МОН планує впровадити співфінансування здобуття вищої освіти

Впровадження системи грантового фінансування здобуття вищої освіти має збільшити кількість студентів, які отримують державну фінансову підтримку навчання, на 30-40%.

На цьому наголосив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький під час онлайн-зустрічі з представниками громадського об’єднання «Прогресильні».

За його словами, грантова система започаткує інститут співфінансування в українській вищій освіті.

«Мова йде про інститут співфінансування. Не 100% держава або 0%, а має бути система, де держава покриває частину коштів навчання в системі вищої освіти», – пояснив Винницький.

Також він підкреслив, що грантове фінансування – це підсилення широкого конкурсу до закладів вищої освіти.

«Широкий конкурс передбачається однозначно, ніхто не відмовляється від широкого конкурсу. Тому що якщо дотепер широкий конкурс був на бюджетне місце, і це було або на 100% фінансування студента, або на нуль, ти або попадав, або не попадав, то грантове фінансування передбачатиме те, що студент обирає той заклад, ту спеціальність, де він буде вчитись, заходить як контрактник, але частина його контракту (ймовірно, достатньо велика частина) оплачується за рахунок гранту», – зазначив заступник міністра.

У Міністерстві освіти очікують, що грантове фінансування збільшить кількість людей, які отримують фінансову підтримку навчання у закладах вищої освіти.

«Замість того, щоб було 100-відсоткове, воно буде часткове, але більше людей отримають ті кошти», – резюмував Винницький.

фінансування освіти

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *