Навчання IT в Естонії: можливості та перспективи

PR

Тартуському університеті, Естонія.

Як я дізналась про Тартуський університет?

Після закінчення бакалаврату в Україні я вирішила, що хочу продовжити своє навчання за кордоном. Я розглядала декілька варіантів, і Тартуський університет в Естонії був одним із ним. Про заклад я дізналася від свого друга, який сам тут навчається. Вирішальним фактором для мене стала можливість навчатися безкоштовно.

У Тартуському університеті я навчаюсь на програмі «Комп’ютерні науки». Після бакалаврату в Києві за цією ж спеціалізацією я вирішила, що хочу продовжити вдосконалюватись у цій сфері. Програма в естонському університеті привабила мене практичним підходом: вміння застосовувати отримані знання для розв'язання реальних проблем є важливим для мене.

Сама програма складається з декількох модулів: обов’язкові курси, курси на вибір, семінари, практика та диплом. Обов’язковий модуль складається лише з чотирьох курсів і завершується після другого семестру, але водночас він потребує багато часу та зусиль.

Мені дуже подобається відчуття свободи в плані вибору предметів. Ти можеш сам обирати курси, які тобі цікаві! Це може бути як скетчінг, так і криптографія.

Окрім цього, наприкінці першого семестру студенти обирають одну із спеціальностей – «Наука про дані», «Теоретична інформатика» або «Розподілені системи». Я зупинилась на «Науці про дані», де ми вивчали нейронні мережі, нейронауку (як працює мозок) та нейролінгвістичне програмування. Окрім знань у своїй сфері, я також отримала досвід командної роботи завдяки різноманітним проєктам. Працювати зі студентами з різних країн – велике задоволення!

Підготовка до вступу

Підготовку до вступу в університет я розпочала за шість місяців. Найскладнішим було складання IELTS, але завдяки різноманітним ресурсам, доступним в Інтернеті, я успішно склала тест.

Після цього я працювала над мотиваційним листом. Усі вимоги до нього доступні на сайті університету, тому я просто відповіла на поставлені запитання. Через те що на момент вступу я ще навчалась в університеті, у мене не було диплома бакалавра, тому я звернулась до деканату, щоб отримати виписку з оцінками.

Усі документи були готові в кінці січня, і саме тоді я подала документи. Мені не потрібно було проходити інтерв’ю для вступу, тому залишалося тільки чекати.

Позитивний результат про зарахування я отримала в середині травня. Моєму щастю не було меж, адже я також отримала стипендію, що покриває навчання, та стипендію на проживання!

Соціальне життя

Університет розташований у безпечному та затишному містечку Тарту. Тут є багато парків, спортивних клубів, пляжів, тому завжди можна знайти, чим зайнятися. Це трапляється дуже рідко, щоб не було ніяких заходів для студентів, наприклад, нещодавно був вебінар про те, як справлятися зі стресом під час іспитів. Я ж зазвичай у свій вільний час ходжу до басейну або проводжу час на природі.

Моє найулюбленіше місце – це університетський ботанічний сад: він не тільки дуже гарний, а й є ідеальним місцем для навчання навесні та влітку. Окремо хочеться виділити красу Тарту взимку – усе виглядає так, наче в казці!

Також в університеті є наставники, до яких може приєднатися кожний! Я ж є міжнародним амбасадором та допомагаю тим, хто зацікавлений в навчанні в Тартуському університеті.

Кар’єрні перспективи

Після завершення магістратури я планую знайти роботу в Естонії, пов’язану з наукою про дані. Естонія – це країна, яка відома своїм швидким розвитком у сфері інформаційних технологій, тому завжди можна приєднатися до якогось стартапу або навіть запустити свій.

Багато моїх тутешніх друзів поєднують роботу та навчання. Деякі з них працюють у Таллінні та приїжджають до Тарту складати іспити.

Окрім цього, багато компаній пропонують стажування. Наприклад, в Інституті комп’ютерних наук можна приєднатися до Індустріальної програми. Таким чином, 50% навчання буде проходити в компанії-партнері університету. Я є частиною цієї програми, і вже з лютого позаминулого року працюю над розробкою технології для безпілотного автомобіля разом з ТУ та Bolt.

Також великою перевагою цієї програми є можливість писати диплом разом з компанією! Більш того, кожен понеділок університет розсилає студентам лист з доступними стажуваннями та позиціями в різних компаніях.

Тож знайти роботу в Естонії після навчання не дуже важко. Якщо ви переживаєте, що не знаєте естонської мови, це також не проблема, адже майже всі вільно спілкуються англійською!

Отже, я дуже рекомендую вивчати комп’ютерні науки в Тартуському університеті. Ви отримаєте не тільки багато знань та практики, але й неймовірний досвід у комунікації, командній роботі та менеджменті. Майбутнім вступникам Тартуського університету бажаю успіхів та раджу бути уважними зі всіма документами та дедлайнами!

Дізнавайтесь більше про магістерську програму «Комп'ютерні науки» при Тартуському університеті, Естонія за посиланням та слідкуйте за новинами закладу в Телеграмі.

освіта за кордоном

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *