Чому іноземні студенти обирають навчання в Україні?

У 2021 році зареєстровано понад 65 тисяч запрошень для іноземних абітурієнтів, які бажають здобути вищу освіту в Україні. Це рекордний показник за останні 10 років.

Якщо підсумувати інформацію щодо країн походження іноземних абітурієнтів, яким було зареєстровано запрошення на навчання у 2021 році, маємо таку статистику:

Приємно зазначити, що, незважаючи на пандемію COVID-19, Україна залишається однією з найбільш популярних дестинацій у світі для здобуття вищої освіти.

Проте складнощі, з якими доводиться стикатися іноземним абітурієнтам під час оформлення візи, а також публікації ЗМІ про загострення ситуації на кордоні з Російською Федерацією призводять до того, що реальна кількість іноземних студентів, які в результаті обрали Україну як країну навчання, на жаль, менша, ніж кількість зареєстрованих запрошень.

Причини популярності української вищої освіти серед іноземних студентів

Спеціалісти Українського державного центру міжнародної освіти запитали іноземних студентів, чому вони вибрали Україну, і отримали такі відповіді:

Для англомовних студентів (зокрема, студентів із Індії, Нігерії, Туреччини) вартість навчання є однією з основних причин вибору України, у той час як для іноземних студентів, які навчаються українською мовою (зокрема студентів із країн пострадянського простору, Марокко, Китаю) вирішальну роль відіграє можливість навчання в Європі і визнання диплому на батьківщині. Дослідження доступне за посиланням.

Вартість навчання з гуманітарних дисциплін у країнах ЄС не надто відрізняється від вартості навчання у провідних українських університетах (так, наприклад, рік навчання в денній магістратурі за освітньою програмою «Міжнародні відносини» у Варшавському університеті коштує 3000 євро, а в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка вартість становить близько 2600 євро).

Більш того, на відміну від європейських, українські університети зазвичай не надають стипендії іноземним студентам, і, відповідно до українського законодавства, під час навчання вони не мають можливості працювати навіть частково.

Однак вартість навчання за медичним напрямом в університетах країн ЄС набагато вища, що приваблює іноземців до України. Саме медицина є найпопулярнішою спеціальністю, яку вибирають іноземні абітурієнти.

Найбільш популярними серед іноземних абітурієнтів спеціальностями були:

  • 222 Медицина (11695);
  • 073 Менеджмент (6043);
  • 051 Економіка (1746);
  • 221 Стоматологія (824);
  • 122 Комп’ютерні науки (792).

Навчанням на підготовчих (мовних) курсах / факультетах цікавилися 37109 іноземців, в основному з таких країн, як Нігерія, Марокко, Алжир, Індія, Пакистан тощо.

Можливість вступу на основне навчання двічі на рік, а також продовження термінів вступу для іноземців у 2022 році через пандемію COVID-19 дозволило зареєструвати 11082 запрошення на навчання лише у період з 1 листопада по 15 грудня 2021 року. Важливо підкреслити, що початок занять у грудні ніяк не впливає на тривалість і якість навчальної програми – кількість навчальних годин для іноземців, які прибули на навчання до українських закладів освіти у грудні, залишається такою ж, як і для студентів, що почали навчання 1 вересня, відповідно до затверджених навчальних планів університетів.

Отже, основними конкурентними перевагами, що зумовлюють вибір України серед іноземних студентів, залишаються співвідношення якості і вартості навчання, визнання українських дипломів за кордоном, а також можливість вступу на основне навчання двічі на рік.

Популяризація можливостей здобуття вищої освіти для іноземців

З метою збільшення кількості іноземних студентів в Україні розпорядженням КМУ від 21 квітня 2021 року № 350-р на виконання Указу Президента України «Про вдосконалення вищої освіти в Україні» від 3 червня 2020 року № 210/2020 було затверджено План заходів щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів до 2025 року.

На виконання Указу Президента України №210/2020 «Про вдосконалення вищої освіти в Україні» та з метою популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів протягом 30 березня – 1 квітня 2021 року відбувся візит делегації Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру міжнародної освіти та керівників закладів вищої освіти (представників майже 80-ти провідних закладів вищої освіти України) на чолі з міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом до Республіки Таджикистан.

Під час візиту у столиці Республіки Таджикистан місті Душанбе відбувся освітній форум «Навчайся в Україні», форум ректорів провідних університетів України і Республіки Таджикистан, зустріч із випускниками українських закладів вищої освіти, які зараз очолюють різні органи влади у Республіці Таджикистан. Серед випускників українських закладів освіти – міністр закордонних справ Республіки Таджикистан Сіроджиддін Мухріддін, начальник Інституту підвищення кваліфікації Митної служби при Уряді Республіки Таджикистан Йор Амірійон, заступник директора Агентства цивільної авіації при Уряді Республіки Таджикистан Азіз Набізода, начальник управління міжнародних відносин міністерства освіти і науки Республіки Таджикистан Ілхом Камолзода та інші. За результатами візиту було підписано понад 130 угод між закладами вищої освіти України і Таджикистану.

У листопаді 2021 року відбувся аналогічний візит делегації МОН та керівників закладів вищої освіти на чолі з міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом до Республіки Узбекистан.

22–23 квітня 2021 року на виконання Плану заходів щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів відбувся ІІІ Український форум міжнародної освіти – найбільший захід із міжнародної освіти в Україні.

Спікерами форуму були понад 30 провідних українських та іноземних освітніх управлінців, дипломатів, науковців, експертів та фахівців у сфері інтернаціоналізації вищої освіти. Загалом онлайн трансляцію форуму (на сторінці Українського державного центру міжнародної освіти у Фейсбук) подивилося понад 10 тисяч глядачів.

У вересні 2021 року у м. Абуджа (Федеративна Республіка Нігерія) проходив захід «Дні української освіти в Нігерії – 2021», у якому взяли участь Український державний центр міжнародної освіти та провідні українські університети. Захід проводився за підтримки Посольства України у Федеративній Республіці Нігерія. Метою заходу була популяризація вищої освіти України на ринку освітніх послуг країн Західної Африки, поширення в інформаційному просторі Нігерії відомостей про освітні можливості України, а також збільшення присутності іноземних студентів в українських закладах вищої освіти.

На виконання Плану заходів щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів було підготовлено Стратегію маркетингу послуг з вищої освіти на міжнародному освітньому ринку на період до 2025 року, що є дорожньою картою подальшого розвитку міжнародної освіти в Україні.

Маємо сподівання, що покращення епідеміологічної ситуації в світі дозволить нам реалізувати цьогорічні амбітні плани щодо освітніх місій у Нігерії, Кенії, Південно-Африканській Республіці, Марокко, Ізраїлі. Досвід показує, що саме такі просвітницькі заходи є найбільш ефективним та важливим інструментом просування іміджу України і популяризації нашої освіти у світі.

вузи України

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *