Історія України в НМТ має бути предметом за вибором, – Бабак

Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак наполягає на тому, щоб у 2023 році історія України була предметом за вибором у національному мультипредметному тесті.

Про це він сказав в інтерв’ю Інтерфакс -Україна,  відповідаючи на запитання щодо переліку тестів НМТ.

Зокрема, він висловив сподівання, що дискусія щодо обов’язковості тесту НМТ з історії України не буде «скочуватися до рівня боротьби патріотизму з логікою».

За його словами, йдеться про те, що відсутність предмета за вибором вступника призведе до того, що на медичні або енергетичні спеціальності будуть вступати ті, хто краще знає історію. Тому комітет буде до останнього боротися за надання вступнику права обрати один із предметів НМТ на власний розсуд.

«Це була проблема НМТ минулого року, коли у нас було три обов’язкові предмети і тільки вони: українська мова, математика, історія України. І всі на основі цих дисциплін вступали у виші. Уявіть собі, що в медицину чи енергетику вступав той, хто краще знає історію, – це біда. Я не уявляю собі, як ці лікарі потім підуть робити операцію військовим і будуть добре розбиратися в епохах становлення нашої держави і не розбиратися в біології. Тому цього року ми додали цей предмет на вибір, інакше не можна, і ми будемо за нього боротися до останнього. Сподіваюся, що здорового глузду у Верховній Раді вистачить на це», – сказав голова профільного комітету.

Також він заявив, що не можна виключати математику з обов’язкових предметів НМТ, якщо у держави є плани будувати високотехнологічне суспільство.

«Ми яке суспільство хочемо побудувати? Високотехнологічне чи таке, яке у нас було? Якщо високотехнологічне, то потрібно, щоб діти знали математику, хоча б на елементарному рівні. Якщо ти виключаєш математику з обов’язкових предметів – її ніхто не вчить», –  заявив голова комітету.

Окрім того, за його словами, студенти вже почали готуватися до НМТ за раніше оголошеним механізмом.

«Тому я пропонував би цього року вже нічого не змінювати. При тому, що ви не уявляєте, як я розумію важливість історії України для свідомості дітей, які виходять зі школи. Я не проти зробити її третім обов’язковим предметом, але робити з трьох годин тестування чотири години – мені шкода абітурієнтів, це важко», – додав він.

Вступ.ОСВІТА.UA в Telegram.

ЗНО

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *