У Києві презентували унікальний фотопортрет Патона. Новини Києва

У Києві презентували унікальний фотопортрет академіка Бориса Патона, створений штучним інтелектом. Про це повідомляє «Укрінформ».

Робота «Геній» створена з ініціативи Міжнародного благодійного фонду «Душа України». Його засновник і автор ідеї портрета – фотограф, який 30 років мешкає у США, Сергій Мельникофф – був присутній на презентації.

«Це перший портрет конкретної людини, зроблений штучним інтелектом. Він вважається еталоном фотомистецтва ХХI століття. Тобто це вже шедевр», – наголосив Мельникофф.

Він розповів, що оригінальний файл портрета – 4 х 4 метри, а на реалізацію культурного проєкту вартістю 500 тисяч доларів пішли роки наполегливої ​​праці.

Для створення портрету в суперкомп’ютер завантажили понад 2 тисячі фотографій Бориса Патона, починаючи в 1920-их років.  Весь масив займав сотні гігабайт.

«Звичайний комп’ютер оброблятиме такий масив місяці або навіть роки… А суперкомп’ютерів у світі – раз-два-три і все. І їхній час розписаний на роки вперед. Секунда на суперкомп’ютері коштує тисячу доларів. Нам потрібно було 3 години, тобто 11 млн доларів. А дарувати час суперкомп’ютера нам ніхто не хотів. У результаті за час суперкомп’ютера ми заплатили ціну, яку спроможні були заплатити, завдяки імені Бориса Євгеновича», – сказав Мельникофф.

До речі, алгоритм для проєкту написали безоплатно – в подарунок, дізнавшись чий портрет.

За словами Мельникофф, робота буде продана через аукціон Heritage, третій за величиною після Sotheby’s і Christie’s. Нею вже зацікавився музей сучасного мистецтва – Музей Гуггенхайма в Нью-Йорку.

Всі отримані кошти підуть на благодійні проєкти Фонду.

Источник: www.stolychno.news

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *