Альтернатива F-16: які плюси та мінуси західних літаків, які могли б передати Україні

Україна очікує на F-16, які б допомогли нашим оборонцям мати перевагу над російським ворогом у повітрі. Разом з цим у вересні мовилося про шведські багатоцільові винищувачі JAS 39 Gripen від Saab, які б могли бути другим типом літака після F-16.

Авіаційний експерт Костянтин Криволап розповів 24 Каналу переваги літаків Gripen, які, на його думку, є другим номером після F-16, та багатоцільові винищувачі F/A-18 Hornet, які є у Австралії.

Компактний та раціональний Gripen

За словами Костянтина Криволапа, літак Gripen компактний, раціональний, недорогий в експлуатації, але в нього є дві крайності. З одного боку, його можна обслуговувати на будь-якій ділянці автобану. А з іншого, якщо серйозна проблема, – треба везти для ремонту на завод виробника.

“Ще він трохи менший за F-16. У нього один двигун. Тобто, це економічний, розумний літак”, – зазначив експерт з авіації.

Утім, за бойовим навантаженням Gripen менший за F-16. Але він має потужний радар, який дозволяє далеко та багато бачити краще за Су-35.

Зазначимо, як писало видання Defense Express у вересні цього року, ПС ЗСУ розглядають винищувачі Gripen, як один із типів літаків після F-16. Вони могли б підсилити український авіаційний парк. Тоді ж шведський уряд мав намір звернутися до своїх Збройних сил з проханням проаналізувати відповідну технічну допомогу для України.

Не такий потужний F/A-18 Hornet

У 2021 році Австралія вивела з експлуатації багатоцільові винищувачі F/A-18 Hornet і замінила на F-35. Країна планувала їх продати приватній компанії, а якщо ні – просто утилізувати. Утім, така б техніка також стала у пригоді для України, попри певні технічні нюанси.

Hornet – це літак для базування на авіаносцях. Але він може сідати і на звичайних аеродромах. Не можу сказати, що це поганий літак, але у нього збільшений розхід палива. Відповідно логістика удвічі більша по двигуну,
– пояснив Костянтин Криволап.

Крім цього Hornet має два двигуни, на відміну від F-16. Відповідно і їхня заміна займає удвічі більше часу. Також Hornet не такий потужний за бойовим навантаженням, як F-16.

“Винищувач має бути компактним. Тому, на мою думку, F-16 найбільш раціональний. А Hornet не дуже зграбний”, – резюмував авіаційний експерт.

Нагадаємо, Нідерланди почали підготовку перших 18 літаків F-16 для доставки в Україну. Вони дозволять мати перевагу над ворогом у повітрі та можуть використовуватися в тому числі для захисних дій.F-16 для України: останні новини

  • Прем’єр Нідерландів Марк Рютте не зазначив конкретної дати, коли саме Україні передадуть винищувачі F-16. Утім, аналітики ISW припустили, що статися це може до кінця 2023 року.
  • У Повітряних силах зазначили, що українські партнери лише готують літаки до передачі. І наразі не йдеться, що це станеться вже до кінця 2023 року. Крім цього, треба дочекатися завершення навчання пілотів.
  • F-16 дозволять ефективно протидіяти російській авіації та керованим авіабомбам. Але крім F-16 потрібна й відповідна номенклатура ракетного озброєння.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *