У 2023 році фахівці КНДІСЕ провели 30 тисяч експертиз за фактами російської агресії проти України, які стануть доказами для Міжнародного кримінального суду – Олександр Рувін

У 2023 році фахівці КНДІСЕ провели 30 тисяч експертиз за фактами російської агресії проти України, які стануть доказами для Міжнародного кримінального суду – Олександр Рувін

Довести усьому світу, що саме російські окупанти підірвали Каховську ГЕС і тим самим спричинили екоцид на півдні України. Дослідити уламки ворожих ракет та дронів, як доказ злочинів російської агресії – сьогодні це основна робота фахівців Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Встановити, що саме росіяни підірвали Каховську ГЕС, знайти докази екоциду, ретельно дослідити ворожі ракети та дрони, щоб допомогти нашим силам ППО, оцінити розміри збитків від руйнувань ворогом наших будинків, шкіл, лікарень. Все це важка і кропітка робота, яку щодня виконують фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Результати цієї роботи стануть доказами злочинів російської агресії проти України для Міжнародного кримінального суду.

Скільки саме експертиз було проведено, у чому їх складність, як українські експерти співпрацюють зі своїми зарубіжними колегами – про це розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін в ексклюзивному інтерв’ю УНН.

– Ви анонсували результати дослідження підриву Каховської дамби та розповіли в одному з ефірів, що вже готуєте обґрунтовані висновки, і що факти екоциду вже встановлені. Розкажіть детальніше, як встановлювалися ці факти? Як відбувалося дослідження? На якому воно зараз етапі? Чи готові передати вже?

За фактом підриву Каховської ГЕС нам призначена велика комплексна експертиза. Вона вирішує багато питань з різних напрямів. Експерти вже провели всі необхідні дослідження вибухотехнічних питань. Нами встановлено, як готувався підрив, скільки було вибухів, де було закладено вибухівку, як все спрацювало. Для притягнення винних до відповідальності нам було важливо дослідити сам факт підриву, що це дійсно була свідома і спрямована дія російських військових. Далі маємо питання в напрямку екології, займаємося власне встановленням наявності екоциду та збитків внаслідок цього підриву. До експертної комісії включені представників понад 30 державних установ, кожна з яких надасть свою професійну оцінку цим трагічним подіям і спільний висновок ляже в основу обвинувального акту для російських злочинців.

Варто розуміти, що після підриву ГЕС загинули тисячі тварин і рослин. Багато видів опинилися під загрозою повного знищення, адже за роки після будівництва ГЕС флора і фауна регіону пристосувалися до життя з великим водосховищем. Наприклад, територія Нижньодніпровських (Олешківських) пісків – лише один об’єкт з величезною кількістю рідкісних видів, які не зустрічаються більше ніде в світі.

Мова йде про безпрецедентні наслідки та збитки ґрунтам, об’єктам природно-заповідного фонду, біорізноманіттю, лісовим та іншим природним ресурсам. У процесі подальшого аналізу, кількість цих об’єктів буде збільшуватись.

За попереднім висновком, який ми вже маємо, встановлено факти екоциду, загибелі всього живого, що існувало на той час в районі Каховського водосховища.

– Далі висновки стануть доказами для Міжнародного кримінального суду?

Так, і не тільки, а для всіх міжнародних судів та інстанцій, які лише існують. Цим займається Спеціалізована екологічна прокуратура, яка є самостійним структурним підрозділом Офісу Генерального прокурора. Наше завдання дати наукове обґрунтування всіх подій і дати органам досудового розслідування надійну доказову базу для притягнення винних до відповідальності та подальшого відшкодування збитків. Ми навіть не говоримо про моральні збитки, зараз йдеться про фізичні речі, можна аналізувати в першу чергу. Як ця справа ще продовжуватиметься і яких масштабів набере – покаже час.

Нам передали дуже багато матеріалів, це узагальнені дані від різних Міністерств, установ і відомств – просто величезний об’єм, потрібно все проаналізувати належним чином. 

– Це буде дві окремі справи – екоцид і підрив дамби?

Так, оскільки збитки і руйнування – це безпосередньо наслідки підриву Каховської ГЕС, щодо самої греблі та електростанції. А екоцид – це вже наслідки для екології від усіх послідовних подій, тобто масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери та водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що призводять до екологічної катастрофи.

– Було три вибухи всередині Каховської дамби. Це встановили експерти КНДІСЕ, яким чином?

Наші експерти у сфері вибухотехнічних та інженерно-технічних видів досліджень виїжджали туди безпосередньо на місце події. Наскільки це було можливо були проведені візуальні огляди. Маємо всі дані за результатами проведення експертної аерофотозйомки та всього масиву фото та відеоматеріалів, які були оприлюднені в мережах в хронологічній послідовності одразу з перших хвилин підриву. Крім того, ми багато попрацювали з проектною документацією, яка збереглась ще з часів будівництва ГЕС та всіх наступних будівельно-технічних робіт. Вибухівка не даремно була закладена у визначених місцях. Ми все це проаналізувати та встановили причинно-наслідкові зв’язки. Це частина аналізу, який допоміг зрозуміти як все відбувалося, в яких приміщеннях та в якій послідовності відбулися вибухи.

– А є встановлений радіус навколо ГЕС, які території постраждали?

Звичайно, і не тільки радіус. Експертна комісія має висновки десятків і навіть сотень проб води та ґрунтів із постраждалих територій. Ми відслідковуємо динаміку змін із часом. Поки що, не можемо всього розголошувати, але робота дуже масштабна. Це важливо для людей, які там проживають, у тому контексті, що коли вони зможуть повернутися до більш звичних умов життя, відновлювати ведення сільського господарства, рослинництва і т.д. Знищення росіянами Каховської ГЕС загалом вплине на природу Півдня України. Маємо знати як прогнозувати наші раціональні дії.

– Ще один випадок із тяжкими екологічними наслідками – це Чорнобильська зона, ви також нещодавно проводили певні дослідження, можна порівняти Каховську ГЕС і Чорнобиль?

Дещо різні історії. В зоні відчуження не можна проживати через радіацію, тобто є проблема із самою місцевістю. В Херсонській області і в Каховському районі жити можна, це не забороняється, але немає з чого: нічого не росте, нічого пити не можна, їсти не можна. Після підриву, нижче греблі рівень води затопив десятки населених пунктів, у тому числі всі смітники, колектори, комунікації і т.д., відбулося забруднення нижньої течії Дніпра.

Це різні історії. Мабуть, у сучасній катастрофі, яку спричинила росія фактично більша територія постраждала ніж зона відчуження ЧАЕС. Просто ми надіємося, що наслідки підриву ГЕС можна буде швидше ліквідувати все-таки. Можливо буде відновлення самої ГЕС, греблі, набір води, відновлення попередніх умов. Не знаю це буде через 5, 10 чи 20 років, але це можливо. У Чорнобильській зоні поки що жити не можливо.

– Територія шкоди від підриву Каховської ГЕС більша ніж була від Чорнобильської катастрофи?

Якщо говорити про фактичні фізичні руйнування, то так, більша.

– Давайте детальніше про Міжнародний кримінальний суд. Знаємо, що відбувається плідна співпраця та тісна комунікація, як саме?

На базі нашого інституту систематично працює місія Міжнародного кримінального суду. До нас приїжджають слідчі, прокурори та експерти, які працюють з українським експертами фактично пліч-о-пліч. На сьогодні Головним прокурором МКС є Карім Хан, представник Великої Британії. До нас приїздив його заступник, регулярно проводимо зустрічі з координатором роботи всіх судових експертів із різних країн, які залучені до роботи під егідою МКС. Місія МКС складається з експертів різних країн світу. Крім того, як ви знаєте, розпочалась робота Польового офісу МКС в Україні, який є найбільшим їх представництвом за межами Гааги.

У кожній місії, які відбуваються періодично на нашій базі, працюють близько 20 експертів. Це  вибухотехніки, фахівці з відновлення  зруйнованих будівель і споруд, спеціалісти з комп’ютерно-технічної експертизи та інші. Це представники голландських, бельгійських, словацьких та експертних установ інших країн.

Зокрема, експерти з комп’ютерно-технічної експертиз допомагали нашим експертам відновлювати дані з російського обладнання та різноманітних гаджетів. Це відеоматеріали, які будуть доказами злочинів росіян, які вони вчиняли в Україні, в суді.

– З якими країнами, загалом, співпрацює КНДІСЕ?

Ми працюємо з усіма країнами, де бачимо ініціативу допомоги Україні. В нас було багато міжнародних партнерів і до війни, а нині ці межі розширюються. Приїжджали високопосадовці з Бельгії, Ізраїлю, Нідерландів, Словаччини, США, Франції. Кожен раз це різні країни, представники яких готові також приєднуватись до роботи МКС і працювати в Україні на нашій базі.

– Ви говорили в ефірі одного з телеканалів, що рф почала частіше обстрілювати українців ракетами типу “Іскандер К” та “Іскандер М”?

Ну, бачите, зараз разом із балістикою знову стало більше БПЛА, вони дуже активно використовуються. Комбіновано летять “шахеди”, далі летять крилаті ракети або балістика. Це дуже змінні речі. Вони мають якусь свою тактику, на щастя для нас, очевидно, не дуже дієву. Росіяни роблять все для того, щоб ввести в оману наші засоби ППО.

– Ви також розповідали, що рф почала випуск двох типів БПЛА під кураторством фсб, розкажіть про це?

Маємо інформацію про два російських заводи, які виробляють ударні безпілотники типу “шахед”. Зразки з обох у нас досліджені, маємо за ними повний звіт щодо “начинки”, конфігурації систем, особливостей конструкції та загалом усіх деталей.

Ось нещодавно вони наробити шуму, коли Україну почали атакувати дронами чорного кольору. У ЗМІ йшлося про карбонове покриття і т.д. Насправді перші зразки показали, що це їх звичайний типовий “шахед”. Просто ззовні наче з балончика пофарбований у чорний колір. При цьому всі внутрішні елементи конструкції сірі – власне такі, як були у всіх попередніх зразках. Чи можна сказати, що карбонове покриття неможливе? Ні. Але поки його нема, далі будемо слідкувати. Це, власне, і є наші основні завдання. Ідентифікувати, яка російська зброя була використана, навіть після її знищення силами ППО. Надати правоохоронним органам інформацію про всі особливості, зміни, модифікації і т.д.

Щодо дронів-розвідників, які вироблялись під кураторством фсб, – це власне “Картограф”, “Орлан” та БПЛА “Supercam” – вони також всі у нас. Дрони-розвідники здійснюють віддалений збір актуальної інформації про місцевість, за допомогою сенсорів і камер, вони проводять зйомку високої роздільності, картографії, та інші види зібрання даних. Простими словами, теж по-своєму готують підґрунтя для подальшого задання координат польоту крилатих ракет з урахуванням особливостей місцевості.

Наприклад, “Картограф” має 12 камер, в “Supercam” ми знайшли камери і матриці виробництва компанії “Sony”. В усіх, на жаль, присутня іноземна мікроелектроніка. Майже всі важливі технологічні компоненти цих ворожих “пташок” вироблені за межами росії. Як і коли воно туди потрапило – питання складне. Можливо були запаси. Нині санкції вже діють, але залишаються незаконні шляхи поставок у меншій кількості. Однак беззаперечний факт – свого власного у них нічого немає.

– Завдяки експертизі КНДІСЕ сили ППО можуть модернізувати і перелаштувати свою роботу для захисту українського неба. Чи консультуються?

Ми постійно на зв’язку з колегами, навіть маємо певний оновлений формат роботи, коли в процес проведення експертизи залучаємо спеціалістів усіх зацікавлених відомств – це Головне управління розвідки МО України, Генеральний штаб ЗСУ, це самі ЗСУ, представники Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ, сил ППО, Служби зовнішньої розвідки України та інших. Тобто всі зацікавлені установи, які безпосередньо займаються безпековими питаннями. Ми всі працюємо спільно та маємо злагоджену комунікацію. Не лише щодо ефективності роботи ППО.

– Чи радяться з вами яку техніку для ППО закуповувати?

Скажемо відверто, зараз нам для захисту країни потрібно все, що можна отримати. Щодо того, що купувати не сильно радяться, але до процесу проведення іспитів та перевірок долучаємося, зокрема, безпілотних літальних апаратів, які використовують ЗСУ.

– Є українські розробники?

Їх 127. Ми кожного перевіряємо і даємо висновки, згідно постанови Кабінету Міністрів України.

– Можемо розголошувати скільки зі 127 були забраковані?

Слово забраковані не зовсім коректне. Наше завдання не нашкодити, а підказати, що потрібно доробити, щоб ці прилади були ефективними. Ми надаємо свої рекомендації. Можуть відрізнятися завдання і призначення для яких виробники готують свою техніку. Підрозділи ЗСУ можуть потребувати дронів для одних завдань, розвідка – інших, протиповітряна оборона – ще інших. Кожен раз є різні вимоги і вони мають бути виконані перед придбанням і використанням.

– Чи є інформація скільки вже було досліджено російських ракет, дронів, бойових боєприпасів від початку повномасштабного вторгнення?

В одній постанові про призначення судової експертизи може бути і 10 і 15 об’єктів дослідження. Це точно лік на тисячі вже. За 2023 рік експертами КНДІСЕ виконано понад 50 тис. судових експертиз. Серед них – 30 тис. за фактами збройної агресії росії проти України. Йдеться не лише про дослідження російської зброї. Це інженерно-технічні експертизи щодо руйнування рухомого та нерухомого майна внаслідок воєнних дій, економічні експертизи з питань розрахунку відповідних збитків для держави загалом та людей індивідуально, комп’ютерно-технічні експертизи техніки та електронних засобів ворога та багато іншого. Близько 90% відсотків експертиз виконано за призначенням правоохоронних органів.

– Ви також розповідали, що зараз рф почала обстрілювати Україну ракетами випуску травня-червня 2023 року. Чи означає це, що старі запаси закінчилися?

Це говорить про те що вони у них суттєво зменшилися. Не тому що вони закінчилися, бо ми точно цього не знаємо. Можливо, у них на складах є приховані запаси, але вони точно зменшились.

– Чи є в КНДІСЕ теорія чому останнім часом ворог інколи застосовує тактику, коли Україну атакують всього лише декілька ворожих БПЛА?

Ми думаємо що це така тактика перевірки системи ППО, яка існує в Україні. Вони бачать що, де і як працює, включаються радари – одразу летять інші ракети. Вони перевіряють на наявність, по-перше, і по-друге стараються виснажити наші запаси. Вони летять по одному-два і їх збивають. Але порівняйте вартість одного ударного БПЛА і ракети ППО, є суттєва різниця.

– Дослідження російської зброї – це не єдиний експертний напрям у контексті війни?

Це величезний масив експертної роботи. Будівельна експертиза: зруйновані будинки – оцінка пошкоджень будівель, інфраструктури та муніципальних об’єктів внаслідок обстрілів, вибухів або інших військових дій. Інженерна експертиза – це аналіз структурної безпеки залишених споруд, виявлення можливих небезпек та рекомендації щодо відновлення. Економічна експертиза – встановлення економічних збитків, визначення економічних втрат внаслідок військових дій, включаючи вартість втрачених об’єктів, урожаю, інфраструктури тощо.

Також проводимо психолого-лінгвістичні експертизи щодо російських посадовців, пропагандистів і навіть діячів тамтешньої “культури”, починаючи від Миколи Баскова, Тіни Канделакі і до Ольги Скабєєвої. Цілий список таких маємо. Вже не кажучи про псевдоукраїнських священників  Павла, Онуфрія і т.д.

Це різноманітні експертизи, які важливі для забезпечення об’єктивної інформації, оцінки збитків та розробки стратегій для відновлення після військових подій.

– російська православна церква – скільки там було зроблено досліджень?

Дуже багато щодо майже всіх керівників російської православної церкви, включно і першої особи. Крім того, психолого-лінгвістичні експертизи також проводилися щодо представників та очільників Української православної церкви московського патріархату. Всім особам надана відповідна оцінка і відповідні висновки експертиз. Вони займалися, скажімо так, дуже лояльно називаючи, пропагандою та введенням людей в оману. Думаю, згодом ми зможемо пояснити і розповісти про ці речі публічно більш детально.

– Повернемося до питань збитків, яка приблизна сума? Чи доведеться рф розпродувати свою країну?

Ми не можемо сказати суму збитків загалом, бо ми не рахуємо всю Україну. Це дуже суттєва цифра, і вона, я думаю, не співмірна з тими грошима, які нібито на заході заблоковані, які складають 300 млрд. доларів. Ми думаємо, що це набагато більше

Розпродувати не знаю, але віддавати гроші доведеться. Може не за один рік, частинами, але доведеться. Німеччина скільки часу платила? Людям, які сиділи у концтаборах досі надходять виплати. Сподіваємося, що росію чекає така ж доля.  

Источник: www.unn.com.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *