Атака на музей Шухевича та виш, де вчився Бандера: головне про обстріл Львівщини у новорічну ніч

Росія знищила музей Романа Шухевича у Львові / Колаж 24 Каналу

Росія вдосвіта 1 січня атакувала Львівську область та Львів дронами-камікадзе типу “Шахед”. Вороги повністю знищили музей Романа Шухевича у Львові та пошкодили університет в Дублянах.

  • 1Росія знищила музей Шухевича
  • 2Музей Шухевича відбудують
  • 3Погруддя Шухевича вдалося врятувати
  • 4Окупанти атакували університет в Дублянах, де навчався Бандера
  • 5Скільки дронів атакували Львівщину та що відомо про наслідки
  • 6Як відреагували соцмережі

Повітряну тривогу у Львівській області через загрозу атаки “Шахедами” оголосили орієнтовно о 4:06. Вже о 5:00 була загроза атаки дронами-камікадзе. Вибухи у Львові пролунали орієнтовно о 5:09 1 січня 2023 року. Детальніше про атаку ворогів на Львів та область – читайте у тексті 24 Каналу.

Росія знищила музей Шухевича

Орієнтовно о 5:09 очільник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький повідомив, що у Львівській області працюють ППО та мобільні вогневі групи, які збивають ворожі “Шахеди”. Він закликав людей нічого не знімати та не публікувати в інтернеті, щоб не допомагати росіянам.

Білогорща. Пожежа у музеї Шухевича. Попередня причина: уламки ворожого безпілотника. На місце виїхали представники ДСНС,
– повідомив Козицький орієнтовно о 5:28 1 січня.

Музей Шухевича у перші хвилини після влучання уламків дронів / Фото Козицького

Міський голова Андрій Садовий заявив о 5:46 про вибухи у Львові. За його даними, уламки ворожого безпілотника потрапили в цивільний об’єкт. На місці працювали пожежники.

Важливо. Максим Козицький уточнив, що попередньо – люди не постраждали, пожежу продовжували гасити станом на 5:37. Тоді ж у Львові знову пролунали вибухи. Відбій повітряної тривоги оголосили о 5:52.

В день народження Степана Бандери росіяни повністю знищили музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі,
– написав після відбою Андрій Садовий.

За його даними, на вулиці Білогорща пошкоджені ще декілька приватних будівель. Зокрема, там повилітали вікна та двері.

Росія повністю знищила музей Романа Шухевича / Фото з телеграму Козицького та Садового

Максим Козицький розповів, що, враховуючи тільки вартість знищеної будівлі, збитки становлять 2 мільйони 258 тисяч гривень. Збитки через втрачене майно ще підраховують. За даними глава Львівської обласної військової адміністрації, в музеї Росія знищила меморіальні речі Романа Шухевича:

  • стіл, крісла, фотель, фортепіано,
  • погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського,
  • скульптуру Степана Бандери авторства Ярослава Троцька.

Решта близько 600 одиниць експонатів від початку повномасштабної війни перенесли в інше місце. Зараз вони у безпеці,
– запевнив Козицький.

Посадовець закликав росіян не сприймати знищення музею за свій успіх. Адже сенс життя Романа Шухевича – боротьба за Україну й він продовжує жити у діях тисяч українців.

“Цього ніколи не вдасться знищити. Ворог поплатиться за все!” – запевнив Козицький.

Він також подякував нашим силам ППО, які зупинили цю смертоносну зброю, спеціалістам ДСНС, які зробили максимум, щоб врятувати будівлі.

Воювати з культурою, освітою та мирним населенням – це типова Росія. Але їм нас не злякати й не здолати. Кожна така атака – це лише привід, щоб ще більше донатити на ЗСУ, ще більше посилювати ППО, ще більше вивчати нашу історію,
– зауважив Козицький.

Він пригадав, що 1 січня 1909 року народився Степан Бандера – символ українського спротиву і дороговказ. У 2024 році минає 114 років з дня його народження.

Музей Шухевича відбудують

Андрій Садовий назвав ситуацію щодо музею Романа Шухевича складнішою, ніж з пошкодженим університесом. За його словами, Це було цільове попадання у музей. Внаслідок російської атаки там фактично лишилися тільки невеликі основи стін. Садовий запевнив, що цей музей відбудують після завершення війни та перемоги України над Росією.

У своїх соцмережах Садовий назвав знищення росіянами музею Романа Шухевича символічним актом. Міський голова написав, що після відновлення музей буде масштабнішим. Там з’явиться частина, яка буде присвячена нашій сьогоднішній боротьбі за незалежність.

Погруддя Шухевича вдалося врятувати

Як повідомляє Суспільне, 1 січня на території зруйнованого окупантами музею розбирали завали. Там знайшли погруддя Романа Шухевича. Його успішно витягли з-під завалів.

Погруддя Шухевича витягли з-під завалів: відео Суспільного

Окупанти атакували університет в Дублянах, де навчався Бандера

Перед 6 годиною ранку глава Львівської ОВА та міський голова Львова повідомили про падіння уламків “Шахеда” у Дублянах. Там горів дах гуртожитку, на місці працювали пожежники. За попередніми даними, люди не постраждали.

Андрій Садовий заявив о 6:26, що пожежу в університеті в Дублянах ліквідували. Люди не загинули. За його словами, в університеті в Дублянах 100 років тому вчився Степан Бандера.

Які наслідки атаки по Дублянах / Фото Максима Козицького та Андрія Садового

Скільки дронів атакували Львівщину та що відомо про наслідки

Орієнтовно об 11:16 Андрій Садовий розповів, що за попередньою інформацією наш регіон атакували 10 “Шахедів”. За даними міського голови:

  • у Дублянах ударна хвиля повибивала вікна в гуртожитках, лікарні, каплиці та будинках. Зокрема, понад 60 вікон;
  • в навчальних корпусах аграрного університету Росія знищила понад 600 метрів квадратних покрівлі та перекриття.

Садовий запевнив, що комісія з надзвичайних ситуацій працюватиме на місці вже 1 січня 2024 року.

Окрім того, на вулиці Білогорща, де розташований музей Шухевича, пошкоджень зазнали декілька приватних будівель – там повилітали вікна та двері.

Пізніше Андрій Садовий в етері телемарафону заявив, що місто все відбудує. За його словами, місцева влада перебуває на контакті з Міністерством освіти.

Міський голова зауважив, що це була чітка ціль ворога, а не падіння уламків БпЛА. Мер Львова зазначив, що росіяни полюбляють символізм. На його думку, окупанти могли готуватися до цієї атаки.

Садовий назвав руйнування дуже серйозними. Так, весь дах одного з корпусів університету було фактично знищено.

Очільник Львівської ОВА Максим Козицький повідомляв, що Львівську область атакували 4 ворожі ударні безпілотники типу “Шахед”, які збили наші мобільні вогневі групи.

Зверніть увагу! Повітряні сили ЗСУ повідомили, що окупанти в новорічну ніч проти 1 січня атакували Україну 90 дронами-камікадзе типу “Шахед”. Наші військові збили 87 ворожих дронів. Детальніше читайте тут. Як відреагували соцмережі

Українці прокоментували в інтернеті атаку Росії на історичні пам’ятки Львова. Продюсер TV Reuters в Україні Сергій Каразій зазначив, що окупанти настільки бояться Степана Бандеру навіть з того світу, що спеціально б’ють дроном по університету, в якому 100 років тому вчився провідник ОУН.

Ведучий 24 Каналу Андрій Дрозда зауважив, що музей та університет росіяни вважають для себе не менш небезпечними за аеродроми чи мілітарні заводи.

Саме тому на нашій землі не має бути і не буде жодного російського пам’ятника. Україна переможе разом зі своїми героями. Сьогодні ім’я Степана Бандери лунатиме ще частіше, ніж того хотіла б Москва,
– написав він.

Мер Львова Андрій Садовий написав у соцмережах, що росіяни атакували університет та музей Романа Шухевича у день народження Степана Бандери.

Символічно і цинічно. Війна за нашу історію,
– додав міський голова.

Інші користувачі соцмереж зауважили, що Бандера та Шухевич залишаються героями України, а росіяни ніколи не зможуть їх подолати. Також українці в інтернеті побажали окупантам боятися тіней Степана Бандери та Романа Шухевича навіть через 100 років.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *