Нічні вибухи у Дніпрі, димова завіса в окупованому Севастополі: хронологія 782 дня війни

Головні новини за 15 квітня 2024 року / Колаж 24 Каналу (фото 22 ОМБр)

Українські воїни відбивають атаки російських окупантів та тримають лінію фронту. 15 квітня – це уже сімсот вісімдесят друга доба від початку російсько-української широкомасштабної війни.

У цьому матеріалі 24 Каналу читайте головні новини за день, дізнавайтесь більше про ситуацію на дипломатичному фронті та в тилу.

23:57, 15 квітня

У межах чеської ініціативи вже уклали контракти на постачання 180 тисяч боєприпасів для України, їх доставлять на фронт найближчими місяцями, повідомив прем’єр країни Фіала. Зараз працюють над тим, щоб отримати ще 300 тисяч снарядів.

За словами Фіали, до ініціативи долучилися близько 20 країн. Раніше президент Чехії заявляв, що Прага знайшла для України 800 тисяч артснарядів, які могла б доставити в Україну “протягом кількох тижнів”, але для цього потрібне фінансування.

23:19, 15 квітняНа фронті загинув громадський активіст Павло Петриченко

До війни Павло Петриченко був проєктним менеджером, співпрацював із Сергієм Притулою, був активістом й одним із засновників руху “Хто замовив Катю Гандзюк”.

У квітні доєднався до ЗСУ. Воював на Херсонському та Донецькому напрямках.

22:19, 15 квітня

Нідерланди виділять 4,4 мільярдів євро на допомогу Україні у 2024-2026 роках.

Крім того, 500 мільйонів євро буде спрямовано на зміцнення протиповітряної оборони Нідерландів та виробництво боєприпасів для власних збройних сил.

21:06, 15 квітняЗеленський у зверненні закликав союзників захисти українське небо

Під час вечірнього звернення Зеленський закликав союзників до такої ж консолідації навколо захисту України, яку вони проявили під час атаки Ірану на Ізраїль. США, Британія, Франція та інші країни, які долучилися до відбиття повітряного нападу Тегерана, не “допустили, щоб терор узяв гору”.

Ізраїль не є членом НАТО, і не треба було нічого такого, як активація 5-ї статті. І ніхто не виявився втягнутим у війну. Вони просто допомогли захистити життя,
– підкреслив Зеленський.

20:27, 15 квітняБуданов висловився про майбутній наступ Росії

В інтерв’ю німецьким ЗМІ очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що окупанти планують активізацію бойових дій на кінець травня – початок червня.

Розвідник наголосив, що без допомоги нам буде катастрофічно важко.

Але, по-перше, ця допомога надходить, хоча й не в достатній кількості. А по-друге, вона буде рухатися вперед,
– зазначив він.

20:23, 15 квітняЗеленський зустрівся із очільником МЗС Норвегії

Президент провів зустріч із міністром закордонних справ Норвегії.

Наші команди вже завершили підготовку двосторонньої безпекової угоди. Ми обговорили подальшу оборонну співпрацю. Та найнагальніше – зміцнення нашої ППО,
– розповів Зеленський.

20:20, 15 квітняГреція не готова надати Україні винищувачі

Прем’єр Греції Міцотакіс спростував повідомлення у ЗМІ щодо готовності його країни надати Україні F-16.

Політик заявив, що Афіни надалі підтримуватимуть Україну. Втім, коли йдеться про поставки зброї, вони змушені дбати спершу про власну безпеку.

Нагадаємо, ЗМІ писали, що Греція готується оновити свій авіапарк, зокрема замінити F-16 на F-35. “Старі” літаки країна начебто планує розпродати або передати Україні.

19:13, 15 квітняЗеленський провів Ставку: обговорили фронт і енергетику

На Ставці президент заслухав доповідь головкома Олександра Сирського стосовно ситуації на основних напрямках, наших оборонних потреб і наших майбутніх дій.

Крім того, були доповіді Олега Іващенка від СЗР та Кирила Буданова від ГУР Міноборони про ймовірні дії ворога.

Міністр оборони Умєров прозвітував щодо контрактів на постачання зброї, систем РЕБ та дрони.

Зеленський заслухав доповіді представників енергетичної галузі – Міненерго, “Енергоатому”, “Укренерго”, “Нафтогазу” – щодо зусиль, яких вони докладають для захисту систем, відновлення пошкодженої генерації, перепідключення споживачів. Також була доповідь віцепрем’єра Олександра Кубракова щодо захисту критичної інфраструктури, особливо у прифронтових та прикордонних регіонах.

Очевидно, що фізичний захист не може повністю вберегти від ударів терористів деякі об’єкти. Це може зробити тільки достатньо ефективна ППО. Ми вдячні тим друзям, які це розуміють і швидко відгукнулися на наші заклики підтримати український повітряний щит. Але інтенсивність російських атак потребує більшого єднання,
– наголосив Зеленський.

18:13, 15 квітняЩо відбувалося на фронті

Протягом доби зафіксовано 87 бойових зіткнень.

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки в районі населеного пункту Терни Донецької області.

На Бахмутському напрямку нашими воїнами відбито 27 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Спірне, Новий, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 12 атак в районах населених пунктів Новобахмутівка, Бердичі, Семенівка, Уманське та Первомайське Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Красногорівка, Новомихайлівка, Побєда, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 26 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку ворог 5 разів атакував позиції наших захисників в районі Старомайорського Донецької області; північніше Приютного та південно-західніше Білогір’я Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснив 4 безуспішні атаки на позиції наших військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області.

17:16, 15 квітняПомерла 99-річна зв’язкова УПА Наталія Сеньковська

15 квітня померла Наталія Сеньковська на псевдо Черемшина, вона була зв’язковою Української повстанської армії з Івано-Франківської області. Жінці було 99 років.

17:15, 15 квітняНовий секретар РНБО різко відреагував на ідеї поступок територій в обмін на “мир”

Поступка території Росії в обмін на мир була б жорстокою зрадою українців, які залишилися під насильницькою окупацією. Ще більше невинних людей буде вбито, ще більше кинуто до підвалів,
– пояснив секретар РНБО.

Литвиненко попередив західних партнерів та наголосив, що “Путін брехав, бреше і продовжуватиме брехати”.

17:13, 15 квітняВибухи у Кропивницькому

Кореспонденти Суспільного повідомили, що чули вибух у Кропивницькому близько 16:30.

Після вибухів у Кропивницькому стало відомо, що ще одна ракета летіла через Кіровоградську область на Черкаську, але спрацювала ППО. Втім, це не офіційна інформація. Наразі немає даних щодо наслідків вибухів у Кропивницькому.

16:29, 15 квітняАндрій Кононенко став новим заступником секретаря РНБО

Президент Володимир Зеленський зняв Олексія Соловйова з посади заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України та призначив на його місце нового кандидата. Замість нього призначили Андрія Кононенка.

16:25, 15 квітняУ Криму було уражено командний пункт, де були високопоставлені російські офіцери, – ЗМІ

Вдень 15 квітня в тимчасово окупованому Криму внаслідок ракетної атаки Сил оборони України було уражено командний пункт, в якому знаходилися високопоставлені російські офіцери. Про це повідомляє Суспільне.

15:39, 15 квітняРосійські ракети над країнами НАТО: в ЄС пояснили, чи будуть захищати власне небо

Питання захисту неба безпосередньо стосується урядів держав-членів євроблоку. Кожна з країн ЄС має сама вирішувати, чи буде збивати російські ракети. Про це заявив речник Єврокомісії з питань зовнішньої політики Пітер Стано.

15:36, 15 квітняРосіяни обстріляли Харківщину: вбили 2 людей

Голова ОВА повідомив, що о 2 годині дня російські війська здійснили обстріл керованою авіабомбою села Лук’янці Липецької громади Харківського району.

Двоє людей загинули, кількість поранених встановлюється. Усі цивільні,
– підкреслив Синєгубов.

Додав, що було влучання в заклад освіти. Інформація оновлюється.

15:32, 15 квітняПереворот проти Путіна у Росії: у РНБО назвали умови, за яких це може статися

Новий секретар РНБО зазначив, що у російському військово-політичному керівництві ще чимало раціональних людей. За словами Литвиненка, ці люди думатимуть і діятимуть, коли зрозуміють, що “ціна перебування з Путіним вища, ніж відхід від нього”.

15:02, 15 квітняНорвегія обіцяє Україні F-16 із найновішим озброєнням

Норвегія долучилась до “коаліції винищувачів” та передасть Україні винищувачі з найновішим озброєнням. Такі літаки зможуть бити за лінією фронту. Про це повідомив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде.

14:22, 15 квітняУ Полтаві чули вибух

У Полтаві чули вибухи.Повітряні сили попередили про активність ворожої тактичної авіації на північно-східному напрямку.

14:12, 15 квітняРозслідування щодо колишнього воєнкома Одеси завершено

Правоохоронці завершили розслідування щодо незаконного збагачення начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Євгена Борисова.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора 15 квітня. Згідно з матеріалами слідства, колишній керівник Одеського ОТЦК та СП за період перебування на цій посаді за відсутності таких законних доходів набув активів на майже 150 мільйонів гривень.

14:10, 15 квітня

ЗМІ повідомили, що на півночі Харкова було чутно вибух, ймовірно, за межами міста.

13:40, 15 квітняЧерез нічний російський удар по селу Кізомис постраждала дитина

Уламкові поранення та вибухову травму отримала 16-річна дівчина. Ворожий снаряд здетонував поблизу її будинку.

Зранку потерпіла звернулася до лікарні, де їй надали медичну допомогу. Нині життю та здоров’ю дівчинки нічого не загрожує.

13:16, 15 квітняЧи знищать Кримський міст до середини липня

Речник ВМС прокоментував статтю The Sun, де йшлось про плани України знищити Кримський міст.

Ми неодноразово про це говорили, про це казав наш президент. Ця незаконна прибудова до нашого Криму має бути зруйнована. І одного дня ви побачите новини, які ви бачили раніше. Новини про те, що міст виведено з ладу,
– зазначив Плетенчук.

12:56, 15 квітняУдар по машинобудівному заводу в Луганську: супутникові знімки

Потужні вибухи пролунали в районі Луганського машинобудівного заводу 13 квітня. У мережі вже опублікували супутникові знімки після вибухів.

“Луганський машинобудівний завод” після прильотів / Фото “Схеми”

12:43, 15 квітняНедоцільно переспрямовувати кошти із телемарафону на ЗСУ, – Шмигаль

Прем’єр вважає, що фінансування телемарафону важливе у протидії збройній агресії Росії.

12:11, 15 квітняГенштаб Естонії про дії росіян на фронті

Начальник Генерального штабу Сил оборони Естонії Ено Миц розповів про тактику, яку наразі використовують росіяни на фронті в Україні. Ця тактика дістала назву “амебна”.

Естонський генерал наголосив, що оскільки росіяни не мають можливостей для глибокого прориву, то експериментують із невеликими силами всюди. Таким чином війська країни-агресорки сподіваються, що десь на якомусь відтинку фронту з’явиться шанс на прорив.

11:59, 15 квітняРосіяни обстріляли Сіверськ на Донеччині: загинули 4 людей

Сіверськ зазнав російського обстрілу з реактивної артилерії ввечері 14 квітня.

Зараз вдалося встановити, що від цього обстрілу загинули четверо чоловіків від 36 до 86 років,
– повідомив Вадим Філашкін.

11:51, 15 квітняВибухи в окупованому Бердянську

В тимчасово окупованому Бердянську пролунали потужні вибухи. Їх чуло все місто. Після прильоту спостерігається дим у нагірній частині Бердянська.

11:44, 15 квітняЗСУ використовують на фронті в рази більше дронів

Від початку 2024 поставки дронів на фронт утричі перевищують обсяг, поставлений протягом минулого року, зокрема використовують сотні наземних дронів. Про це заявив заступник головнокомандувача ЗСУ.

На сьогодні, і навіть на вчорашній день 1,2 тисячі кілометрів – не ліміт,
– підкреслив Вадим Сухаревський.

11:38, 15 квітняВдруге за ранок у Севастополі “тривожно”

Окупанти скаржаться, що бачили в небі багато авіації, а також ракет. Телеграм-канали фіксували закриття Кримського мосту для проїзду.

11:10, 15 квітняЧи мають право на відстрочку аспіранти

Під час прийняття нового закону про мобілізацію була врахована пропозиція народних депутатів – членів Комітету надати аспірантам, які навчаються як за бюджетною, так і за контрактною формою навчання, право на відстрочку від мобілізації.

10:48, 15 квітняНа Сумщині прикордонники відбили наступ ворожої ДРГ

Російська ДРГ намагалася зайти в Україну зі своєї території. Диверсантів викрили охоронці кордону й відкрили вогонь на ураження. Ворог намагався вести стрілецький бій та, зрештою, відступив.

10:32, 15 квітняНа Чернігівщині підірвався автомобіль РЕМ: є постраждалі

Вранці на прикордонні Чернігівщини підірвався автомобіль РЕМ. Постраждали двоє працівників. Їх госпіталізували.

10:01, 15 квітняЗСУ показали з неба розбомблене Роботине на Запоріжжі

Сили оборони Півдня показали, який вигляд зараз має Роботине. Наголосили, що його неможливо назвати населеним пунктом, бо населення немає. Рятуючись від росіян, люди змушені були виїхати, бо не лишилося жодної цілої хати.

Таке обличчя має “руський мир”,
– наголосили в Силах оборони.

Роботине зараз: дивіться відео

10:00, 15 квітня

У Росії заявили, що в ніч проти 12 квітня, безпілотники атакували міжнародний аеропорт у Бєлгороді. Одразу після вибухів того дня повідомляли лише, що “унаслідок падіння цілі загорілась трава”.

09:37, 15 квітня

Генерал Володимир Шведюк став новим командувачем військ ОК “Захід”. До цього оперативне командування очолював Сергій Літвінов.

Димова завіса в Криму

Близько 07:45 на півдні Криму пролунали вибухи. Згодом телеграм-канали написали про димову завісу в районі Севастопольської бухти. Пабліки припускають, що вибухи пов’язані з військовими навчаннями.

08:31, 15 квітняБої за Часів Яр

Аналітики з ISW припускають, що Росія поставила собі ціллю захопити Часів Яр (Донецька область) до 9 травня 2024 року. Однак експерти наголошують, що наразі війська ворога досягли лише східної частини мікрорайону Часового Яру.

06:58, 15 квітня

Інститут вивчення війни проаналізував оборонні можливості ППО України та Ізраїлю.

За словами експертів, Ізраїль краще справляється з іранськими дронами через меншу територіальну площу, а також краще технічне забезпечення.

У ISW наголошують на важливості допомоги для нашої держави з боку Сполучених Штатів та констатують, що затримки шкодять обороноспроможності.

Вибухи у Дніпрі

Близько 03:00 у Дніпрі пролунали вибухи. Тривогу оголосили за 5 хвилин до того, у Повітряних силах попереджали про загрозу застосування ворогом балістики. Крім того, ворожа ракета рухалася на Кременчук Полтавської області.

Вранці голова ОВА Лисак констатував, що росіяни вдарили по інфраструктурному об’єкту в Дніпровському районі. За попередньою інформацією, ніхто не постраждав.

02:32, 15 квітня

На спецзасіданні Радбезу ООН постпред Ізраїлю, коментуючи агресію з боку Ірану, також звернув увагу на те, що Росія б’є по Україні іранськими “Шахедами”. Гілад Ердан закликав дослухатися до слів Володимира Зеленського, заявивши, що внаслідок обстрілів такими дронами загинула чимала кількість українців.

Президент Зеленський, засуджуючи іранську атаку, сказав: “Звук безпілотників “Шахед”, інструмента терору, однаковий у небі над Близьким Сходом і Європою”. Дослухайтеся до президента Зеленського та прокиньтесь.

01:27, 15 квітняБезпека для Чорного моря

Екскомандувач ВМС Ігор Воронченко розповів, яких кроків слід вжити, щоб протидіяти Росії у Чорноморському регіоні.

На мій погляд, ми маємо зробити більшу зону А2, яка б забороняла нарощувати зусилля як з Каспійського моря, так і з інших судноплавних шляхів на материковій частині країни. Так, там є вирішальні точки, які потребують подавлення.

Власне, йдеться про придушення комунікаційних шляхів, логістики та чутливих технологій, які б заважали Росії просуватися у будівництві нових засобів ураження та бойових систем.

00:11, 15 квітня

Голова МЗС Кулеба заявив: сценарій, за якого системи ППО Patriot у Польщі зможуть захищати українське небо, є реальним.

Усе реально, розглядаються дуже різні рішення… Насправді це захистило б країни НАТО від прильотів на їхні території ракет чи російських дронів.

Однак відповідне рішення мають погодити насамперед у Сполучних Штатах Америки, де виробляють установки Patriot.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *