65 мільйонів доларів пішли на дно: що відомо про знищення російського корабля “Сергій Котов”

ГУР потопили російський корабель “Сергій Котов” / Колаж 24 Каналу

Україна продовжує активно нищити Чорноморський флот Росії. Зокрема, 5 березня українські дрони вразили російський корабель “Сергій Котов”.

  • 1Успішна спецоперація ГУР
  • 2Реакція росіян
  • 3Наскільки суттєвою є втрата корабля
  • 4Які завдання міг виконувати “Сергій Котов”
  • 5Втрати на кораблі
  • 6Як топили “Сергія Котова”
  • 7Новітній корабель у Росії
  • 8На кораблі був гелікоптер
  • 9Перехоплена розмова росіян після знищення “Сергія Котова”
  • 10Не перша спроба знищення

У Головному управлінні розвідки Міноборони України підтвердили, що в ніч із 4 на 5 березня спецпідрозділ ГУР МО України Group 13 знищив патрульний корабель “Сергій Котов” Чорноморського флоту Росії. Унаслідок удару морськими дронами Magura V5 російський корабель проєкту 22160 отримав пошкодження корми, правого та лівого бортів. Усе, що відомо про свіжу втрату окупантів, – читайте далі в матеріалі 24 Каналу.

Успішна спецоперація ГУР

О 7:50 5 березня УП з посиланням на співрозмовників у розвідці заявила, що російський корабель проєкту 22160 “Сергій Котов” уражений внаслідок удару українськими морськими безпілотниками в ніч на 5 березня.

Уже о 8:39 у ГУР офіційно підтвердили знищення російського судна. Як зазначають у розвідці, в операції брав участь спеціальний підрозділ Group 13. Саме він завдав удару по кораблю “Сергій Котов” морськими дронами Magura V5.

У розвідці повідомили, що російський корабель зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів. Удар було нанесено в районі Керченської протоки, яку контролюють російські окупанти.

Відомо, що вартість потопленого російського корабля “Сергій Котов” становить близько 65 мільйонів доларів.

У ГУР Міноборони України зазначили, що ця операція була б неможлива без залучення Військово-морських сил та Міністерства цифрової трансформації.

Реакція росіян

У російських окупантів повідомлення про втрату “Котова” викликало нарікання на те, що такими темпами від Чорноморського флоту їхнього “вєлікого государства” незабаром нічого не залишиться.

Вони навіть почали робити припущення, що робитимуть їхні моряки. Так, за словами окупантів, російським морякам доведеться виходити у море на надувних плавзасобах. Вибір їх впав на “катамарани і гумові банани”.

Наскільки суттєвою є втрата корабля

Дмитро Плетенчук, речник ВМС України, пояснив, наскільки суттєвою стала ця втрата для росіян. Цей корабель належав до проєкту 22160 “Василь Биков”. Що цікаво, із чотирьох кораблів проєкту досі не зазнав пошкоджень лише “Дмитро Рогачов”.

Будь-яка втрата подібної одиниці є суттєвою. Це досить великий корабель, там екіпаж лише близько 80 осіб має складати,
– пояснив він.

“Сергій Котов” був побудований саме для патрулювання, тож тепер інший корабель має вийти в море і виконувати ці завдання.

Які завдання міг виконувати “Сергій Котов”

За інформацією речника Військово-морських сил України Дмитра Плетенчука, такі патрульні кораблі можуть виконувати різні завдання: охорона пунктів базування, охорона водного регіону та протоки, контроль цивільного судноплавства.

Знищення корветів, як “Сергій Котов” має суттєвий вплив на виконання цих завдань, а також і на психологічний стан російських військових. Так, після знищення чергового судна ворог розуміє, що вихід в море – це реальна небезпека там і залишитися.

Втрати на кораблі

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов розповів, що внаслідок знищення російського судна є загиблі та поранені.

Проте є ймовірність, що частина екіпажу могла евакуюватися, адже відомо про понад 10 карет швидкої допомоги, які на найближчій ділянці суходолу були викликані ворогом, що говорить про проведення евакуаційної операції.

Речник ВМС України Дмитро Плетенчук розповів, що окупанти точно проводили евакуацію особового складу після удару по кораблю. Та події відбувались вночі при низькій температурі води і зважаючи на пошкодження корабля, говорити, що більшість екіпажу врятувалася не доводиться.

За попередніми даними Головного управління розвідки, внаслідок атаки на патрульний корабель “Сергій Котов”, втрати серед екіпажу російських окупантів склали 7 безповоротних та 6 санітарних.

Доля ще 52 членів екіпажу залишається невідомою.

Як топили “Сергія Котова”

Представник ГУР Андрій Юсов сказав, що знищення “Сергія Котова” – це результат довготривалої операції й він говорить сам за себе, адже п’ять прямих влучань не трапляються випадково.

Як ГУР топило “Сергія Котова”: дивіться відео

Раніше в мережі також ширилося інше відео, де можна було побачити, імовірно, момент влучання дрона в корабель. На ньому чути серію пострілів і вибухів у пітьмі моря, а потім лунає звук вибуху.

У мережі показали відео нібито моменту ураження “Сергія Котова”: дивіться відео

Новітній корабель у Росії

Російське судно “Сергій Котов” – другий корвет проєкту 22160, який був споруджений на суднобудівному заводі “Залив” в окупованому Криму. Це також четвертий корвет такого типу в складі Чорноморського флоту Росії.

Корабель було спущено на воду 29 січня 2021 року. Його будівництво тривало майже 4 роки. Уже в липні 2022 року цей корвет приєднався до Чорноморського флоту Росії.

Цей проєкт корабля вважається одним із новітніх у Росії, і на цей момент уже спущено на воду чотири корвети цього типу, зокрема “Василь Биков”, “Дмитро Рогачов”, “Павло Державін” та “Сергій Котов”. Зазначимо, що лише “Дмитро Рогачов” не зазнав пошкоджень.

Росіяни робили чималі ставки на цей корабель, оскільки планували оснастити його додатковими новими зенітно-ракетними комплексами, і “Сергій Котов” мав би посилити протиповітряну оборону росіян в тимчасово окупованому Криму.

Характеристики кораблів проєкту 22160:

  • водотоннажність – 1800 тонн;
  • довжина корпусу – 94 метри;
  • ширина корпусу – 14 метрів;
  • швидкість ходу – до 25 вузлів;
  • автономність – до 60 діб; 6000 миль за швидкості ходу 16 вузлів;
  • екіпаж – 28 осіб;
  • основне озброєння: одна артустановка калібру 76 мм АК-176МА, вісім ракет “Калібр” або ж вісім ПКР Х-35 “Уран”.

На кораблі був гелікоптер

Дмитро Плетенчук поділився інформацією, що на кораблі мав би бути ще гелікоптер.

В перехопленій розмові росіян після знищення “Сергія Котова”, командир 184-ї бригади кораблів охорони водного району Росії, у чиєму підпорядкуванні був корабель, підтвердив знищення російського гелікоптера.

Там і вертоліт був… Сам корабель, бл***ь, з озброєнням, АК-176 630,
– заявив ворожий командир.

Також джерело “РБК-Україна” заявило, що на борту “Сергія Котова” точно був вертоліт. Однак уточнюють, чи це був Ка-29, чи Ка-27.

Перехоплена розмова росіян після знищення “Сергія Котова”

Деталі потоплення судна на перехопленому записі озвучив командир 184-ї бригади кораблів охорони водного району Росії, у чиєму підпорядкуванні, власне, і перебував патрульний катер.

За словами командира бригади, “Сергій Котов” ніс “бойове чергування з приповітряної оборони”, 5 безекіпажних катерів атакували його близько 00:50 5 березня.

Перехоплення розмови росіян: дивіться відео

Не перша спроба знищення

Андрій Юсов розповів, що полювання на корабель “Сергій Котов” велося не вперше. Судно й раніше зазнавало ударів, але окупанти його відновлювали.

Зокрема, “Сергій Котов” двічі опинявся під ударом – у липні минулого року та у вересні. Як тоді писали в The Times, у вересні російський корвет потрапив під приціл українських захисників випадково, адже їхньою ціллю був інший борт.

У ніч проти 5 березня 2024 року була вже не випадкова, а цілеспрямована та ретельно спланована атака, унаслідок якої вороже судно відправилося на дно.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *