндія викрила угруповання, яке постачало БпЛА до Росії

Влада Фінляндії затримала угрупування, яке підозрюється у незаконному постачанні безпілотників і компонентів для протидії БпЛА до Росії. Вони передали техніки на 3 мільйони євро.

15:30, 15 грудняЗеленський відвідав Марсове поле у Львові

Під час робочої поїздки до Львова Президент Володимир Зеленський ушанував пам’ять захисників України, які загинули у російсько-українській війні.

15:15, 15 грудняБританія запровадила санкції проти опорного банку російської промисловості

Британський уряд ввів санкції проти Новікомбанку і розширив їх для інших російських банків.

Новікомбанк є опорним банком російської промисловості та держкорпорації “Ростех”.

Санкції означають блокування активів та інші обмежувальні заходи. Крім того, Великобританія запровадила заборону на кореспондентські відносини та платежі з ВТБ, Альфа-банком, Газпромбанком, Россільгоспбанком, банком “Відкриття” та багатьма іншими великими російськими банками.

15:00, 15 грудняРозвідка Німеччини про плани Кремля

Розвідка Німеччини заявила, що насправді Росія не планує жодного перемир’я з Україною і розробляє новий середньостроковий план війни. Зокрема до кінця 2024 року ворог хоче повністю окупувати Луганську та Донецьку області, а також дійти до річки Оскіл, що на Харківщині.

Ба більше, до кінця 2026 року ворог хоче наступати ще далі, щоб захопити Харків, Дніпро та Запоріжжя. Також у Росії дуже розраховують на зниження підтримки України з боку Заходу.

У ГУР підтвердили цю інформацію.

14:28, 15 грудня

Німеччина відправляє Україні партію “зимової” гуманітарної допомоги на 6,1 мільйона євро у вигляді систем протиповітряної оборони, генераторів, ковдр, наметів та акумуляторів.

14:23, 15 грудняКиївстар завершив 95% робіт з відновлення мережі

Послуги оператора Київстар майже повністю відновлені після масштабної кібератаки. Про це заявила речниця компанії Ірина Леліченко.

13:15, 15 грудняНа Закарпатті депутат підірвав гранати у сільраді

Вранці 14 грудня на Закарпатті депутат підірвав гранати у будівлі Керецьківської сільської ради під час засідання сесії, – Нацполіція.

За попередньою інформацією, кількість постраждалих становить 26 осіб, 6 з яких у важкому стані. Підривник живий, його реанімовують.

За даними ЗМІ, підривником виявився депутат від “Слуги народу” Сергій Батрин.

Поліція розслідує інцидент як незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами, а СБУ – як теракт.

12:10, 15 грудняЛікарці з Маріуполя присудили довічне за те, що здала

Лікарку-зрадницю з Маріуполя Валентину Чехову заочно засудили до довічного ув’язнення. Жінка працювала лікаркою-офтальмологом в одному з медичних закладів тимчасово окупованого Маріуполя.

У березні 2022 року лікарка здала російським військам сімох важкопоранених воїнів ЗСУ, яких госпіталізували до медзакладу, де вона працювала.

Після цього росіяни ув’язнили важкопоранених воїнів ЗСУ та вивезли їх до російської катівні, де вчиняли жорстокі тортури.

Жінці заочно призначили довічний термін ув’язнення.

11:26, 15 грудняУ ГУР прокоментували інформацію у ЗМІ про плани Путіна захопити Дніпро, Харків, Запоріжжя

Таблоїд Bild з посиланням на джерела у німецькій розвідці написав, що Росія планує захопити Харків, Дніпро та Запоріжжя до 2026 року.

За даними розвідки, росіяни хочуть повністю окупувати Донецьку та Луганську області, а також дійти до річки Оскол у Харківській області до кінця 2024 року. Також до кінця 2026 року ворог хоче наступати далі, щоб захопити Харків, Дніпро та Запоріжжя. На Херсонщині окупанти планують утримувати оборону по Дніпру, не наступаючи на Херсон чи Одесу.

У ГУР заявили, що Москва справді має намір просуватися на фронті далі, однак Росія не має необхідних для цього військових ресурсів.

11:14, 15 грудняКулеба впевнений, що США ухвалить допомогу для України

Очільник МЗС Дмитро Кулеба заявив, що на 100 відсотків упевнений, що США погодять фінансування допомоги Україні.

Є дискусія виключно про кордон між США і Мексикою. В пакеті йде Ізраїль, Україна і кордон. Я бачу, що 100% рішення буде, я бачу логіку процесу. Чи воно буде до Різдва, чи в січні – гарантувати не можу,
– розповів глава МЗС.

10:56, 15 грудняУ Буданова викрили брехню Путіна про кількість окупантів в Україні

14 грудня під час “прямої лінії” Володимир Путін заявив, що російське угруповання в Украхні налічує 617 000 осіб.

У ГУР спростовують і називають інші цифри: 43 000 і близько 30 000 росгвардії.

10:22, 15 грудняОкупанти не зменшують активність на Сході, – Тарнавський

В операційній зоні ОСУВ Таврія ворог три дні поспіль вдається до близько 80 штурмових дій щодобово. Переважна більшість – на Донеччині. Штурмові групи в основному до 20 чоловік. Діють, зокрема, і за підтримки бронетехніки. Вчора знову відбулось збільшення кількості авіаударів, ворог застосовує авіабомби.

Наші захисники мужньо тримають оборону, завдаючи ворогові втрат. Так, за минулу добу противник втратив:

  • 414 окупантів
  • 23 одиниці військової техніки: 1 танк, 10 ББМ, 2 артсистеми, 3 ПТРК, 1 БпЛА, 4 автомобілі, 2 одиниці спецтехніки та 2 склади боєприпасів. Ще 20 одиниць техніки ворога пошкоджено.

10:00, 15 грудняЯпонія наклала санкції на 135 повʼязаних із Росією компаній та людей

Японія наклала санкції на 135 повʼязаних із Росією компаній та людей, які допомагали їй обходити обмеження.

У списку 57 російських і 27 білоруських компаній, а також компанії з ОАЕ, Вірменії, Сирії та Узбекистану. Серед російських організацій, які потрапили під санкції, згадуються “Юнармія”, “Приватна військова компанія “Патріот” та Уральський завод цивільної авіації. Також Японія з 1 січня долучиться до ембарго на імпорт російських непромислових алмазів.

09:43, 15 грудняСвітовий банк виділив Україні 1,34 мільярда доларів

Світовий банк виділяє Україні додаткові 1,34 мільярда доларів — ці кошти направлять, зокрема, на соцвиплати, повідомив прем’єр Шмигаль.

Основна частина цього пакету — 1,086 мільярда доларів — це кошти уряду Японії. Інше — гранти від США, Швейцарії та Фонду підтримки, відновлення та реформування України (URTF).

09:21, 15 грудняРосіяни посилили штурми позицій ЗСУ на лівому березі

Окупанти намагаються вибити ЗСУ із зайнятих позицій на лівобережній Херсонщині.

За словами начальниці об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, окупанти намагалися до “прямої лінії” з Путіним досягти хоч якихось результів, про які міг розповісти очільник Кремля під час спілкування з виборцями.

09:00, 15 грудняУламки дрона пошкодили будівлю підприємства

Вночі 15 грудня росіяни вдарили “Шахедами” по Україні. Сили ППО відбили усі атаки. Втім, через падіння уламків пошкоджено складське приміщення фермерського господарства на Миколаївщині.

08:48, 15 грудняОкупанти обстріляли Харківщину

За минулу добу артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів Харківщини: Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Куп’янського району; Вовчанськ Чугуївського району; Ветеринарне Харківського району; Гур’їв Козачок Богодухівського району.

У результаті ворожого обстрілу смт Куп’янськ-Вузловий пошкоджено будівлю дитячого садка. Без постраждалих.

08:15, 15 грудняРосія завдала кілька десятків авіаударів по Запоріжжю

Минулої доби ворог завдав 87 ударів по 18 населених пунктах Запорізької області.

Так, окупанти обстріляли з РСЗВ Малу Токмачку й Роботине, атакували 5 безпілотниками Новодарівку, Червоне, Малу Токмачку й Полтавку, а також вгатили авіаційним снарядом по Преображенці.

По території Гуляйполя, Білогір’я, Левадного, Новоданилівки, Полтавки, Роботиного, П’ятихаток, Степового, Лобкового та інших прифронтових міст і сіл прийшлося 79 артударів.

07:54, 15 грудняВночі сили ППО знищили 14 “Шахедів”

У ніч на 15 грудня 2023 року противник атакував “Шахедами” з району Приморсько-Ахтарська.

Усі 14 ворожих безпілотників було збито мобільними вогневими групами Повітряних Сил та Сил оборони України в межах Миколаївської, Херсонської, Хмельницької та Полтавської областей.

07:39, 15 грудняЗСУ ліквідували понад 1000 окупантів

Українські захисники купили білети на концерт Кобзона для 1090 окупантів.

Також втрати у техніці ворога складають 14 танків, 38 бойових броньованих машин, 11 артилерійських систем тощо.

07:20, 15 грудняВночі ворог обстріляв Нікополь

Опівночі противник вкрив вогнем артилерії Нікополь. Ворожі снаряди пошкодили одне з підприємств міста.

На щастя, люди не постраждали.

07:00, 15 грудняРосіяни продовжують атакувати на Сході, – Генштаб

За останню добу на фронті відбулося 110 бойових зіткнень. Росіяни йдуть у штурми на Сході.

Так, на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 15 атак ворога в районі Синьківки Харківської області, а на Лиманському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога східніше Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 11 атак противника біля Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. На Авдіївському напрямку захисники стримують ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Сили оборони успішно відбили 23 атаки ворога східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та ще 22 атаки південніше Сєверного, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони стримують ворога в районі Новомихайлівки Донецької області. Тут наші захисники успішно відбили 17 атак.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили 9 атак противника північніше Приютного, західніше та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони України активно завдають втрат ворогові у техніці і живій силі, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

На Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра та завдають ударів по тилах противника.

06:23, 15 грудняУ ЄС впевнені, що профінансують допомогу Україні попри вето Будапешта

За словами президента Європейської Ради Шарля Мішеля, Україна отримає гроші попри вето від Угорщини.

У нас є інструменти для того, щоби гарантувати, що Україна може розраховувати на нашу підтримку, є сильна політична воля 26 лідерів ухвалити цей “мегапакет”. І це – сигнал, який ми хочемо надіслати Україні,
– наголосив Мішель.

Через блокування Орбаном допомоги представники країни-членів ЄС повернуться до цього питання у січні на позачерговому саміті.

06:18, 15 грудняУгорщина блокує допомогу Україні

Угорський прем’єр Віктор Орбан повідомив, що наклав вето на виділення України допомоги від ЄС у розмірі 50 мільярдів євро (на чотири роки). Крім того, Угорщина заблокувала перегляд багаторічної фінансової програми Євросоюзу (MFF).

06:16, 15 грудняРосіяни обстріляли Харків з С-300

Вночі Повітряні сили повідомили про ракетну загрозу для Харківщини. В області лунали вибухи.

Ймовірно, окупанти обстріляли Харківщину ракетами С-300 з території Росії.

06:13, 15 грудняОкупанти запустили “Шахеди”: атакували Південь і Захід

Про запуск кількох груп ворожих безпілотників з Херсонської області стало відомо ще увечері 14 грудня. Тривогу оголошували на Миколаївщині, Одещині, для Кіровоградської, Черкаської, Вінницької, Хмельницької і Полтавської областей. Відбій тривоги дали близько 2 ночі.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *