Філософія в Тарту: стартовий майданчик вашої кар’єри

PR

Тартуському університеті, Естонія.

Як казав Жиль Дельоз, «я зрозумів, що хочу займатися філософією – або взагалі нічим». Ці слова досить точно пояснюють мій вибір фаху. Без перебільшень скажу, що я прийшла у філософію за покликом серця.

Я почала вивчати філософію дванадцять років тому в Києво-Могилянській академії та закінчила свою першу магістратуру в КНУ ім. Шевченка. Потім я планувала вступити на PhD за кордоном, аби побудувати академічну кар’єру. Але, читаючи вимоги до PhD кандидатів на сайтах європейських університетів, я не відчула, що готова до цього.

Стало очевидно, що, якщо я хочу чогось досягти у філософії, мені потрібна друга магістратура англійською мовою за кордоном. Того ж літа до Києва приїхав мій знайомий, який навчався у Тартуському університеті. Від нього я і дізналася про цю програму. Він захоплено розповідав про маленьке (лише 100 000 жителів!) містечко Тарту, облаштоване навколо кампусу, про міжнародну спільноту студентів і викладачів, про студентське життя і цікаві лекції, про білі ночі. Ці розповіді мене вразили. Я обрала магістерську програму з філософії саме у Тартуському університеті, тому що вона англійською мовою, безкоштовна і не має чіткої спеціалізації.

Вступний процес

Вступний процес дуже простий. В Естонії усе відбувається онлайн – і це відчутно вже на рівні подачі документів. Потрібно просто завантажити на Dream.Apply скан-копії своїх документів про освіту (якщо вони українською – потрібен завірений переклад), результати тесту на знання англійської мови, а також творче завдання – есе на будь-яку тему з філософії англійською мовою. Дуже раджу зважити на міжнародні стандарти під час написання есе та за можливості дати його на вичитку носію мови. Наступний етап вступних випробувань – онлайн інтерв’ю.

Навчання

Мені пощастило навчатися безкоштовно. Також, якщо добре навчатися, то з другого семестру можна отримувати 100 євро щомісяця за успішність у навчанні. У Естонії можна навчатися і працювати без обмеження робочих годин, тому під час навчання я також підробляла.

Філософський факультет Тартуського університету входить до топ-200 у світі (QS Subject Ranking). До речі, Тартуський університет відомий завдяки «батькові» семіотики – Юрію Лотману, і тепер тут на філософському факультеті є окремий інститут семіотики, де зараз викладає його син, Михаїл Лотман.

Викладачі тут з усього світу – з Британії, США, Італії тощо. Найперше, що мене вразило, – повага до студентів та стосунки між викладачами та студентами на рівних. Викладачі поважають думку студентів, дають конструктивний та корисний зворотній зв’язок. Адміністрація прагне підтримати студентів, допомогти, якщо щось не виходить.

У Інституті філософії чотири кафедри: теоретична філософія (переважно аналітична), історія філософії (переважно континентальна), практична (етика, естетика тощо) та філософія науки. Можна обирати будь-які курси англійською мовою на своєму та інших факультетах. Якщо вас цікавить щось, про що немає окремого курсу, можна індивідуально займатися із викладачем. Багато хто так і робить, особливо перед тим, як здавати диплом.

Одразу на початку першого курсу потрібно обрати наукового керівника та тему диплому. Це не означає, що ви зобов’язані дотримуватися цього, я, наприклад, тричі за два роки змінювала тему та наукового керівника. Звісно, це залишило мені мало часу для написання диплому, та я впоралася і навіть отримала диплом з відзнакою (cum laude).

Частиною програми є «практика». Задум цієї практики – щоби студенти спробували себе у своїй професії поза університетом. У випадку філософії, утім, студенти зазвичай знаходять практику в стінах університету – як викладачі або асистенти викладачів. Я викладала власний авторський курс під час магістратури – про смерть і сенс життя.

Найбільше в Тартуському університеті мені подобається свобода – можна розвивати будь-яку тему, яка цікавить.

У Тарту панує міжнародна атмосфера, тут навчаються студенти з різних куточків світу. Також тут є дружна українська діаспора, є навіть чат у Фейсбуці, де зараз 200 чоловік – нинішні й колишні студенти Тартуського університету. Оселитися можна у комфортному гуртожитку в п’яти хвилинах пішки від філософського факультету (варстість приблизно 120 євро).

Після успішного закінчення магістерської програми я вступила на PhD до Центру етики як дослідження людських цінностей в Чехії, тож я досягла своєї мети. Далі я хочу викладати філософію.

Я би порадила тим, хто розглядає цю програму, пам’ятати, що філософія – це не лише кар’єра, а стиль життя. Тартуський університет стане чудовим стартовим майданчиком для вас.

Дізнатися більше про магістерську програму «Філософія» при Тартуському університеті, Естонія, можна за посиланням . Також слідкуйте за новинами закладу в Телеграмі.

освіта за кордоном

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *