50% українців не володіють цифровими навичками

Понад 50% українців не володіють цифровими навичками через що не можуть користуватися додатками та сервісами, які були розроблені під час пандемії.

Про це під час презентації звіту «Цифрові права чи громадське здоров’я: підвищення обізнаності про цифрові права під час пандемії COVID-19», що відбулася в Укрінформі, розповіла керівниця «Інституту інноваційного врядування» Анна Мисишин.

За її словами пандемія підняла на поверхню численні проблеми з цифровою нерівністю в Україні.

«Ми побачили, що дуже багато людей не змогли користуватися тими сервісами та додатками, які були розроблені, щоб подолати пандемію та запобігти поширенню COVID-19. Зокрема, згідно з дослідженням, 53% українців не володіють цифровими навичками, вони володіють ними нижче базового рівня. Проблема також в тому, що 12 млн українців не користуються сучасними смартфонами, через що вони не можуть користуватися додатками та сервісами, які були розроблені під час пандемії», – сказала Мисишин.

Вона також додала, що ще однією проблемою нерівності став доступ до сервісів та додатків для людей з інвалідністю. В Україні досі немає законодавства, яке відповідало б директиві ЄС про цифрову доступність мобільних додатків та сервісів. Аналіз найбільших цифрових платформ та сервісів в Україні показав, що 95% таких сервісів недоступні для людей з інвалідністю.

Так в дослідженні, за її словами, аналізувалися три цифрові послуги: можливість подати заяву онлайн на отримання одноразової матеріальної допомоги ФОП та найманим працівникам, подати онлайн-заяву на матеріальну допомогу тим, хто втратив через пандемію роботу, та мобільний застосунок для відстеження дотримання умов самоізоляції «Вдома».

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *