Як не забути англійську мову під час перерви у навчанні

PR

Існує думка, що у випадку, коли людина ретельно вивчає іноземну мову, ці знання залишаються з нею до кінця життя. Проте дехто не погоджується з цим і стверджує, що з часом все забувається. Що ж робити, щоб не скотитись до рівня Elementary? Пояснюють викладачі онлайн-курсів англійської Studicom.

Забути мову – це реально?

Так, реально. Забувається все набагато простіше та швидше, ніж вивчається. Причому існує особливий зв'язок між «висотою» рівня мови та процесом забування: що нижчий ваш показник знань, то швидше мова почне вивітрюватися з голови. Зрозуміло, це не означає, що зітреться з пам'яті все до останньої букви. Звичайно, елементарні основи, на кшталт алфавіту та нескладної лексики, залишаться назавжди. А ось граматика та складна лексика без постійної практики довго не зможе зберігатись у пам'яті. До речі, «найстражденнішою» навичкою виступає у цьому випадку розмовна мова, адже саме вона найшвидше починає погіршуватися.

Трапляється і таке, що люди складають іспити, отримують мовні сертифікати з присвоєнням рівнів Advanced або Upper-Intermediate, після чого перебувають у щирій впевненості у тому, що мова залишиться з ними назавжди і забути її – це не їх варіант. Проте минає час, постійної практики немає, і раптово виявляється, що підтвердженого рівня мови також немає.

Неможливо забути лише одну мову – свою рідну. І то за умови, що людина розмовляла нею з самого дитинства, як мінімум 15-20 років. А для того, щоб англійська мова забувалася не так швидко, рекомендується досягти при її вивченні як мінімум середнього рівня знань.

Наочно показати це можна на прикладі: уявімо, що людина – це птах. Коли вона вивчає іноземну мову, то злітає все вище та вище. Якщо в один з моментів вона вирішить, що набрала достатню висоту і припинить працювати крилами, то станеться цілком логічний наслідок – падіння вниз.

У ході вивчення англійської все відбувається за тією ж самою схемою. Для неї не передбачено «майданчика для відпочинку», закріпити знання на все життя не можна. Тому потрібно або «літати», або бути готовим до падіння. Що вибирати – кожен вирішує сам.

Що робити для підтримки знань на належному рівні

Зрозуміло, що не кожен день люди готові вивчати мову. Часом немає часу, грошей чи сил на відвідування уроків із викладачем. Тому слід скористатися кількома нескладними хитрощами та порадами, які ідеально підійдуть зайнятим людям. Це допоможе не втратити набутих навичок і не витратити багато часу та грошей.

1. Розмовляти англійською потрібно хоча б кілька хвилин на день.

Як уже було сказано, навичка говоріння втрачається швидше, ніж усі інші. Відповідно, їй потрібно приділяти найбільшу увагу. 5-10 хвилин на день слід виділяти на те, щоб закріплювати наявні знання.

Дехто не розуміє, про що розмовляти. Все досить просто: наприклад, можна розповідати собі про те, що непокоїть. Це буде і тренування мови, і водночас психологічне розвантаження. Можна розповісти про прочитану статтю, книгу, про те, що відбувається у світі, який одяг зараз у моді, що сталося за день та інше. Звичайно, найкраще буде, якщо вам вдасться знайти співрозмовника, який зможе підтримати розмову.

2. Визначити, яка з навичок (крім говоріння) слабшає найшвидше.

Хоча порада і не така вже практична, але вона сприяє тому, щоб пріоритети у вивченні мови розставлялися правильно. Потрібно зрозуміти, чому саме слід приділяти увагу найбільше. Зрозуміти це можна за рахунок спецтестів. Вони покажуть, де допущено найбільше помилок.

3. Переклад текстів з англійської українською мовою.

Підбирайте тексти на цікаву тему та регулярно займайтеся їх перекладом. Це сприятиме не лише закріпленню мовних навичок, а й збільшенню словникового запасу.

4. Читати англійською на ніч.

У процесі читання вам обов'язково зустрінуться як знайомі слова, які буде корисно повторити, так і нові, які сприяють закріпленню нової лексики. Крім того, це просто цікаво. А щоб не сприймати читання як рутинний обов'язок, краще вибирати ті тексти та книги, які викликатимуть задоволення. Наприклад, такі, які були б цікаві вам для прочитання і рідною мовою.

5. Перегляд шоу та серіалів англійською.

Немає жаги до читання? Однак є улюблений фільм, серіал чи мультфільм, який можна дивитися англійською мовою. За часом це триватиме від 20 до 60 хвилин. А якщо ви готові витрачати більше часу, зверніть увагу на голлівудські блокбастери. Перегляд таких фільмів в оригіналі – справжнє задоволення.

6. Попрацювати «репетитором».

Ця порада не передбачає необхідності стати справжнім викладачем мови. Але безоплатно допомагати тим, хто зараз вивчає англійську, наприклад, дитині, друзям, батькам, родичам – цілком реально. Адже можна пояснювати складні їм теми, заодно закріплюючи ці навички й для себе.

7. Шукати інформацію англійською.

Потрібен рецепт нового салату або торта, будь-яка інша інформація щодо ваших захоплень, огляд нового гаджета? Їх завжди можна знайти в інтернеті англійською.

8. Підписатися на тематичні пабліки у соціальних мережах.

У соцмережах дуже багато груп, основне спрямування яких полягає у вивченні мови. Щодня там викладаються картинки, картки та тексти, які дозволять тренувати та покращувати свої мовні навички.

9. Висловлювати власну думку.

Зробити це можна не тільки українською мовою, а й іноземною. Не обов'язково одразу намагатися будувати складні речення: адже висловлювати емоції англійською у вигляді простих фраз – це досить легко.

10. Ведення записів іноземною мовою.

Наприклад, можна вести блог, і всю інформацію у ньому подавати англійською. А якщо не хочете публічності, можна обмежитися щоденником з планами, записаними мовою, що вивчається.

11. Співати пісні.

Особливо ця порада підійде любителям караоке, адже вони зможуть поєднати улюблене заняття та вивчення мови.

12. Прослуховування аудіокниг.

Цей спосіб добре підходить для тих, хто має достатньо вільного часу. Не обов'язково робити це вдома: прослуховування книг можливе і за кермом, у поїздках, на пляжі тощо.

До речі, якщо так вийшло, що деякі навички англійської мови були втрачені, то не варто судомно намагатися визначити, наскільки все погано. Найкраще почати спокійно відновлювати знання. А якщо не вдається зробити це самостійно, звертайтеся за допомогою до викладача.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *