Під прицілом – Арктика: в ISW помітили ознаки підготовки Росії до прямого конфлікту з НАТО

Путін розпочав інформаційну кампанію щодо Арктики / Колаж 24 Каналу

Аналітики ISW вказують на зростання інформаційної активності Росії, яка може свідчити про підготовку до прямого конфлікту з НАТО. Цього разу в зоні напруження – Арктика.

Російські воєнкори, нагороджені Кремлем, все частіше згадують про Арктику, на тлі того, що Данія говорить про регіон як про зону низької напруги. Водночас генерал Герасимов стверджує, що російська військова присутність в Арктиці має на меті економічний розвиток, а не демонстрацію сили.

Арктика: новий фронт протистояння?

Як пишуть в Інституті вивчення війни, російські офіційні особи та пропагандисти посилюють риторику, звинувачуючи Захід у підготовці до конфлікту в Арктиці. Путін називає Захід “ворогом”, а реформування Ленінградського військового округу вказує, що Москва готується “протистояти загрозам” з боку НАТО.

У Кремлі дедалі частіше звинувачують Захід в підготовці арктичних країн до конфронтації проти Росії. Там стверджують, що Росія була змушена відповісти реформуванням Ленінградського військового округу для протидії загрозам з боку Фінляндії,
– зазначають в ISW.

Нещодавні заяви Кремля про цей холодний регіон можуть бути частиною більш глобальної стратегії Росії. Щонайголовніше, це створює інформаційний фон, який міг би виправдати в очах Москви агресивні дії в Арктиці проти Заходу.

Попри теперішню відсутність безпосередніх ознак конфлікту в цій зоні, історія повномасштабного вторгнення в Україні засвідчує, що інформаційні кампанії можуть передувати військовим діям. Ситуація в Арктиці вимагає пильної уваги міжнародної спільноти.

Контекст

  • Аналітики ISW і раніше вказували на зусилля Росії щодо реорганізації та розширення своїх військових сил. Це може свідчити про підготовку до широкомасштабної війни проти НАТО, зокрема в Арктичному регіоні.
  • Нещодавно Владімір Путін взяв участь у церемонії підняття прапорів на двох атомних підводних човнах. Це демонструє намір Кремля розширити свій військово-морський потенціал далеко за межами своїх традиційних сфер впливу.
  • Зростання ядерної риторики та потенційна підготовка до ядерних випробувань в Арктиці можуть бути частиною стратегії Кремля з метою дестабілізації Заходу та демонстрації сили.
  • Володимир Осєчкін наголошує, що дії Росії в Арктиці, хоча й мають на меті – залякати, можуть мати зворотний ефект, викликаючи міжнародне засудження. Власне, вони можуть спричинити ще більшу ізоляцію Росії на світовій арені.
  • Застосування ядерної зброї Росією в Арктиці, що хоч і є дуже малоймовірним, може стати найбільшою слабкістю Путіна та призвести до серйозних міжнародних наслідків.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *