Кремль зосередився на відносинах із Гагаузією: у ISW пояснили мету Росії

Кремль посилив увагу до відносин із Гагаузією / Скриншот із відео

Росія веде повномасштабну війну проти України та продовжує створювати загрозу для інших країн. Зокрема, вона готує підґрунтя для інших операцій.

Росія хоче використати молдовські регіони Придністров’я і Гагаузію, для дестабілізації Молдови. Кремль вже посилив свою увагу до відносин із цими регіонами.

Обидва регіони можуть використати

У Росії почали акцентувати увагу на відносинах із Гагаузією після зосередження на іншому проросійському регіоні Молдови, сепаратистському Придністров’ї. Аналітики вказують, що це означає, що Кремль сподівається використати обидва ці регіони для виправдання гібридних операцій, спрямованих на дестабілізацію і подальшу поляризацію Молдови напередодні переговорів про вступ країни до ЄС і президентських виборів у Молдові пізніше 2024 року.

Це пов’язано із тим, що проросійська очільниця Гагаузії Євгенії Гуцул зустрічається із російськими чиновниками. Зокрема, 6 березня вона зустрілася з президентом Росії Владіміром Путіним у Сочі, де Путін “пообіцяв підтримувати Гагаузію і гагаузький народ у захисті законних прав, повноважень і позицій на міжнародній арені”.

Кремль готує гібридну війну проти ще однієї країни

  • Голова МЗС Росії Сєргєй Лавров побував на Анталійському дипломатичному форумі у Туреччині. Як повідомляє ISW, російський дипломат використав цей майданчик для просування кремлівських наративів.
  • Особливий акцент Лавров робив на Молдові та Придністров’ї, проводячи паралелі з Україною. Ймовірно, Кремль готує підгрунтя до гібридних операцій.
  • Голова МЗС Росії намагався переконати присутніх, що кроки уряду Молдови нагадують дії Києва – Лавров намагався провести паралелі політики Молдови щодо Придністров’я з Україною до 2014 року. Він також стверджував, що Молдова дискримінує російськомовних.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *