Ворог на межі міста Часів Яр, удар по Дергачах, атака дронів у Росії: хронологія 799 дня війни

Хронологія 799 дня війни / Колаж 24 Каналу

Окупанти продовжують вдаватися до терору та скоювати воєнні злочини. Тим часом українські захисники продовжують тримати лінію фронту та давати гідну відсіч російським загарбникам.

Україна протистоїть Росії у повномасштабній війні вже 799 днів. Про головні події цієї доби – читайте у тексті 24 Каналу.

Хронологія подій 2 травня23:39 У Москві спалахнув завод з виробництва штучного каменю на чималій площі.
У прокуратурі Москви заявили, що у вогні – адміністративна триповерхова будівля на вулиці Буракова. Вони зазначали, що вогнем охоплено 2 500 квадратних метрів будівлі, стався частковий обвал покрівлі.
Як зазначають пабліки, спалахнуло підприємство з виробництва штучного каменю. Вочевидь, йдеться справді не про звичайну “адміністративну будівлю”.23:25 110 бригада два роки обороняла Авдіївку і знову повертається на фронт – щоб продовжувати допікати окупантам. Бійці кажуть: чули в перехопленнях, як окупанти скаржаться, що їх “дістала стодесятка”.

“110-та знову на бойових! Окупантам в пеклі вже пишуть пропуски. Ми виправимо це неподобство. Кожній ворожій поторочі – смерть! “Імперія” має розпастися!”, – написали в бригаді.

22:23 Північноатлантичний Альянс незадоволений зловмисними діями Росії на території країн НАТО. Він обіцяє на це відповісти.
Альянс зауважив, що протягом останніх тижнів були висунуті звинувачення кільком особам у зв’язку з ворожою державною діяльністю, яка охоплює Чехію, Естонію, Німеччину, Латвію, Литву, Польщу та Велику Британію.

“Ці інциденти є частиною кампанії з активізації діяльності, яку Росія продовжує здійснювати в євроатлантичному регіоні, зокрема на території Альянсу і через підконтрольних їй осіб. Це включає дезінформацію, саботаж, акти насильства, кібер- і електронне втручання, кампанії з дезінформації та інші гібридні операції”, – йдеться в заяві.

В НАТО наголосили, що вони аідтримують постраждалих членів Альянсу й солідарні з ними. Як вони зазначили, вони будуть діяти індивідуально і колективно у відповідь на ці дії і продовжуватимуть тісно координувати свої дії.22:07 У Чернівцях знайшли вічний спокій військові, які загинули через авіаналіт на Київщині ще 2022 року. На жаль, з-поміж похованих 19 людей упізнали тільки 16, адже тіла сильно понівечені. Це перше спільне поховання військовослужбовців в Україні. Щоб воно стало можливим, довелося звернутися навіть до експертів із Гааги.

21:40 Ввечері 2 травня в тимчасово окупованих Бердянську та Маріуполі пролунали вибухи. Місцеві повідомляють про пожежу та чорний дим над містом. За інформацією ЗМІ, “приліт” та пожежа в Бердянську сталися в мікрорайоні Колонія. Раніше повідомлялось, що саме там, на території заводу “Дормаш” окупанти влаштували базу для ремонту військової техніки.

21:12 Оператори ССО виявили російський зенітно-ракетний комплекс “Бук-М1” під час роботи на Сумському напрямку. Тож вони атакували ціль ударними дронами. Окупанти намагалися загасити вогонь та врятувати техніку, однак марно. Внаслідок удару знищено пуско-заряджальну установку з шістьма ракетами, саму вогневу установку комплексу “Бук-М” – пошкоджено.

Момент знищення “Бук-М1”: дивіться відео

20:49 Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів про наслідки російського обстрілу Дергачів. Ворог двічі поцілив КАБами. Одне влучання було біля спортивного клубу, інше – в землю. Поруч немає жодного військового об’єкта.

Загалом внаслідок російського удару постраждали 8 дітей та і 75-річний чоловік.

Серед постраждалих двоє 11-річних, двоє 12-річних дітей та дві дитини 13 та 15 років. Вони у стані середньої тяжкості.

В одного хлопчика гостра реакція на стрес, в іншого зафіксували легкі травми – на щастя, він не потребує госпіталізації. Літньому чоловіку надали допомогу на місці.

20:00 У Генштабі повідомили, що протягом доби на фронті зафіксовано 106 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 2 ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Найінтенсивніше ворог штурмує Бахмутський та Авдіївський напрямки. На останньому за добу було відбито аж 31 атаку.

При цьому росіяни зазнають втрат. Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу та 1 зенітно-ракетному комплексу противника. Також підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 складах боєприпасів, 1 артилерійській системі та 1 зенітно-ракетному комплексу ворога.

19:53 Росіяни оголошували повітряну тривогу в окупованому Криму, в Джанкої чули вибухи. Окупанти тимчасово перекривали Кримський міст. Місцеві жителі спостерігали дим та чули тривожні сирени у військових частинах. Міноборони Росії заявило про збиття нібито українського БпЛА.19:30 Ввечері 2 травня в Кривому Розі жителі міста чули вибухи. Однак на той момент в місті не була оголошена повітряна тривога. Згодом в ОВА повідомили, що над районом збили російський БпЛА.18:36 Представник ГУР МО Андрій Юсов наголосив, що російські літаки А-50У та Ту-22М3 збили не зброєю американських партерів. Для цього була використана зброя, яку вдосконалили українські фахівці.

17:35 Росіяни підійшли до кордону Часового Яру, повідомив начальник МВА. Речник оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця” сказав, що біля Часового Яру триває велика боротьба за контроль логістичних маршрутів. Наразі в місті залишається 682 цивільних людини.

В Associated Press показали моторошне відео з майже порожнього міста:

17:34 Володимир Зеленський провів Ставку. Розглядали ступінь готовності фортифікаційних рубежів, ситуацію на фронті та графіки надходження зброї від партнерів. Зеленський доручив ужити всіх можливих заходів для скорочення строків постачань. Також міністр промисловості відзвітував про виробництво дронів, засобів РЕБ та радіоелектронної боротьби для прикриття об’єктів.16:26 Росіяни вдарили по цивільній інфраструктурі у Дергачах Харківського району. Постраждали 9 людей, з них 8 дітей. Слідчі відкрили кримінальне провадження за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

15:35 У мережі показали супутникові знімки наслідків ударів по військовому аеродрому у Джанкої, який було атаковано у ніч проти 30 квітня. На фото видно пошкодження військової техніки.

14:42 Володимир Зеленський повідомив, що у квітні Росія протягом минулого місяця застосувала для ударів по Україні: понад 300 ракет різних типів, майже 300 “Шахедів” та більше ніж 3200 керованих авіабомб.14:18 Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив, що його країна не виключає можливості відправки наземних військ в Україну. Втім, це станеться у випадку загострення конфлікту з Росією.14:10 Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко розповів 24 Каналу, що останнім часом дуже в окупованому Маріуполі посилилась авіація противника. Навіть вже були помітні пуски балістики з території Маріупольського району. Живу силу росіяни стягують на північ, на кордон з Волноваським районом, а потім починають частинами кидати на фронт.

13:41 Окупантам вдалося закріпитися в Очеретиному. Речник оперативно-стратегічного угруповання військ “Хортиця” підполковник Назар Волошин заявив, що Російським військовим вдалося прорватися і закріпитися в населеному пункті Очеретине Покровського району.

Нині бійці ЗСУ намагаються вибити ворога з селища й повернути його під контроль.

12:59 Росіяни від грудня 2023 стратили щонайменше 15 українських військових під час спроби здатися в полон. Можливо із ще шістьма українськими військовими, які здавалися або вже здалися в полон, вчинили так само.

У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch зазначають, що відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та законів війни вони не могли бути об’єктом атаки.

12:45 У Повітряних силах повідомили чи є загроза ракетних ударів на Великдень. Речник ПС Ілля Євлаш повідомив, що ймовірність атак росіян по Україні у Великодню ніч не можна виключати. Водночас українські захисники неба готові до відбиття можливих обстрілів.11:53 В Одесі внаслідок удару росіян знищено товарів на 3 мільйони гривень. Внаслідок російської атаки одне з одеських відділень “Нової пошти” та сортувальне депо були повністю знищені. В компанії попри все обіцяють компенсувати оцінну вартість знищених посилок.11:33 У ЗСУ оцінили, чи захоплять росіяни Часів Яр до 9 травня. Офіцер пресслужби 26 артилерійської бригади імені Романа Дашкевича Олег Калашніков повідомив, що російські війська не зможуть захопити Часів Яр на Донеччині до 9 травня. Навіть попри те, що окупанти уже кинули на цей напрямок всі ресурси.11:29 Зеленський назвав дату Саміту миру у Швейцарії. Перший Саміт миру проходитиме 15 – 16 червня 2024 року у Швейцарії. Місцем його проведення обрали Бюргеншток, який розташований неподалік швейцарського міста Люцерн.11:05 У Харкові пролунали вибухи. У місті пролунало щонайменше два вибухи. Повітряні сили ЗСУ повідомили, що росіяни атакували керованими авіаційними бомбами.

10:43 Кулеба заявив, що після Саміту миру у Швейцарії може відбуватися діалог із Росією. Він нагадав, що з 2014 по 2022 рік в України було майже 200 раундів переговорів з Росією в різних форматах, з посередниками та у двосторонньому форматі. Однак, із цього нічого не вийшло. Ба більше, усі розмови закінчилися масштабним вторгненням.

За словами міністра, є лише два способи змусити Росію дотримуватися угод та обіцянок.

Перший – це успіх на полі бою, а другий – наявність коаліції країн, які поділяють однакові принципи та однакові підходи.

Кулеба також зазначив, що вже після саміту миру у Швейцарії може відбутися спілкування з Росією, і вона може стати учасницею переговорів. Бо, зрештою, неможливо покласти край війні без обох сторін.

10:37 США підтвердили, що Росія використовує проти ЗСУ заборонену хімічну зброю. Держдеп США офіційно заявив, що Росія використовує заборонену хімічну зброю на фронті, й такі випадки не поодинокі. Зокрема, російські військові використовують хімічну речовину хлорпікрин.

Як заявляють у зовнішньополітичному відомстві США, російські військові також використовують хімічні засоби для придушення заворушень. Такі дії порушують Конвенцію про заборону хімічної зброї.

10:08 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що половина енергетичної інфраструктури України пошкоджена внаслідок російських обстрілів. Він додав, що якби будь-яка інша країна зазнала атак такого рівня, у них усе виглядало б іще гірше.

09:45 у ДСНС розповіли про наслідки удару по Одесі 1 травня. Речниця ДСНС в Одеській області Марина Аверіна розповіла, що росіяни вдарили по відділенню та складам “Нової пошти”. Там спалахнула масштабна пожежа, яка охопила площу 6 тисяч квадратних метрів.

Загалом, над ліквідацією наслідків ворожої атаки на складських приміщеннях пошти працювало 68 рятувальників. Було залучено 19 одиниць різної спецтехніки.

Окрім того, вибуховою хвилею також було пошкоджено одну з пожежних частин. Там вибито скло в деяких приміщеннях, а також є пошкодження стелі. На щастя, рятувальники не постраждали, оскільки перебували в безпечному місці.

8:59 Дрони атакували енергооб’єкти в декількох регіонах Росії.

Наслідки атаки БпЛА:

  • після атаки БпЛА в Орловській області пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури, що призвело до виникнення проблем з постачанням електроенергії;
  • у Смоленській області безпілотники були спрямовані на об’єкт енергетичної інфраструктури у Рославльському районі. Наразі на місці події працюють аварійні та правоохоронні служби, проте наслідки ще не відомі;
  • також відомо, що проблеми з енергопостачанням спостерігають і у Курській області. Там без світла залишився один населений пункт.

Наслідки атаки БпЛА в Смоленській області: дивіться відео

08:36 Росіяни використовують “Шахеди” над ядерними реакторами ЗАЕС. У ГУР знайшли відеодокази порушення Росією норм ядерної безпеки. Окупанти використовують територію захопленої Запорізької атомної електростанції для запусків “Шахедів” та тренувань пілотів fpv-дронів. Траєкторія польоту російських ударних дронів пролягає над енергоблоками ЗАЕС у бік територій, що контролюються Україною, зокрема, Нікопольської та Марганецької громад, які регулярно піддаються атакам ворога.

Росіяни запускають “Шахеди” над ЗАЕС: дивіться відео

07:55 Кількість потерпілих внаслідок російської атаки по Одесі 1 травня збільшилася. Голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив, що кількість постраждалих збільшилася з 13 до 14 осіб. Також він повідомив, що внаслідок ракетної атаки по Одесі пошкоджена цивільна інфраструктура, зокрема, складські приміщення пошти. Ліквідація пожежі завершена. 06:34 Під ударом дронів міг опинитися Афіпський НПЗ у Краснодарському краї. Місцеві жителі розповіли, що чули 3 вибухи. Перший вибух над населеним пунктом прогримів о 03:10. Повідомляється, що дрони буцімто були збиті на підльоті до НПЗ.

06:30 Що відбулося на фронті протягом минулої доби. У Генштабі розповіли, що протягом минулої доби відбулося 121 бойове зіткнення.

Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 63 авіаційний удари, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали об’єкти цивільної інфраструктури.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом минулої доби авіація та підрозділи ракетних військ Сил оборони завдали ураження по 1 пункту управління, 1 наземній станції управління БпЛА та по 8 районах зосередження особового складу противника.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *