Бійці Путіна вкотре вбили беззбройних: що відомо про розстріл військовополонених біля Кринків

Що відомо про розстріл військовополонених біля Кринків / Колаж 24 Каналу (фото ілюстративні)

Російські військові вкотре розстріляли беззбройних військовополонених. Цього разу окупанти стратили трьох українських захисників, за попередніми даними, біля Кринків Херсонської області. Відповідне відео поширили в мережі 7 квітня.

  • 1Без зброї лежали в рівчаку: окупанти розстріляли полонених
  • 2Черговий воєнний злочин російських загарбників: реакція омбудсмена
  • 3Чому ворог оприлюднив жорстоке відео: яка ситуація у Кринках
  • 4Хто міг віддати злочинний наказ: ЗМІ встановили ймовірних вбивць

Усе, що відомо про черговий воєнний злочин росіян, реакцію Україну на жорстоке вбивство військовополонених передає 24 Канал.

Без зброї лежали в рівчаку: окупанти розстріляли полонених

Напередодні, 7 квітня 2024 року, в одному з телеграм-каналів з’явилося відео, як російські військові розстрілюють трьох полонених українських військовослужбовців.

На оприлюднених кадрах видно, як представник збройних сил Росії здійснює у беззбройних нерухомих військових кілька пострілів, ймовірно, з автомата. В описі під відео зазначено, що страта відбулася поблизу Кринків Олешківської громади Херсонської області.

Вкотре представники країни-агресора показово ігнорують положення Женевської конвенції щодо поводження з військовополоненими, що свідчить про підтримку таких дій найвищим командуванням російських збройних сил,
– наголосили в Офісі генпрокурора.

Додали, що за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством – частина 2 статті 438 Кримінального кодексу України.

Окупанти розстріляли військовополонених біля Кринків / Колаж Офісу генпрокурора

24 Канал висловлює щирі співчуття рідним і близьким вбитих окупантами українських захисників. Вічна пам’ять і слава Героям!Черговий воєнний злочин російських загарбників: реакція омбудсмена

На розстріл українських військовополонених вже відреагував Уповноважений з прав людини. Дмитро Лубінець наголосив, що це черговий воєнний злочин російських окупантів.

Омбудсмен зазначив, що коли саме і де він був скоєний, наразі невідомо. За попередньою інформацією, сталося це біля села Кринки на Херсонщині.

Зверніть увагу! На відео чітко видно, що троє беззбройних українських воїнів лежать у рівчаку, а російські окупанти умисно їх розстрілюють.

Жорстоке відео вбивства не показуємо з етичних міркувань. Переглянути його можна за посиланням у телеграмі Лубінця.

Убивство військовополонених є зухвалим порушенням Женевської конвенції про поводження військовополоненими та тяжким міжнародним злочином. Такі випадки, на жаль, непоодинокі та є системною практикою підступного ворога,
– підкреслив Уповноважений з прав людини.

Додав, щодо чергового порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права негайно звернувся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, аби організації задокументували цей факт. Це має стати доказовою базою для трибуналу над воєнними злочинцями.

“Світова спільнота має дати Росії чіткий сигнал — сліди воєнних злочинів не вдасться приховати. Воєнні злочини не мають строку давнини. І на лаві підсудних опиняться ті, хто їх скоїв, і ті, хто віддавав злочинні накази”, – наголосив Дмитро Лубінець.

Важливо! Омбудсман зазначив, що наразі докладаються зусилля для збору додаткової інформації про військову частину, до якої належали розстріляні військовослужбовці ЗСУ, та встановлення їхніх осіб.Чому ворог оприлюднив жорстоке відео: яка ситуація у Кринках

Деталі щодо розстрілу військовополонених ще встановлюються. Про це заявила керівниця пресцентру Сил оборони Півдня.

Наталія Гуменюк пояснила, що, дійсно, по такому відео важко ідентифікувати людей. Ситуацію уточнюють, розбираються з нею, звісно, разом з правоохоронними органами.

Те, що такі випадки вже відбувалися не один раз, коли беззбройних військовослужбовців, зокрема, військовополонених, ворог розстрілював, ми вже фіксували такі факти на інших ділянках фронту,
– наголосила Гуменюк.

Додала, що всі випадки ретельно документуються й лягають в основу подальшого кримінального провадження, зокрема, до міжнародного трибуналу.

Те, що ворог намагається таким чином тиснути й публікує подібні відео, прив’язуючи їх конкретно до плацдарму Кринків, говорить про те, що успіхів у нього там, як і раніше, немає. Він продовжує штурми, вишукуючи нові тактики, але вони виявляються для нього все ж таки безрезультатними,
– підкреслила керівниця пресцентру Сил оборони Півдня.

Також зазначила, що хоча окупанти намагалися збільшити кількість штурмових груп, заходити з різних боків, – це теж не мало результату. Було до 16 штурмів за одну добу, росіяни підіймали рівень напруги, але все ж таки знову втрачали 60% особового складу й поверталися ні з чим.

Наразі російські загарбники повернулися до більш звичної кількості штурмів. Зокрема, проводять 5 – 6 за добу. Бійці Путіна намагаються діяти вже повноцінними штурмовими групами, як робили це раніше, але бронетехніку, як і раніше, не застосовують.

Де розташовані Кринки: дивіться на карті

Хто міг віддати злочинний наказ: ЗМІ встановили ймовірних вбивць

Журналісти evocation.info повідомили, що їм вдалося встановити командира російського підрозділу, який віддав наказ розстріляти українських військовополонених біля Кринків.

За даними ЗМІ, воєнний злочин скоїли загарбники з 328 полку 104 дивізії. Наказ, ймовірно, віддав Сергій Іштуганов. Метою було залякування бійців ЗСУ.

Іштуганов, ймовірно, віддав наказ убити військовополонених біля Кринків /Колаж evocation.info

До речі, аналітики бази даних про окупантів та колаборантів Evocation також заявили, що наказ про розстріл українських військовополонених під Кринками міг віддати полковник Сергій Іштуганов. До речі, цей воєнний злочинець має путінське звання “герой Росії”.

Розстріл українських військовополонених скоїли військовослужбовці 328 полку 104 дивізії Повітряно-десантних військ Росії за наказом Іштуганова для залякування бійців ЗСУ,
– пише Evocation.

Іштуганов воює проти України з початку повномасштабного вторгнення. Він воював у складі 31-ї десантно-штурмової бригади, був заступником командира. Цей підрозділ намагався захопити аеродром Гостомель під Києвом, а потім брав участь у боях в Донецькій області.

У грудні 2022 року Іштуганов отримав нагороду від Путіна – зірку “героя Росії”. За даними Evocation, наразі він командує 328 полком 104 дивізії “вдв” Росії, який створили восени 2023 року.

З листопада з’єднання дислокується на Херсонському напрямку. Зокрема, до його зони відповідальності входить лівий берег Дніпра.

До речі, військовослужбовців з цього полку неодноразово звинувачували у вимаганнях, грабежах і вбивствах мирного населення на тимчасово окупованій частині Херсонської області. Крім того, видання пише, що командири особового складу з’єднання теж відзначались жорстокістю.

Зауважимо, представник ГУР Андрій Юсов повідомив, що Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими збирає та перевіряє інформацію щодо цього воєнного злочину окупантів.

Зверніть увагу! Від початку повномасштабної війни російські загарбники неодноразово вбивали беззбройних полонених українських військових. Лише за цю зиму – з 1 грудня 2023 до 29 лютого 2024 року моніторингова місія ООН з прав людини зафіксувала страту окупантами щонайменше 32 полонених українських захисників.

Однак, Дмитро Лубінець наголосив, що за цей період ворог вбив не 32 військовополонених, а набагато більше. Також омбудсмен наголосив, що через беззубу позицію міжнародних організацій Росія продовжує вбивати наших військовополонених.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *