Найближчим часом протести на кордоні послабляться: колишній член уряду Польщі пояснив передумови

Пік протестів польський фермерів вже минув. Ситуація поступово ставатиме кращою, але, звісно, певні “спалахи” ще будуть.

Про це 24 Каналу розповів колишній член уряду Польщі Пьотр Кульпа, зауваживши, що опозиція використовує протести, аби показати, що польський уряд буцімто не в стані контролювати цю ситуацію. Це все відбувається на тлі виборів до органів місцевого самоврядування, які у квітні відбудуться у Польщі.

Фермери хочуть і надалі блокувати міста та кордон. Також, ймовірно, що будуть ще протести у Варшаві.

Уряд пробує послабити підтримку фермерів

Як наголосив Кульпа, польський уряд працює над ослабленням підтримки фермерів серед суспільства. І тут є вже позитивні результати. Спершу Туск “вкинув”, що може бути повне закриття кордону з Україною. Це обурило польський сільськогосподарський бізнес, який реалізує продукцію в Україні. Вони зацікавлені у співпраці. А-от проблеми створюють саме зерновики.

Паралельно Туск намагається протягнути заборону імпорту продукції з Росії. Латвія була першою країною, яка це зробила. Але вона дозволяє транзит, хоч треба його заборонити.

Думаю, ми пікову точку протестів пройшли. Зараз все буде йти вниз, але спалахи ще будуть. Мені здається, що протестувальники втрачають підтримку населення. Це видно по опитуваннях. Це значить, що уряд здобуде перемогу і укріпить позиції на результатах виборів. Те, що опозиція підтримує цей хаос… Це йде частково через профспілку “Солідарність”, де має вплив ПіС з минулої коаліції. У них немає програми. І вони намагаються вижити під час виборів,
– сказав Кульпа.

Деякі протестувальники заявляють про наміри повної блокади кордону з Україною та блокування головних доріг. Це – неприпустимо. Польща вже давно мала додати ключові дороги та переходу до переліку критичної інфраструктури.

Селяни ще не розуміють, що навіть якщо вони заблокують останнє зерно з України, то нічого не зміниться. Бо стався обвал світових цін. Минулий рік був нетиповим. Був добрий урожай. Є вже прогнози, де пишуть, що в цьому році зерна і сільськогосподарської продукції буде менше, ніж минулого року. І ця напруга зникне,
– зауважив Кульпа.

Також важливо витиснути росіян з ринку сільськогосподарської продукції. Ніхто не має купувати у країни-агресорки.

Протести фермерів у Польщі: коротко

  • Польські фермери продовжують блокувати кордон з Україною. А 6 березня у Варшаві взагалі стався масштабний страйк. Вони зібралися біля Сейму. Серед їхніх невдоволень – “зелений курс” ЄС, імпорт сільськогосподарської продукції з країн поза ЄС тощо.
  • Під час заворушень правоохоронці затримали понад 50 людей, які напали на поліцію. Деякі з них були п’яними.
  • Також Сейм Польщі ухвалив резолюцію про введення санкцій через імпорт російського та білоруського продовольства та продукції на територію ЄС. Імпорт приносить великі гроші бюджетам цих країн.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *