Чи може студент здобувати дві вищі освіти одночасно

В Україні студенти, які навчаються в закладах вищої освіти, мають право одночасно здобувати дві освіти.

При цьому одночасно студент може навчатись як за кількома освітніми програмами в одному навчальному закладі, так і в кількох різних закладах вищої освіти.

Таке навчання можливе за умови здобуття тільки однієї вищої освіти за кожним ступенем за кошти бюджету.

Паралельне навчання

Одночасне навчання з метою здобуття двох різних освіт називають паралельним.

Паралельна освіта – це навчання одночасно за двома спеціальностями та можливість отримати два дипломи про вищу освіту після 4 років навчання.

При цьому одну освіту студент у разі вступу на бюджетну форму навчання здобуває безкоштовно, а ось другу освіту він має право здобувати лише на комерційній основі, тобто на контракті.

Щодо форми – денної чи заочної, то в законодавстві немає заборони на одночасне навчання на 2 спеціальностях на денній формі. Але студент має зважити свої фізичні можливості, адже денна форма навчання передбачає фізичну присутність на лекціях та семінарах, навіть коли вони відбуваються онлайн.

Зважаючи на запроваджений правовий режим воєнного стану в Україні та той факт, що багато вишів працює дистанційно, вирішити питання присутності на заняттях для студентів стає легшим завданням, адже викладачі багатьох вишів йдуть назустріч студентам та з розумінням ставляться до питання підключення та здачі необхідних робіт.

Також багато студентів, які вирішують здобувати дві вищі освіти одночасно, комбінують різні форми, наприклад, денний стаціонар на першій спеціальності з заочною формою на другій.

Деякі заклади вищої освіти можуть встановлювати певні обмеження для вступу для здобуття другої вищої освіти, наприклад, можливість вступу лише за умови, що вступник уже здобуває такий самий або вищий ступінь не менше одного року та виконує у повному обсязі індивідуальний навчальний план.

Можливості перезарахування

Щоб полегшити процес навчання відразу в двох навчальних закладах на денному стаціонарі, оптимальним варіантом стане вступ на факультети за суміжними спеціальностями.

У такому випадку деякі дисципліни будуть збігатися, і результати іспиту в одному університеті можна буде перезараховувати в іншому університеті.

Таке перезарахування можливе і в ситуації, коли студент навчається не на суміжних спеціальностях. Наприклад, якщо у студента збігаються дисципліни або певні модулі, їх теж можна перезарахувати, звернувшись в деканат другого навчального закладу.

Строки вступу

Заклади вищої освіти, які проводять додатковий набір, самостійно визначають строки додаткових сесій (хвиль) подання документів для вступників, які бажають вступити на контракт, у тому числі й для здобуття другої вищої освіти.

Відповідно до Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2023 році, додатковий набір студентів-контрактників може тривати з 1 вересня до 30 листопада.

Тобто протягом вересня-листопада абітурієнт, який вже є студентом будь-якого курсу, у тому числі й першого, на бюджетній формі навчання, може подати заяву на вступ для здобуття ще однієї вищої освіти, на контракт.

Механізм вступу абсолютно ідентичний механізму, який вступник пройшов під час вступу в основний період, від подання заяви в електронному кабінеті до накладання електронного підпису для підтвердження вибору місця навчання.

Дізнатись про те, чи проводить певний заклад освіти додатковий набір на обрану студентом для другої освіти спеціальність можна, переглянувши конкурсні пропозиції вишу. Там же вступник може дізнатись і про дати приймання заяв в електронному кабінеті в разі оголошення додаткового набору вишем.

Деякі заклади вищої освіти зауважують, що конкурсні пропозиції можуть створюватися за необхідністю. Це значить, що у випадку відсутності відповідної конкурсної пропозиції в електронному кабінеті вступник має звертатися до вишу через електронну пошту для її активації. 

Дві безкоштовні освіти

Згідно з чинним законодавством, одночасно навчатися на бюджеті за двома напрямами заборонено.

Але якщо студент хоче отримати дві освіти безкоштовно, він може поєднувати різні ступені освіти.

Наприклад, навчаючись на бакалавра чи магістра на бюджеті, студент також може вступити до закладу професійно-технічної освіти і здобути додаткову чи нову спеціальність також безкоштовно.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *