Не просто мир, це інше, – в ОП пояснили заяву Кулеби про перемовини з Росією

Коротка версія новини

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про можливі перемовини з Росією, але тільки після Саміту миру в Швейцарії у червні.
  • Україна настоює на досягненні справедливого миру з ізоляцією Росії як країни-агресорки.
  • Росія має бути зупинена і виведена з української території для завершення війни.
  • Саміт миру в Швейцарії планується як платформа для обговорення справедливого й тривалого миру для України – без участі Росії.

Подоляк прокоментував заяву Кулеби щодо можливості перемовин з Росією / Колаж 24 Каналу

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що після саміту миру у Швейцарії, який відбудеться у середині червня, можливі перемовини з Росією. Однак мовиться не про мир на будь-яких умовах.

Радник глави ОПУ Михайло Подоляк розповів 24 Каналу, що світ на Саміті в Швейцарії обговорюватиметься питання саме справедливого миру. Крім того, важливо світовій спільноті зафіксувати, на яких умовах можливо його досягти.

Потрібно зупинити Росію

Це питання інше, набагато ширше. Це питання про справедливий мир, це зовсім інше,
– наголосив він.

На жаль, Росія має ресурси для продовження ескалації. На Саміті миру потрібно закцентувати на тому, що для закінчення війни країна-агресорка повинна бути ізольована.

Це буде перший інавгураційний Саміт, де буде чітко зазначена позиція глобальних спільнот, що таке справедливий мир. Росія буде наполягати, що вона готова до переговорів, але на своїх умовах. Також важливо підкреслювати, що Україна не хоче продовжувати війну, але на умовах, щоб росіяни пішли з нашої території,
– зазначив Подоляк.

Водночас для того, щоб зупинити Росію потрібна велика кількість зброї, яка завдасть їй руйнівної шкоди по лінії фронту. Проте для цього має бути підготовлена платформа.

На жаль для України, умови для будь-якого переговорного процесу з країною-агресоркою будуть сформовані виключно на полі бою. Проте маємо підготувати рамку переговорів, де було б вказано, якими вони мають бути. Це повинні зафіксувати не тільки наші партнери, але й країни Глобального Півдня. Важливо, щоб вони розуміли, як буде фіналізуватись війна,
– відзначив радник глави ОПУ.

Позиція України щодо цього така:

  • ми усвідомлюємо, що в цій війні все буде вирішуватись на полі бою, а для цього потрібні певні інструменти та їхня певна кількість;

  • ми розуміємо, що потрібно зробити, щоб досягти справедливого миру;

  • ми хочемо, щоб міжнародна спільнота фіксувала неможливість толерування Росії – всі санкції та обмеження щодо неї мають дійсно діяти;

  • все це потрібно зробити, тому що є міжнародне право та правила, і Росія, яка їх порушила, має бути за це покарана.

“До миру є тільки один шлях – це Формула миру, де у пункту 6 зазначено: “виведення російських військ з території України в повному обсязі”. В інших випадках буде призупинення війни до наступних її етапів”, – зауважив Михайло Подоляк.

Важливо! Глава МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що на Саміт миру, який відбудеться 15 – 16 червня у Швейцарії, не має сенсу запрошувати Росію. Не можна гарантувати, що Москва діятиме добросовісно за столом перемовин. Мета Саміту миру – об’єднати країни, що поділяють принципи та підходи, на яких будуватимуться подальші дії, а такий формат не передбачає участі Росії. Проте Кулеба не виключив, що після проведення Саміту Москва може стати “учасницею переговорів”. Більше про Саміт Миру, який відбудеться в Швейцарії

  • Володимир Зеленський зазначив, що Саміт стане платформою для діалогу для досягнення “всеохопного, справедливого й тривалого миру для України” згідно зі Статутом ООН та нормами міжнародного права.
  • Президент України вважає, що кожна миролюбна країна має бути зацікавлена долучитись до цього заходу, оскільки Саміті будуть порушуватись питання важливі не тільки для України, а мирного співіснування в усьому світі.
  • Також Зеленський наголосив, що Росія не буде запрошена на Саміт миру. Проте за його підсумками буде створений конкретний план і ці напрацювання будуть представлені Росії.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *