МОЗ наполягає: нещеплених освітян відсторонять від роботи

Виданий Міністерством охорони здоров’я наказ про віднесення освітян до переліку працівників, які підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, відповідає чинному законодавству, тому невакцинованих педагогів незабаром будуть відстороняти від роботи.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, повідомляє Укрінформ.

За словами Ляшка, механізм відсторонення за відмову від вакцинації вже давно працює.

Зокрема, він зауважив, що закон України «Про охорону праці» передбачає, що Державна служба з питань праці перевіряє умови праці. Якщо працівник ухиляється від проведення профілактичних медичних оглядів, або інших профілактичних заходів, які встановлені відповідно до законодавства, працівник відстороняється без збереження заробітної плати.

Він також нагадав, що наказ МОЗ набирає чинності за місяць.

«Через місяць кожен керівник суб’єкта господарювання, у такому випадку – директор школи, подивиться: хто вакцинований, хто не вакцинований, видає внутрішній наказ про відсторонення від виробничої діяльності педагога до моменту вакцинації на період карантину без збереження заробітної плати», – наголосив Ляшко.

Окрім того міністр охорони здоров’я повідомив, що найближчим часом будуть надані відповідні роз’яснення МОЗ і Державної служби з питань праці з зазначеного питання.

«Ми вийдемо з понеділка на брифінг разом з Держпраці», – зазначив Ляшко.

Він також повідомив, що вже були проведені кілька нарад з цього приводу, зокрема, й за участі Уповноваженої Верховної Ради з прав людини.
Водночас відсутність медичних працівників у переліку професій, які підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, міністр пояснив браком необхідної кількості фахівців.

«Чому медиків немає. Коли ми кажемо, що немає освітянина, питання в тому, що «перезакрити» його функцію у закладі освіти або функцію чиновника у міністерстві чи місцевій адміністрації може паралельно інший колега, збільшивши навантаження. Коли ми говоримо про медиків сьогодні, якщо буде у закладі невакцинованих два реаніматологи, і потрапить людина, яка потребує екстреної медичної допомоги, це може вартувати життя. Тому ми медиків зараз не включили», – сказав Ляшко.

Источник: osvita.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *